Încetinirea creşterii economice a Rusiei ameninţă ţintele stabilite de autorităţi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2005

Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei s-a majorat cu 5,4% în prima jumătate a acestui an, după creşterea de 5,2% consemnată în trimestrul întîi. Pentru ca Rusia să-şi dubleze valoarea PIB-ului pînă în anul 2010, aşa cum a stabilit ca obiectiv preşedintele Vladimir Putin, creşterea anuală ar trebui să fie de cel puţin 7%, declară premierul rus, Mihail Fradkov. "Încetinrea expansiunii economice ameninţă obiectivul stabilit de Vladimir Putin privind creşterea nivelului de trai şi dublarea PIB pînă în 2010", a precizat, ieri, Fradkov. Economia Rusiei a crescut, în medie, cu 7,1% de la preluarea mandatului de către Putin, în anul 2000.

Producţia industrială a sporit cu 3,6% în primele şase luni din 2005, comparativ cu 6,4% în primul semestru din 2004. Pe de altă parte, indicele preţurilor de consum a înregistrat, deja, valori mai ridicate cu 8% în acest an, astfel că premierul rus şi-a exprimat îngrijorarea privind rata inflaţiei, care ar putea depăşi ţinta de 10% stabilită pentru anul curent. Fradkov a mai adăugat că nivelul investiţiilor pe termen lung, cum ar fi terenuri sau imobile, a crescut cu 8,9%, iar veniturile reale au sporit cu 8,1%.

De precizat că ministrul rus de finanţe, Alexei Kudrin, menţiona, zilele trecute, că valoarea Produsului Intern Brut al Rusiei trebuie să atingă nivelul din anul 1990, cel dinainte de căderea Uniunii Sovietice, dar acest lucru se va întîmpla abia în anul 2007. La ora actuală, valoarea Produsului Intern Brut al Rusiei reprezintă 90% din valoarea PIB-ului Republicii Sovietice din anul 1990.

Creşterea economică a Rusiei a început să încetinească după declanşarea scandalului "Iukos", respectiv arestarea fostului director al companiei, Mihail Hodorkovski, în octombrie 2003, susţin specialiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI). Aceştia arată că scandalul "Iukos" a determinat scăderea inevstiţiilor, subliniind că trendul din climatul investiţional se va menţine dacă guvernul va continua să majoreze salariile bugetarilor şi pensiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb