Începe procesul în care National Australia Bank şi Westpac Banking sunt acuzate de manipulare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 octombrie 2017

Începe procesul în care National Australia Bank şi Westpac Banking sunt acuzate de manipulare

În acelaşi caz, Australia & New Zealand Banking a ajuns la un acord amiabil cu autoritatea pieţei de capital, scăpând de acuzaţii

National Australia Bank (NAB) şi Westpac Banking sunt acuzate de autoritatea pieţei de capital şi investiţiilor din Australia (ASIC) de manipulare a dobânzii de referinţă BBSW, iar audierile în acest caz sunt programate să înceapă în 25 octombrie, după ce, ieri, au fost amânate la cererea ASIC.

Autoritatea pretinde că traderii băncilor amintite au încercat să manipuleze dobânda de referinţă swap BBSW utilizată la stabilirea preţurilor derivatelor pe o piaţă care depăşeşte 10 trilioane de dolari australieni (7,8 trilioane doari SUA), ca să aducă beneficii poziţiilor de tranzacţionare ale instituţiilor lor.

În aces caz a fost acuzată şi Australia & New Zealand Banking Group, însă aceasta a ajuns la un acord amiabil "last-minute" cu autoritatea, pentru încheierea dosarului.

Australia & New Zealand Banking, a treia mare bancă din Australia, care a anunţat anterior că se va apăra şi va lupta împotriva acuzaţiilor aduse, nu a informat cu privire la motivul pentru care a decis să încheie acordul amiabil. Totodată, banca nu a dezvăluit termenii financiari ai înţelegerii.

Purtătorul de cuvânt al Westpac, David Lording, a refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la un eventual acord amiabil cu autoritatea pieţei de capital, însă a afirmat: "Faptele pe care le reclamă ASIC băncilor sunt diferite".

La rândul său, Mark Alexander, purtător de cuvât al NAB, a spus că banca a continuat să poarte discuţii cu autoritatea de reglementare, dar nu a făcut alte declaraţii. Ambele bănci au informat, anterior, că vor lupta în instanţă împotriva acuzaţiilor ce li s-au adus.

Commonwealth Bank of Australia, cea mai mare bancă din Australia, nu este parte în procesul iniţiat de ASIC. Însă, în luna august, Guvernul australian a acuzat Commonwealth Bank of Australia că a încălcat la scară largă normele privind lupta împotriva spălării banilor şi de combatere a terorismului. Atunci, agenţia australiană guvernamentală de informaţii financiare a anunţat că a iniţiat un proces la Curtea Federală, împotriva băncii.

În cazul care priveşte celelalte trei bănci majore din Australia, investigaţia a început în urmă cu cinci ani.

Procesul vine după ce băncile de la nivel mondial au plătit amenzi de 9 miliarde de dolari pentru manipularea dobânzii interbancare de referinţă Libor.

Analiştii spun că, în cazul băncilor din Australia, amenzile nu vor fi la fel de mari.

Primele patru mari bănci din Australia - Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank (NAB), Australia & New Zealand Banking şi Westpac Banking - controlează 80% din piaţa împrumuturilor din ţară şi au avut profituri record în ultimii ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ma gamdesc ca or fi bancile care au acordat credite on franci elvetieni in anii 1970-1980..

    Si mai gandesc ca, daca au fost in elitistul grup Saxo Deutche si restul de manipulatori ai Libor si, totodata, far calauzitor de temdinte bancare, chiar isi salveaza ieftin pielea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb