ZIARUL BURSA
14 iulie 2021ZIUA FRANŢEI Mobilitatea sustenabilă - unul dintre pilonii importanţi ai Arval BNP Paribas
A consemnat Emilia OlescuCompanii / 14 iulie 2021
• (Interviu cu Roxana Lupescu, General Manager Arval - BNP Paribas)
Reporter: Observăm, atât la nivel global, dar şi naţional, o creştere a prezenţei femeilor în poziţiile de management al companiilor. Ce ne puteţi spune despre cariera dumneavoastră în cadrul Arval şi cum trataţi, în calitate de Director General, provocările apărute după numirea în funcţie?
ZIUA FRANŢEI / MIHAI IONESCU, PREŞEDINTELE ANEIR: "Aşteptările noastre faţă de investiţiile de capital ale Franţei în România sunt mari, în continuare"
E.O.Companii / 14 iulie 2021
• INS: Anul trecut, am exportat către piaţa franceză produse în valoare de peste 4,17 miliarde euro şi am importat de circa 3,72 miliarde euro
Cu toate că, din punct de vedere al legăturilor interumane, Franţa este ţara pe care o simţim cel mai aproape de sufletul nostru şi, deşi se află pe podium, situându-se între primii parteneri comerciali ai României, totuşi mai are paşi importanţi de făcut pentru a atinge performanţa să ocupe locul întâi în topul ţărilor cu cele mai bune relaţiilor economice ale ţării noastre, este de părere Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
ZIUA FRANŢEI "Pandemia ne-a apropiat mai mult de clienţi"
A consemnat Emilia OlescuBănci-Asigurări / 14 iulie 2021
ZIUA FRANŢEI "Au nom de la terre" şi "Condition d'elevation"- câştigătoarele celei de-a 25-a ediţii a Festivalului de Film Francez
I.Ghe.Internaţional / 14 iulie 2021
27 de filme franceze, peste 100 de proiecţii fizice, 11 proiecţii online, 11 zile, 12 oraşe, peste 5000 de spectatori şi 2 premii pentru tinere talente reprezintă bilanţul celei de-a 25-a ediţii a celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez alături de partenerii săi între 1 şi 11 iulie 2021.
ZIUA FRANŢEI "Relaţiile franco-române se înscriu în parametrii modernităţii, ai inovaţiei şi ai schimbului de valori europene"
A consemnat George MarinescuInternaţional / 14 iulie 2021
(Interviu cu Hélène Roos, directoare generală a Institutului Francez din România şi consilieră de cooperare şi acţiune culturală în cadrul Ambasadei Franţei în România)
Reporter: Ziua Naţională a Franţei reprezintă pentru românii francofoni şi francofili un simbol al libertăţii şi egalităţii. Mai este acest simbol valabil după toată această perioadă de pandemie? Se mai poate vorbi despre libertate şi egalitate deplină?
Când vine următoarea cădere a burselor?
Ben MadadiPiaţa de Capital / 14 iulie 2021
Când vine următoarea cădere a burselor este întrebarea de zeci de trilioane de dolari la care mulţi încearcă să găsească un răspuns!
Dacă ne uităm la istoricul celui mai important indice al burselor, S&P 500 din Statele Unite, am putea să ne facem o idee. După cum probabil ştiţi, acesta are în componenţă 500 dintre cele mai mari companii cotate din SUA, reprezentând şi marea majoritate a companiilor mari din lume. Indicele include coloşi precum Apple, Amazon, Alphabet (Google), Microsoft, Facebook şi multe altele.
ZIUA FRANŢEI "România are, în continuare, multe de oferit investitorilor francezi"
A consemnat Emilia OlescuInternaţional / 14 iulie 2021
• (Interviu cu Dana Gruia Dufaut, Avocat fondator al Cabinetului de avocatură Gruia Dufaut, Consilier al francezilor din România şi Republica Moldova)
Reporter: Prin specificul serviciilor de consultanţă pe care le acordaţi investitorilor, consideraţi că România este în continuare atractivă pentru companiile franceze?
Dana Gruia Dufaut: România rămâne o ţară favorabilă investiţiilor străine, datorită dimensiunii pieţei, fiscalităţii, dar şi facilităţilor acordate investitorilor. În plus, legislaţia internă este compatibilă cu normele europene, astfel că orice investiţie este în siguranţă aici, dreptul proprietăţii este respectat, ca şi libera circulaţie a capitalurilor.
ZIUA FRANŢEI "Parteneriatul franco-român este unul profund şi durabil"
A consemnat George MarinescuInternaţional / 14 iulie 2021
Bogdan Chiriţoiu, un nou mandat în fruntea Consiliului Concurenţei
G.M.Companii / 14 iulie 2021
Bogdan Chiriţoiu şi-a reînnoit, ieri, oficial, pentru următorii cinci ani, mandatul de preşedinte al Consiliului Concurenţei, odată cu depunerea jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. În cadrul aceluiaşi eveniment, a depus şi jurământul şi noul vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, avocatul Dan Virgil Pascu.
"Consiliul Concurenţei este o autoritate cu rol cheie în susţinerea economiei d epiaţă bazată pe libera iniţiativă şi pe concurenţă. Înaintea oricărei opţiuni a legiuitorului şi oricărei politici a autorităţilor statului, Constituţia ne arată că statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale şi crearea cadrului economic pentru dezvoltarea ţării noastre.
Încetinirea redresării Chinei, avertisment pentru economia globală
Alina VasiescuInternaţional / 14 iulie 2021
• Economia ţării asiatice era aşteptată să lase în urmă vârful recent, dar evoluţia a venit mai repede decât preconizau analiştii • Într-o măsură surprinzătoare, banca centrală a Chinei reduce rezervele minime obligatorii pentru bănci
Revenirea economică a Chinei în formă de V după pandemia de Covid-19 încetineşte, trimiţând un avertisment restului lumii cu privire la cât de durabile se vor dovedi propriile redresări, potrivit unei analize Bloomberg.
Greaţa
Cornel CodiţăEditorial / 14 iulie 2021
Iată-ne, cu toţii, cetăţeni ai unui uriaş, gigantic, global megalopolis numit Bouville. O lume dominată de contingenţă, de întîmplare în sensul cel mai general. O lume în care raţionalitatea faptelor şi a întîmplărilor de zi cu zi, a întregii urzeli din care presupunem că se ţes teritorii ale unor determinisme sociale, fie ele şi slabe, cum sunt economia, politica, cultura etc. a devenit rarissima excepţie.
CĂTĂLIN DRULĂ ŞI NICUŞOR DAN S-AU ÎNŢELES Preţul unei călătorii, dublat în Capitală
I.Ghe.Companii / 14 iulie 2021
Metrorex şi STB îşi armonizează, de la 1 august, oferta comercială, ca un prim pas spre integrarea transportului în comun din Bucureşti şi zona metropolitană, se arată într-un comunicat de presă emis, ieri, de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
Acum biletele comune oferă acces pentru 90 minute în reţeaua supraterană, împreună cu un acces la reţeaua de metrou.
PRIM-MINISTRUL FLORIN CÎŢU: "Execuţia bugetară nu este satisfăcătoare"
G.M.Macroeconomie / 14 iulie 2021
Prim-ministrul Florin Cîţu a afirmat, ieri, că "execuţia bugetară nu este satisfăcătoare", deoarece nu au fost folosiţi aproape 98 miliarde lei din credite de angajament şi alocările iniţiale pentru primul semestru. Şeful Guvernului a spus că rectificarea bugetară va fi făcută după va analiza atent toate datele execuţiei pentru primul semestru.
"Avem calendarul pentru rectificarea bugetară. Avem o situaţie pe fiecare minister, vedem unde sunt lucrurile. V-am spus că sunt 12 miliarde de lei care nu au fost cheltuiţi, deşi erau alocaţi pe primul semestru. De aici trebuie să începem, să vedem unde sunt aceşti bani", a declarat premierul Florin Cîţu.
Premierul a precizat că a mai găsit 86 de miliarde de lei credite de angajament nefolosite în primul semestru.
PROPUNERE PSD: Colectarea selectivă a deşeurilor, premiată cu tichetul verde
I.Ghe.Politică / 14 iulie 2021
Operatorii economici vor fi încurajaţi să acorde tichete verzi cetăţenilor şi persoanelor juridice care vor colecta selectiv deşeurile, conform unei propuneri legislative iniţiată de parlamentarii PSD.
Potrivit proiectului de lege înregistrat la Camera Deputaţilor, tichetul verde reprezintă biletul de valoare pe care operatorii economici care colectează deşeuri îl acordă deţinătorului de deşeuri - persoane fizice sau juridice - atunci când acesta colectează separat şi predă la punctele de colectare ale operatorilor menţionaţi deşeuri reciclabile. Astfel, cheltuielile cu selectarea, sortarea şi transportul din partea firmelor de salubritate se vor reduce pe termen mediu şi lung, dacă oamenii vor fi motivaţi să se implice.
Iniţiativa de act normativ prevede că deşeurile reciclabile pentru care se pot acorda tichete verzi sunt: hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori, deşeuri provenind din autoturisme.
BURSELE LUMII Pieţele din Europa, în declin
A.V.Internaţional / 14 iulie 2021
Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii fiind atenţi la datele anunţate de SUA în privinţa evoluţiei inflaţiei.
• London Stock Exchange
- Titlurile Vodafone Group Plc s-au depreciat cu 0,4% la ora locală 16.08, atingând 119,20 pence, deşi un tribunal italian a anulat amenda de 228 de milioane de euro aplicată în 2020 principalilor operatori de telefonie pentru încălcarea reglementărilor privind concurenţa, deoarece au fost de acord în mod colectiv să majoreze preţurile. Autoritatea de supraveghere a concurenţei din Italia susţine că Telecom Italia, Vodafone, Wind Tre (subsidiară a CK Hutchison) şi Fastweb (divizie a Swisscom) au ajuns la un acord privind majorarea tarifelor, după ce au fost forţate să renunţe la schema de facturare de 28 de zile, în loc de o lună întreagă.
ÎN INSTANŢĂ AAAS contestă majorarea capitalului Turism Covasna aprobată în aprilie
A.I.Piaţa de Capital / 14 iulie 2021
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a cerut instanţei constatarea nulităţii absolute parţiale şi anularea hotărârii acţionarilor Turism Covasna (TUAA) din luna aprilie, când s-a aprobat majorarea capitalului societăţii printr-un teren, după cum reiese dintr-un raport al emitentului remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Vedetele zilei, "companiile antreprenoriale", seamănă cu vedetele de ieri de pe Rasdaq
Cristian DogaruPiaţa de Capital / 14 iulie 2021
Dacă e să ne uităm la suprasubscrierile colosale, mulţi cred că e musai să fie ceva fain în spatele acestor companii care vin la bursă în urma unor plasamente private închise cu succes. Nu mai devreme de 9 iulie, Tradeville închisese în numai o zi plasamentul privat Conections Consult, suprasubscris de 12 ori. Iar la listare am văzut să se supraliciteze până în punctul în care crezi că ai de-a face cu companii de soft care vor revoluţiona internetul. Mă refer în special la ce s-a întâmplat la Safetech sau Agroland, acum tendinţa pare să se fi calmat cât de cât.
PRINTR-UN PLASAMENT PRIVAT Meta Estate Trust a atras 21 milioane de lei de la investitori
A.I.Piaţa de Capital / 14 iulie 2021
• Compania ţinteşte listarea în Piaţa AeRO, în primul trimestru al anului viitor • Înainte de listare, Meta Estate doreşte să mai deruleze o rundă de finanţare pentru atragerea de capital
Compania imobiliară Meta Estate Trust a atras 21 milioane de lei de la investitori în cadrul unui plasament privat, etapă ce face parte din procesul de pregătire al societăţii în vederea listării în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în primul trimestru al anului viitor, se arată într-un raport de ieri al Cornerstone Communications.
MACRO NEWSLETTER 14 iulie 2021
Macroeconomie / 14 iulie 2021
Preţurile de consum din Germania şi-au temperat creşterea anuală în iunie 2021, până la 2,3%, de la 2,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, după o creştere de 0,5% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au temperat creşterea anuală până la 1,2%, de la 1,5% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,4%, iar preţurile utilităţilor au crescut cu o rată anuală de 1,7%, după o creştere de 1,6% în luna anterioară, pe fondul unui avans lunar de 0,1%. (Sursa: Destatis)
Elevii şi studenţii invită Guvernul să treacă de la vorbe la fapte
O.D.Miscellanea / 14 iulie 2021
Elevii şi studenţii s-au săturat de discuţii, planuri, mese rotunde, proiecte nefinalizate şi invită Guvernul să treacă la acţiuni concrete pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ. Consiliul Naţional al Elevilor şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România solicită Guvernului României să treacă de la planificări şi anunţuri de intenţie la acţiune, asumându-şi în memorandumul pe care îl va aproba ca urmare a asumării proiectului "România Educată" crearea unui calendar ambiţios prin care un grup de experţi şi actori reprezentativi, incluzând reprezentanţii elevilor şi ai studenţilor, să elaboreze proiectul de modificare a legislaţiei primare în domeniul educaţiei, astfel încât, până la finalul acestui an, modificările rezultate ca urmare a concluziilor proiectului să fie aprobate de Parlament şi promulgate. Potrivit celor două organizaţii: "În ultima săptămână, Administraţia Prezidenţială a organizat o serie de consultări la care au luat parte, în ordine, liderii coaliţiei de guvernare, membrii comisiilor de învăţământ din Parlamentul României şi reprezentanţi ai societăţii civile, prezentând concluziile proiectului «România Educată», iniţiat de Preşedintele României.
UPT, laptopuri performante pentru fiecare student
O.D.Miscellanea / 14 iulie 2021
Educaţia nu mai este posibilă fără ajutorul tehnologiei. Mijloacele moderne de învăţare, dar şi constrângerile crizei sanitare impun un minim de dotări pentru fiecare elev sau student. Începând cu anul universitar 2021 - 2022, studenţii Universităţii Politehnica Timişoara, inclusiv cei admişi în anul I, vor beneficia, în mod gratuit, de laptopuri performante care să le asigure accesul la activităţile educaţionale din mediul online, în cadrul proiectului cu titlul "Facilitarea accesului studenţilor UPT la educaţia digitală - EduUPT", aprobat pentru finanţare prin Programul Operaţional Competitivitate - axa prioritară 2, acţiunea 2.3.3 - Îmbunătăţirea conţinutului digital şi a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educaţie, e-incluziune, e-sănătate şi e-cultură, secţiunea e-educaţie. Potrivit Universităţii Politehnica Timişoara: "Ultimul an şi jumătate de şcoală online a fost caracterizat de numeroase provocări generate în mediul academic de pandemia Covid-19.
Telemunca, poartă deschisă pentru infractorii cibernetici
O.D.Miscellanea / 14 iulie 2021
Munca de la domiciliu are avantaje, dar şi o serie de neajunsuri. Dincolo de problemele personale ale angajaţilor, telemunca este o vulnerabilitate pentru firme, care sunt mult mai expuse la atacurile cibernetice. Companiile din sectorul financiar ar putea fi nevoite să îşi consolideze sistemele de apărare în contextul creşterii explozive a atacurilor cibernetice, după ce angajaţii au început să lucreze de acasă, a apreciat Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB). Consiliul, un organism care se ocupă de reglementare financiară pentru economiile din G20, a subliniat că munca de acasă, introdusă după ce economiile au intrat în carantină pentru a combate pandemia de COVID-19, deschide noi posibilităţi pentru atacurile cibernetice. În plus, munca de acasă ar urma să continue să fie prezentă, sub o formă sau alta, pentru întreaga industrie a serviciilor financiare şi dincolo.
BVB BET închide peste pragul de 12.000 puncte - nou maxim istoric
A.I.Piaţa de Capital / 14 iulie 2021
• Scădere de 1,51% pentru acţiunile One United Properties, în a doua zi la BVB • Ultima emisiune de titluri de stat Fidelis a fost înregistrată în sistemul bursier
Indicele BET, ce captează evoluţia celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a urcat în sesiunea de tranzacţionare de ieri cu 0,32%, la 12.006,24 de puncte, fiind pentru prima dată în istorie când principalul indici al pieţei noastre închide peste nivelul de 12.000 de puncte.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,08%, la 2.321,01 puncte, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor de energie şi utilităţi, a scăzut cu 0,13%, până la 792,15 puncte, într-o zi fără o direcţie clară în pieţele europene.
PIAŢA MONETARĂ Dobânda la depozitele overnight a scăzut la 1,16%
Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 14 iulie 2021
PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a apreciat la 4,9278 lei
Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 14 iulie 2021
Ziarul BURSA
20 decembrieInvestitorii s-au refugiat în aur, în acest an; Ce perspective are metalul preţios în 2025?
Andrei Iacomi
Criza politică se adânceşte: PSD renunţă la guvernare
George Marinescu
CORESPONDENŢĂ DIN JAPONIAToamnă de poveste la Kyoto
Emilia Olescu
Masa de Crăciun
Cornel Codiţă
Klaus Iohannis rămâne la Cotroceni, deşi mandatul prezidenţial îi expiră calendaristic sâmbătă
George Marinescu
Elena Lasconi a condamnat comportamentul reprezentanţilor SOS România faţă de jurnalişti
A.D.
Curs valutar BNR
20 Dec. 2024Euro | 4.9764 |
Dolar SUA | 4.7908 |
Franc elveţian | 5.3538 |
Liră sterlină | 5.9910 |
Gram de aur | 401.4137 |
convertor valutar
»=BURSELE LUMIIDeclin pe pieţele europene şi asiatice
Piaţa de Capital /A.V. - 20 decembrie
BVBInstabilitatea politică afectează bursa noastră
Piaţa de Capital /A.I. - 20 decembrie
BURSELE LUMIIAvans pe pieţele europene şi americane
Piaţa de Capital /A.V. - 19 decembrie
BVBScăderi pe linie pentru indici
Piaţa de Capital /A.I. - 18 decembrie
Political crisis deepens: PSD resigns from the government
George Marinescu