ZIUA FRANŢEI "Au nom de la terre" şi "Condition d'elevation"- câştigătoarele celei de-a 25-a ediţii a Festivalului de Film Francez

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iulie 2021

"Au nom de la terre" şi "Condition d'elevation"- câştigătoarele celei de-a 25-a ediţii a Festivalului de Film Francez

27 de filme franceze, peste 100 de proiecţii fizice, 11 proiecţii online, 11 zile, 12 oraşe, peste 5000 de spectatori şi 2 premii pentru tinere talente reprezintă bilanţul celei de-a 25-a ediţii a celui mai longeviv festival din România dedicat unei cinematografii naţionale, organizat de Institutul Francez alături de partenerii săi între 1 şi 11 iulie 2021.

Câştigătorii celor două secţiuni competitive dedicate tinerelor talente sunt filmele "Condition d'elevation"/"Condiţii de elevare" de Isabelle Prim,în competiţia de scurtmetraj şi "Au nom de la terre"/"Chemarea pământului" de Edouard Bergeon, în competiţia de lungmetraj.

"Au nom de la terre" şi "Condition d'elevation"- câştigătoarele celei de-a 25-a ediţii a Festivalului de Film Francez

Premiul oferit regizoarei Isabelle Prim este un sejur de creaţie la Residence de Poche/Rezidenţa de buzunar de la Bucureşti a Institutului Francez din România şi a fost acordat de un juriu format din trei tineri critici de film: Flavia Dima, Victor Morozov şi Georgiana Muşat.

"Filmul câştigător integrează arhivele într-o naraţiune prefabricată şi ludică despre feminitate şi vise julesverniene, mizând pe ciocnirea dintre imagini tehnico-ştiinţifice şi un peisaj sonor ficţional" au afirmat cei trei membri ai juriului, care au evidenţiat "iscusinţa cu care regizoarea ţese această parodie idiosincratică despre un vis prea mare pentru un copil prea mic: de-a eleva un balon deasupra celor mai înalte piscuri".

Publicul a votat pentru filmul câştigător la secţiunea Lungmetraj atât în urma proiecţiilor fizice, cât şi a celor online. Regizorul Edouard Bergeon va primi o bursă în valoare de 1000 de euro acordată de Institutul Francez. Mai mult, un pachet de susţinere din partea TV5 Monde va fi oferit distribuitorului român care va aduce filmul pe ecranele din ţară. "Au nom de la terre"/"Chemarea pământului" de Edouard Bergeon, o poveste inspirată din viaţa regizorului, a fost văzut de peste 2 milioane de spectatori în Franţa, o adevarată reuşită pentru un film de debut.

Pentru prima dată în istoria festivalului, proiecţiile au avut loc în triplu format: online,în săli de cinema sau spaţii culturale, dar şi în aer liber, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

Cele mai recente şi mai aclamate producţii franceze în premieră naţională, precum "Adieu les cons"/"Adio, proştilor!" de Albert Dupontel, "ADN" de Maiwenn sau "Un Triomphe"/"Succes de public" de Emmanuel Courcol, debuturile tinerelor talente în secţiunile competitive de scurt respectiv lungmetraj, Carte Blanche pentru cinci cineaşti români dedicată cinefililor dornici să revadă titluri de referinţă semnate de Maurice Pialat, Bertrand Blier sau Robert Bresson, dar şi retrospectiva prezentată online a unor filme emblematice din ediţiile anterioare precum "Le goft des autres"/"O chestiune de gust" de AgnPs Jaoui, pe scurt "meniul" acestei ediţii aniversare, întâmpinată cu entuziasm de spectatorii din toată ţara.

În Bucureşti, la cinema Elvire Popesco şi pe terasa Le Bistrot Social din curtea Institutului Francez, aproape 2000 de spectatori au vizionat împreună filmele festivalului, număr care dovedeşte, în defavoarea proiecţiilor online, de asemenea disponibile pe parcursul festivalului, apetitul publicului de a reveni în sălile de cinema sau la proiecţii în aer liber şi de a se bucura de experienţa culturală colectivă, respectând restricţiile sanitare în vigoare.

Curiozitatea şi interesul spectatorilor din Bucureşti au fost potenţate şi de posibilitatea de a-i întâlni şi auzi pe unii dintre regizorii care au semnat filmele din festival sau care le-au propus în secţiunea Carte Blanche:

- Emmanuel Courcol, regizorul filmului "Un Triomphe"/"Succes de public", invitatul special al acestei ediţii, prezent la Bucureşti alături de IrPne Muscari, consultantă pe partea de scenografie;

- CharlPne Favier şi Peter Dourountzis, regizorii a două filme din competiţie ("Slalom" respectiv "Vaurien"/"Un ticălos"), cu care publicul a vorbit prin videoconferinţă;

- Cristian Mungiu, Adina Pintilie, Radu Jude şi Corneliu Porumboiu care au introdus filmele alese în secţiunea Carte Blanche.

A 25-a ediţie a Festivalului Filmului Francez a fost organizată de Institutul Francez din România. Festivalul a fost prezentat de Orange şi i-a avut parteneri pe Groupama Asigurări şi Carrefour România.

Co-organizatori: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" Constanţa, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Asociaţia K'Arte Târgu Mureş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb