Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a cerut instanţei constatarea nulităţii absolute parţiale şi anularea hotărârii acţionarilor Turism Covasna (TUAA) din luna aprilie, când s-a aprobat majorarea capitalului societăţii printr-un teren, după cum reiese dintr-un raport al emitentului remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Practic, în data de 19 aprilie, acţionarii Turism Covasna au dat undă verde majorării capitalului social al companiei cu 194.600 de lei, reprezentând aport în natură, respectiv valoarea unui teren din Covasna în suprafaţă de 4.338 mp., meţionat într-un certificat de atestare a dreptului de proprietatea emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Conform hotărârii acţionarilor, operaţiunea implică emiterea, în schimbul terenului, a 1,94 milioane de acţiuni noi, titlurile urmând să fie alocate Statului, prin Ministerul Economiei.
Dar, AAAS cere instanţei anularea hotărârii, ce a fost publicată în Monitorul Oficial, precum şi a actelor şi operaţiunilor subsecvente, pentru neatribuirea acţiunilor suplimentare Statului, prin instituţia implicată, adică Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
Turism Covasna este deţinută în proporţie de 95,15% de SIF Transilvania. După primele trei luni ale acestui an, societatea de turism balnear a raportat o pierdere de circa 1,22 milioane de lei, cu aproape jumătate mai mică faţă de cea din primul trimestru al lui 2020. Veniturile din exploatare s-au ridicat la 1,83 milioane lei, cu 25% peste cele din intervalul ianuarie-martie 2020, în timp ce cheltuielile din exploatare au fost de 2,95 milioane de lei, în scădere cu 19,3%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
Acţiunile TUAA sunt listate în piaţa AeRO unde au o tranzacţionare sporadică, iar faţă de ultimul preţ de ieri de la ora 14:00, de 0,08 lei, capitalizarea bursieră a companiei de turism balnear se ridica la 37,7 milioane de lei.