Încetinirea redresării Chinei, avertisment pentru economia globală

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iulie 2021

Încetinirea redresării Chinei, avertisment pentru economia globală

Economia ţării asiatice era aşteptată să lase în urmă vârful recent, dar evoluţia a venit mai repede decât preconizau analiştii Într-o măsură surprinzătoare, banca centrală a Chinei reduce rezervele minime obligatorii pentru bănci

Revenirea economică a Chinei în formă de V după pandemia de Covid-19 încetineşte, trimiţând un avertisment restului lumii cu privire la cât de durabile se vor dovedi propriile redresări, potrivit unei analize Bloomberg.

Aceasta arată că perspectiva în schimbare a fost întărită vineri, când Banca Populară a Chinei (PBOC - banca centrală) a decis să reducă necesarul de lichidităţi pe care majoritatea băncilor din ţară trebuie să îl deţină în rezerve (rezervele minime obligatorii), urmărind astfel să susţină creditarea. Măsura intră în vigoare la data de 15 iulie.

PBOC a subliniat că această decizie nu reprezintă un stimulent nou, dar faptul că reducerea a fost făcută cu 50 de puncte de bază a fost o surpriză. Măsura de reducere a rezervelor cu 0,5 puncte procentuale pentru majoritatea băncilor va elibera aproximativ un trilion de yuani (155 de miliarde de dolari) - lichiditate pe termen lung în economie, conform analiştilor.

Decizia PBOC este o modalitate prin care banca centrală vrea să se asigure că recuperarea economiei va urma un platou de aici încolo, şi nu se va poticni, conform sursei.

Bruce Pang, şeful diviziei de cercetare macro şi strategică din cadrul China Renaissance Securities Hong Kong, afirmă: "Reducerea rezervelor a fost decisă parţial pentru a domoli aşteptările înainte de publicarea, în această săptămână, a datelor economice pentru al doilea trimestru. De asemenea, decizia băncii centrale oferă mai mult spaţiu de politică monetară în viitor, deoarece elanul redresării economice a încetinit cu siguranţă".

Oficialii de la Beijing urmează să anunţe joi datele privind mersul economiei, iar analiştii estimează o creştere de 8% pentru al doilea trimestru din acest an, faţă de acelaşi interval din 2020, după avansul record de 18,3% consemnat în primul trimestru, potrivit unui sondaj Bloomberg. Urmează, totodată, publicarea datelor cheie privind vânzările cu amănuntul, producţia industrială şi investiţiile în mijloace fixe, care sunt aşteptate, de asemenea, să aibă o dinamică moderată.

Specialiştii anticipau că economia Chinei va încetini după vârful atins în timpul revenirii sale de după pandemie, însă aceştia spun că ritmul mai lent de creştere a venit mai devreme decât preconizau şi s-ar putea extinde în întreaga lume.

"Nu există nicio îndoială că impactul unei încetiniri a Chinei asupra economiei globale va fi mai mare decât în urmă cu cinci ani", declară, potrivit Bloomberg, Rob Subbaraman, şef al departamentului de pieţe globale din cadrul Nomura Holdings Inc., care adaugă: "Statutul Chinei de «primul intrat, primul ieşit» din pandemia de Covid-19 ar putea influenţa, de asemenea, aşteptările pieţei că, dacă economia Chinei se răceşte acum, vor urma în curând altele".

Presa de stat din China a citat, de asemenea, mai mulţi analişti care spun că expansiunea internă va încetini în a doua jumătate a anului curent din cauza unei redresări globale incerte.

"Încetinirea creşterii Chinei ar trebui să însemne presiuni de dezinflaţie pe termen scurt la nivel global, în special pe cererea de metale industriale şi bunuri de capital", este de părere Wei Yao, economist-şef pentru Asia-Pacific la banca franceză Societe Generale SA.

Grupul celor 20 de miniştri de finanţe din ţările dezvoltate şi marile economii emergente (G20), care s-a reunit sâmbătă, la Veneţia, au tras un semnal de alarmă cu privire la ameninţările care pot deraia recuperarea economică globală fragilă, spunând că noi variante ale coronavirusului şi un ritm inegal de vaccinare ar putea submina o perspectivă mai luminoasă pentru economia mondială. Redresarea încetinită a Chinei întăreşte, de asemenea, opinia potrivit căreia creşterea preţurilor la poarta fabricii a atins vârful, iar preţurile mărfurilor s-ar putea domoli şi mai mult pe viitor.

Potrivit Bloomberg Economics, perspectiva în schimbare privind mersul economiei Chinei reflectă stadiul avansat al redresării ţării pe măsură ce creşterea se stabilizează.

Conform sursei, pe plan intern, vânzările cu amănuntul din China au încetinit din nou în iunie, deoarece sentimentul consumatorilor a fost afectat de restricţiile menite să ţină în frâu focarele sporadice de coronavirus.

PBOC: Expansiunea economiei Chinei va încetini la 5-6% în ultimul trimestru din 2021

Creşterea economică a Chinei, care a încetinit probabil la aproximativ 8% în al doilea trimestru din 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, s-ar putea reduce la 5% în ultimul trimestru, potrivit lui Wang Yiming, membru al comitetului de politică monetară al Băncii Populare a Chinei, anunţă Market Watch.

Într-un interviu acordat presei de stat, Wang Yiming a declarat că economia Chinei ar putea încetini până la puţin peste 6% în al treilea trimestru şi între 5% şi 6% în al patrulea trimestru. În opinia sa, decizia băncii centrale de a reduce suma de numerar pe care băncile trebuie să o deţină ca rezerve a fost o operaţiune de lichiditate de rutină şi nu reflectă o schimbare a politicii sale monetare actuale.

UBS: "PBOC, posibil să susţină pe termen scurt piaţa acţiunilor prin decizia referitoare la rezerve"

Măsura Chinei de a reduce cantitatea de fonduri pe care băncile trebuie să o deţină în rezerve ar putea susţine piaţa de acţiuni, ceea ce ar putea fi o veste bună pentru companiile din anumite sectoare, potrivit băncii de investiţii UBS.

Analiştii UBS, citaţi de CNBC, se aşteaptă ca această mişcare, care este preconizată să elibereze aproximativ un trilion de yuani în lichidităţi pe termen lung în economie, să stimuleze pieţele.

Lei Meng şi Eric Lin, analişti UBS, afirmă: "Credem că această reducere a rezervelor minime obligatorii ar putea stimula sentimentul pieţei pe termen scurt şi ar putea îmbunătăţi lichiditatea bursieră". Conform acestora, pe termen scurt, decizia PBOC ar putea stimula sectoarele sensibile la lichiditate, precum cel aerospaţial şi de apărare, al electronicelor, IT şi mass-media.

Companiile pentru care există aşteptări solide de câştiguri pe pieţe ar putea, de asemenea, să aibă performanţe deosebite, potrivit UBS, care aduce în atenţie domenii precum vehiculele electrice, bateriile şi noul sector energetic.

Cu toate acestea, avansul de pe piaţă poate fi de scurtă durată, având în vedere îngrijorările legate de încetinirea creşterii economice a Chinei, a indicat banca elveţiană.

"Reducerea rezervelor minime obligatorii s-a adăugat, într-o oarecare măsură, îngrijorării investitorilor în acţiuni că recuperarea economică a Chinei în trimestrele doi şi trei din 2021 s-ar putea să nu fie la fel de solidă pe cât se aşteptau", declară analiştii UBS, menţionând: "În opinia noastră, în absenţa unei schimbări direcţionale către relaxarea politicii monetare, lichiditatea suplimentară nu va conduce la o creştere de durată a pieţei".

Analiştii UBS susţin că un ritm slăbit al redresării economice a Chinei în al doilea şi al treilea trimestru din acest an ar putea pune presiuni pe sectorul bancar, al asigurărilor şi de consum.

UBS Asset şi Citic Securities: "China va reduce dobânzile"

Decizia surprinzătoare de săptămâna trecută a Chinei privind reducerea rezervelor minime obligatorii este doar un preludiu la o diminuare a ratei dobânzii, pe măsură ce creşterea economică începe să se clatine, potrivit unor analişti de la UBS Asset Management şi Citic Securities Co., ale căror păreri pe această temă nu corespund cu cele ale majorităţii analiştilor.

Hayden Briscoe, şeful diviziei de produse cu venit fix pentru Asia-Pacific din cadrul UBS Asset, declară citat de Bloomberg, că este probabil ca banca centrală a Chinei să reducă dobânda de referinţă până la sfârşitul anului pentru a sprijini companiile mici şi mijlocii, dar nu a specificat cuantumul reducerii. Hayden Briscoe adaugă: "PBOC a trecut de la o poziţie neutră la un ciclu de relaxare, iar acest ciclu va continua. Vom vedea mai multe măsuri de relaxare la sfârşitul acestui an, iar la finele lui 2022 vom observa că economia reală va creşte".

Revenirea neaşteptată a Chinei la o poziţie de relaxare a făcut ca mulţi investitori să aibă temeri legate de redresarea economiei. După reducerea rezervelor minime obligatorii, randamentul titlurilor chinezeşti cu maturitatea la zece ani a scăzut cu şapte puncte de bază, ajungând luni la 2,94%, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimul an.

În contextul dat, Ming Ming, şeful diviziei de cercetare a produselor cu venit fix de la Citic Securities din Beijing, este de părere că dobânda-cheie din China, va fi, probabil redusă, întrucât Beijingul încearcă să diminueze costurile de finanţare în economia reală. Ming Ming consideră că reducerea cerinţelor privind rezervele minime obligatorii de către banca centrală din China va reduce costurile generale ale împrumuturilor, permiţându-le băncilor să perceapă mai puţin pentru împrumuturile către societăţi.

Fidelity International: "Dobânda de referinţă a Chinei poate deveni mai puţin importantă pentru PBOC pe măsură ce trece timpul"

Noua situaţie a Chinei s-a adăugat preocupărilor globale cu privire la răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului, punând sub semnul întrebării recuperarea globală. Dacă analiştii mai sus citaţi vorbeau de o eventuală reducere a dobânzii în China, alţi economişti se aşteaptă ca PBOC să păstreze ratele, oferind în acelaşi timp mai multă lichiditate pieţei.

"Dacă vedem că situaţia economică se schimbă sau cazurile de Covid-19 vor creşte din nou în China, atunci s-ar putea să vedem o reducere a ratei dobînzii, dar deocamdată evidenţa nu pare să sugereze acest lucru", spune Morgan Lau, manager de portofoliu de produse cu venit fix la Fidelity International Ltd. din Hong Kong. În opinia sa, relaxarea monetară nu este avută în vizor de PBOC, pe motiv că ar putea induce inflaţie.

De asemenea, Morgan Lau susţine că rata dobânzii de referinţă a Chinei poate deveni mai puţin importantă pentru PBOC pe măsură ce trece timpul. În ultimii ani, banca centrală a adoptat o rată de politică mai flexibilă ca să ajusteze costurile îndatorării. În 2020, banca a scăzut de două ori referinţa ca să ajute economia să scape de efectele pandemiei.

Exporturile Chinei au crescut cu 32,2% în iunie, importurile - cu 36,7%

Exporturile Chinei au crescut în iunie, în timp ce expansiunea importurilor a încetinit, dar încă se află la un nivel robust, pe măsură ce revenirea economică a ţării a încetinit. Conform datelor oficiale anunţate ieri, exporturile ţării asiatice au crescut cu 32,2% în iunie 2021, faţă de iunie 2020, ajungând la 281,4 miliarde de dolari. În luna mai 2021, creşterea exporturilor Chinei a fost de 28%.

Importurile ţării au sporit cu 36,7%, la 229,9 miliarde de dolari, dar avansul a încetinit faţă de nivelul de 51% din luna precedentă.

Exporturile Chinei către Statele Unite au crescut cu 17,8% în iunie 2021, în ritm anual, până la 46,9 miliarde de dolari, în timp ce importurile chinezeşti de bunuri americane au crescut cu 37,6%, la 14,3 miliarde de dolari, în ciuda tarifelor vamale majorate aflate încă în vigoare din cauza războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii.

Excedentul comercial global al Chinei a crescut cu 11% în iunie 2021, faţă de iunie 2020, la 51,5 miliarde de dolari. Excedentul cu Statele Unite a sporit cu 10,9% la 32,6 miliarde de dolari.

Exportatorii chinezi au beneficiat de redeschiderea relativ timpurie a economiei ţării după pandemie, în timp ce concurenţii străini se confruntau încă cu măsurile restrictive impuse de pandemie. Conform aşteptărilor, creşterea economiei Chinei va încetini pe măsură ce activitatea globală va reveni la normal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb