ZIARUL BURSA

14 iulie 2021
Ediţia din 18.09.2024
Schiţă în ulei făcută de Eugène Delacroix, pentru capodopera sa "Libertatea conducând poporul" (1830)

ZIUA FRANŢEI / MESAJUL E.S. LAURENCE AUER, AMBASADOAREA FRANŢEI ÎN ROMÂNIA Relaţia economică dintre România şi Franţa se poate dezvolta prin noi parteneriate economice şi industriale

Internaţional / 14 iulie 2021

Cu ocazia acestui 14 iulie, voi avea plăcerea de a celebra Ziua Naţională a Franţei, pentru prima oară, de la sosirea mea la Bucureşti, alături de prietenii Franţei, în Româ­nia. Cu acest prilej, aş dori să subliniez calitatea relaţiilor dintre cele două ţări ale noastre:

Roxana Lupescu

ZIUA FRANŢEI Mobilitatea sustenabilă - unul dintre pilonii importanţi ai Arval BNP Paribas

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 14 iulie 2021

(Interviu cu Roxana Lupescu, General Manager Arval - BNP Paribas) 

Reporter: Observăm, atât la nivel global, dar şi naţional, o creştere a prezenţei femeilor în poziţiile de management al companiilor. Ce ne puteţi spune despre cariera dumnea­voastră în cadrul Arval şi cum trataţi, în calitate de Director General, provocările apărute după numirea în funcţie?

Mihai Ionescu

ZIUA FRANŢEI / MIHAI IONESCU, PREŞEDINTELE ANEIR: "Aşteptările noastre faţă de investiţiile de capital ale Franţei în România sunt mari, în continuare"

E.O.Companii / 14 iulie 2021

INS: Anul trecut, am exportat către piaţa franceză produse în valoare de peste 4,17 miliarde euro şi am importat de circa 3,72 miliarde euro  

Cu toate că, din punct de vedere al legăturilor interumane, Franţa este ţara pe care o simţim cel mai aproape de sufletul nostru şi, deşi se află pe podium, situându-se între primii parteneri comerciali ai României, totuşi mai are paşi importanţi de făcut pentru a atinge performanţa să ocupe locul întâi în topul ţărilor cu cele mai bune relaţiilor economice ale ţării noastre, este de părere Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

"Au nom de la terre" şi "Condition d'elevation"- câştigătoarele celei de-a 25-a ediţii a Festivalului de Film Francez

ZIUA FRANŢEI "Au nom de la terre" şi "Condition d'elevation"- câştigătoarele celei de-a 25-a ediţii a Festivalului de Film Francez

I.Ghe.Internaţional / 14 iulie 2021

27 de filme franceze, peste 100 de proiecţii fizice, 11 proiecţii online, 11 zile, 12 oraşe, peste 5000 de spectatori şi 2 premii pentru tinere talente reprezintă bilanţul celei de-a 25-a ediţii a celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez alături de partenerii săi între 1 şi 11 iulie 2021.

Hélène Roos

ZIUA FRANŢEI "Relaţiile franco-române se înscriu în parametrii modernităţii, ai inovaţiei şi ai schimbului de valori europene"

A consemnat George MarinescuInternaţional / 14 iulie 2021

(Interviu cu Hélène Roos, directoare generală a Institutului Francez din România şi consilieră de cooperare şi acţiune culturală în cadrul Ambasadei Franţei în România)

Reporter: Ziua Naţională a Franţei reprezintă pentru românii francofoni şi francofili un simbol al libertăţii şi egalităţii. Mai este acest simbol valabil după toată această perioadă de pandemie? Se mai poate vorbi despre libertate şi egalitate deplină?

Când vine următoarea cădere a burselor? 

Când vine următoarea cădere a burselor? 

Ben MadadiPiaţa de Capital / 14 iulie 2021

Când vine următoarea cădere a burselor este întrebarea de zeci de trilioane de dolari la care mulţi încearcă să găsească un răspuns!

Dacă ne uităm la istoricul celui mai important indice al burselor, S&P 500 din Statele Unite, am putea să ne facem o idee. După cum probabil ştiţi, acesta are în componenţă 500 dintre cele mai mari companii cotate din SUA, reprezentând şi marea majoritate a companiilor mari din lume. Indicele include coloşi precum Apple, Amazon, Alphabet (Google), Microsoft, Facebook şi multe altele. 

Dana Gruia Dufaut

ZIUA FRANŢEI "România are, în continuare, multe de oferit investitorilor francezi"

A consemnat Emilia OlescuInternaţional / 14 iulie 2021

(Interviu cu Dana Gruia Dufaut, Avocat fondator al Cabinetului de avocatură Gruia Dufaut, Consilier al francezilor din România şi Republica Moldova) 

Reporter: Prin specificul serviciilor de consultanţă pe care le acordaţi investitorilor, consideraţi că România este în continuare atractivă pentru companiile franceze?

Dana Gruia Dufaut: România rămâne o ţară favorabilă investiţiilor străine, datorită dimensiunii pieţei, fiscalităţii, dar şi facilităţilor acordate investitorilor. În plus, legislaţia internă este compatibilă cu normele europene, astfel că orice investiţie este în siguranţă aici, dreptul proprietăţii este respectat, ca şi libera circulaţie a capitalurilor.

Bogdan Chiriţoiu, un nou mandat în fruntea Consiliului Concurenţei

Bogdan Chiriţoiu, un nou mandat în fruntea Consiliului Concurenţei

G.M.Companii / 14 iulie 2021

Bogdan Chiriţoiu şi-a reînnoit, ieri, oficial, pentru următorii cinci ani, mandatul de preşedinte al Consiliului Concurenţei, odată cu depunerea jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. În cadrul aceluiaşi eveniment, a depus şi jurământul şi noul vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, avocatul Dan Virgil Pascu.

"Consiliul Concurenţei este o autoritate cu rol cheie în susţinerea economiei d epiaţă bazată pe libera iniţiativă şi pe concurenţă. Înaintea oricărei opţiuni a legiuitorului şi oricărei politici a autorităţilor statului, Constituţia ne arată că statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale şi crearea cadrului economic pentru dezvoltarea ţării noastre.

Încetinirea redresării Chinei, avertisment pentru economia globală

Încetinirea redresării Chinei, avertisment pentru economia globală

Alina VasiescuInternaţional / 14 iulie 2021

Economia ţării asiatice era aşteptată să lase în urmă vârful recent, dar evoluţia a venit mai repede decât preconizau analiştii Într-o măsură surprinzătoare, banca centrală a Chinei reduce rezervele minime obligatorii pentru bănci 

Revenirea economică a Chinei în formă de V după pandemia de Covid-19 încetineşte, trimiţând un avertisment restului lumii cu privire la cât de durabile se vor dovedi propriile redresări, potrivit unei analize Bloomberg.

Melancolie (Litografie) de Albrecht Dürer

Greaţa

Cornel CodiţăEditorial / 14 iulie 2021

Cornel Codiţă

Iată-ne, cu toţii, cetăţeni ai unui uriaş, gigantic, global megalopolis numit Bouville. O lume dominată de contingenţă, de întîmplare în sensul cel mai general. O lume în care raţionalitatea faptelor şi a întîmplărilor de zi cu zi, a întregii urzeli din care presupunem că se ţes teritorii ale unor determinisme sociale, fie ele şi slabe, cum sunt economia, politica, cultura etc. a devenit rarissima excepţie.

Preţul unei călătorii, dublat în Capitală

CĂTĂLIN DRULĂ ŞI NICUŞOR DAN S-AU ÎNŢELES Preţul unei călătorii, dublat în Capitală

I.Ghe.Companii / 14 iulie 2021

Metrorex şi STB îşi armonizează, de la 1 august, oferta comercială, ca un prim pas spre integrarea transportului în comun din Bucureşti şi zona metropolitană, se arată într-un comunicat de presă emis, ieri, de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

Acum biletele comune oferă acces pentru 90 minute în reţeaua supraterană, împreună cu un acces la reţeaua de metrou.

Preţul biletelor se aliniază astfel:

"Execuţia bugetară nu este satisfăcătoare"

PRIM-MINISTRUL FLORIN CÎŢU: "Execuţia bugetară nu este satisfăcătoare"

G.M.Macroeconomie / 14 iulie 2021

Prim-ministrul Florin Cîţu a afirmat, ieri, că "execuţia bugetară nu este satisfăcătoare", deoarece nu au fost folosiţi aproape 98 miliarde lei din credite de angajament şi alocările iniţiale pentru primul semestru. Şeful Guvernului a spus că rectificarea bugetară va fi făcută după va analiza atent toate datele execuţiei pentru primul semestru.

"Avem calendarul pentru rectificarea bugetară. Avem o situaţie pe fiecare minister, vedem unde sunt lucrurile. V-am spus că sunt 12 miliarde de lei care nu au fost cheltuiţi, deşi erau alocaţi pe primul semestru. De aici trebuie să începem, să vedem unde sunt aceşti bani", a declarat premierul Florin Cîţu.

Premierul a precizat că a mai găsit 86 de miliarde de lei credite de angajament nefolosite în primul semestru.

PROPUNERE PSD: Colectarea selectivă a deşeurilor, premiată cu tichetul verde

I.Ghe.Politică / 14 iulie 2021

Operatorii economici vor fi încurajaţi să acorde tichete verzi cetăţenilor şi persoanelor juridice care vor colecta selectiv deşeurile, conform unei propuneri legislative iniţiată de parlamentarii PSD.

Potrivit proiectului de lege înregistrat la Camera Deputaţilor, tichetul verde reprezintă biletul de valoare pe care operatorii economici care colectează deşeuri îl acordă deţinătorului de deşeuri - persoane fizice sau juridice - atunci când acesta colectează separat şi predă la punctele de colectare ale operatorilor menţionaţi deşeuri reciclabile. Astfel, cheltuielile cu selectarea, sortarea şi transportul din partea firmelor de salubritate se vor reduce pe termen mediu şi lung, dacă oamenii vor fi motivaţi să se implice.

Iniţiativa de act normativ prevede că deşeurile reciclabile pentru care se pot acorda tichete verzi sunt: hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori, deşeuri provenind din autoturisme.

Pieţele din Europa, în declin

BURSELE LUMII Pieţele din Europa, în declin

A.V.Internaţional / 14 iulie 2021

Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii fiind atenţi la datele anunţate de SUA în privinţa evoluţiei inflaţiei.

London Stock Exchange

- Titlurile Vodafone Group Plc s-au depreciat cu 0,4% la ora locală 16.08, atingând 119,20 pence, deşi un tribunal italian a anulat amenda de 228 de milioane de euro aplicată în 2020 principalilor operatori de telefonie pentru încălcarea reglementărilor privind concurenţa, deoarece au fost de acord în mod colectiv să majoreze preţurile. Autoritatea de supraveghere a concurenţei din Italia susţine că Telecom Italia, Vodafone, Wind Tre (subsidiară a CK Hutchison) şi Fastweb (divizie a Swisscom) au ajuns la un acord privind majorarea tarifelor, după ce au fost forţate să renunţe la schema de facturare de 28 de zile, în loc de o lună întreagă.

Vedetele zilei, "companiile antreprenoriale", seamănă cu vedetele de ieri de pe Rasdaq

Vedetele zilei, "companiile antreprenoriale", seamănă cu vedetele de ieri de pe Rasdaq

Cristian DogaruPiaţa de Capital / 14 iulie 2021

Dacă e să ne uităm la suprasubscrierile colosale, mulţi cred că e musai să fie ceva fain în spatele acestor companii care vin la bursă în urma unor plasamente private închise cu succes. Nu mai devreme de 9 iulie, Tradeville închisese în numai o zi plasamentul privat Conections Consult, suprasubscris de 12 ori. Iar la listare am văzut să se supraliciteze până în punctul în care crezi că ai de-a face cu companii de soft care vor revoluţiona internetul. Mă refer în special la ce s-a întâmplat la Safetech sau Agroland, acum tendinţa pare să se fi calmat cât de cât.

PRINTR-UN PLASAMENT PRIVAT Meta Estate Trust a atras 21 milioane de lei de la investitori

A.I.Piaţa de Capital / 14 iulie 2021

Compania ţinteşte listarea în Piaţa AeRO, în primul trimestru al anului viitor Înainte de listare, Meta Estate doreşte să mai deruleze o rundă de finanţare pentru atragerea de capital  

Compania imobiliară Meta Estate Trust a atras 21 milioane de lei de la investitori în cadrul unui plasament privat, etapă ce face parte din procesul de pregătire al societăţii în vederea listării în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în primul trimestru al anului viitor, se arată într-un raport de ieri al Cornerstone Communications.

MACRO NEWSLETTER 14 iulie 2021

MACRO NEWSLETTER 14 iulie 2021

Macroeconomie / 14 iulie 2021

Preţurile de consum din Germania şi-au temperat creşterea anuală în iunie 2021, până la 2,3%, de la 2,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, după o creştere de 0,5% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au temperat creşterea anuală până la 1,2%, de la 1,5% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,4%, iar preţurile utilităţilor au crescut cu o rată anuală de 1,7%, după o creştere de 1,6% în luna anterioară, pe fondul unui avans lunar de 0,1%. (Sursa: Destatis)

Elevii şi studenţii invită Guvernul să treacă de la vorbe la fapte

O.D.Miscellanea / 14 iulie 2021

Elevii şi studenţii s-au săturat de discuţii, planuri, mese rotunde, proiecte nefinalizate şi invită Guvernul să treacă la acţiuni concrete pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ. Consiliul Naţional al Elevilor şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România solicită Guvernului României să treacă de la planificări şi anunţuri de intenţie la acţiune, asumându-şi în memorandumul pe care îl va aproba ca urmare a asumării proiectului "România Educată" crearea unui calendar ambiţios prin care un grup de experţi şi actori reprezentativi, incluzând reprezentanţii elevilor şi ai studenţilor, să elaboreze proiectul de modificare a legislaţiei primare în domeniul educaţiei, astfel încât, până la finalul acestui an, modificările rezultate ca urmare a concluziilor proiectului să fie aprobate de Parlament şi promulgate. Potrivit celor două organizaţii: "În ultima săptămână, Administraţia Prezidenţială a organizat o serie de consultări la care au luat parte, în ordine, liderii coaliţiei de guvernare, membrii comisiilor de învăţământ din Parlamentul României şi reprezentanţi ai societăţii civile, prezentând concluziile proiectului «România Educată», iniţiat de Preşedintele României.

UPT, laptopuri performante pentru fiecare student

UPT, laptopuri performante pentru fiecare student

O.D.Miscellanea / 14 iulie 2021

Educaţia nu mai este posibilă fără ajutorul tehnologiei. Mijloacele moderne de învăţare, dar şi constrângerile crizei sanitare impun un minim de dotări pentru fiecare elev sau student. Începând cu anul universitar 2021 - 2022, studenţii Universităţii Politehnica Timişoara, inclusiv cei admişi în anul I, vor beneficia, în mod gratuit, de laptopuri performante care să le asigure accesul la activităţile educaţionale din mediul online, în cadrul proiectului cu titlul "Facilitarea accesului studenţilor UPT la educaţia digitală - EduUPT", aprobat pentru finanţare prin Programul Operaţional Competitivitate - axa prioritară 2, acţiunea 2.3.3 - Îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educaţie, e-incluziune, e-sănătate şi e-cultură, secţiunea e-educaţie. Potrivit Universităţii Politehnica Timişoara: "Ultimul an şi jumătate de şcoală online a fost caracterizat de numeroase provocări generate în mediul academic de pandemia Covid-19.

Telemunca, poartă deschisă pentru infractorii cibernetici

Telemunca, poartă deschisă pentru infractorii cibernetici

O.D.Miscellanea / 14 iulie 2021

Munca de la domiciliu are avantaje, dar şi o serie de neajunsuri. Dincolo de problemele personale ale angajaţilor, telemunca este o vulnerabilitate pentru firme, care sunt mult mai expuse la atacurile cibernetice. Companiile din sectorul financiar ar putea fi nevoite să îşi consolideze sistemele de apărare în contextul creşterii explozive a atacurilor cibernetice, după ce angajaţii au început să lucreze de acasă, a apreciat Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB). Consiliul, un organism care se ocupă de reglementare financiară pentru economiile din G20, a subliniat că munca de acasă, introdusă după ce economiile au intrat în carantină pentru a combate pandemia de COVID-19, deschide noi posibilităţi pentru atacurile cibernetice. În plus, munca de acasă ar urma să continue să fie prezentă, sub o formă sau alta, pentru întreaga industrie a serviciilor financiare şi dincolo.

BET închide peste pragul de 12.000 puncte - nou maxim istoric

BVB BET închide peste pragul de 12.000 puncte - nou maxim istoric

A.I.Piaţa de Capital / 14 iulie 2021

Scădere de 1,51% pentru acţiunile One United Properties, în a doua zi la BVB Ultima emisiune de titluri de stat Fidelis a fost înregistrată în sistemul bursier 

Indicele BET, ce captează evoluţia celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a urcat în sesiunea de tranzacţionare de ieri cu 0,32%, la 12.006,24 de puncte, fiind pentru prima dată în istorie când principalul indici al pieţei noastre închide peste nivelul de 12.000 de puncte.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,08%, la 2.321,01 puncte, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor de energie şi utilităţi, a scăzut cu 0,13%, până la 792,15 puncte, într-o zi fără o direcţie clară în pieţele europene.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a apreciat la 4,9278 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 14 iulie 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,03 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9278 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1811 dolari, în depreciere cu...

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo