BVB BET închide peste pragul de 12.000 puncte - nou maxim istoric

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 iulie 2021

BET închide peste pragul de 12.000 puncte - nou maxim istoric

Scădere de 1,51% pentru acţiunile One United Properties, în a doua zi la BVB Ultima emisiune de titluri de stat Fidelis a fost înregistrată în sistemul bursier

Indicele BET, ce captează evoluţia celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a urcat în sesiunea de tranzacţionare de ieri cu 0,32%, la 12.006,24 de puncte, fiind pentru prima dată în istorie când principalul indici al pieţei noastre închide peste nivelul de 12.000 de puncte.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,08%, la 2.321,01 puncte, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor de energie şi utilităţi, a scăzut cu 0,13%, până la 792,15 puncte, într-o zi fără o direcţie clară în pieţele europene.

Acţiunile dezvoltatorului imobliar One United Properties (ONE) au încheiat a doua zi la BVB la preţul de 1,96 lei/unitate, în scădere cu 1,51%, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 2,37 milioane de lei. După declinul de ieri, titlurile ONE se află cu 2% sub preţul din ofertă, de 2 lei/unitate.

Tot ieri, ultima emisiune de titluri de stat Fidelis a fost înregistrată în sistemul BVB. În valoare totală de aproape 905 milioane de lei, emisiunea a fost croită pe trei tranşe. Două dintre acestea, denominate în lei, au scadenţe de unu şi doi ani, iar dobânzile sunt de 2,95% pe an în cazul celei cu maturitatea în 2022 şi 3,25% pe an pentru cea cu maturitatea în 2023. Pentru cea cu maturitatea anul viitor, subscrierile s-au ridicat la 315,43 milionane de lei, iar în cazul celei cu scadenţa peste doi ani, subscrierile au fost de 299,14 milioane de lei. Cea de-a treia tranşă, denominată în euro, cu maturitatea în 2023 şi dobâda de 1% pe an, subscrierile s-au ridicat la 290,37 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Şedinţă cu evoluţii mixte pentru indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între -0,46% pentru BET-FI şi 0,33% în cazul indicelui BETPlus. Valoarea tranzacţiilor a fost de 191 milioane euro, peste media anului curent. Lichiditatea a fost asigurată de efectuarea tranzacţiilor, în valoare de 183 milioane euro, din noua emisiune a titlurilor de stat Fidelis (...). Din indicele BET, cele mai mari creşteri au fost înregistrate de acţiunile: MedLife (M), 2,37%, Transelectrica (TEL), 1,99% şi Banca Transilvania (TLV), 1,64%. La polul opus, titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au avut cea mai slabă evoluţie, cu o scădere de 0,79%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Tranilvania, ce au cumulat schimburi de 9,31 milioane de lei, titlurile instituţiei de credit din Cluj încheind ziua la preţul de 2,795 lei.

Acţiunile BRD-Groupe Societe Generale au coborât la 17,68 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 6,53 milioane de lei.

Pe poziţia a treia în topului rulajului, cu schimburi de 4,23 milioane lei, s-au clasat titlurile TeraPlast (TRP), acţiunile producătorului de materiale de construcţii încheind ziua la preţul de 0,884 lei, în creştere cu 0,45%.

În piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Indicele extins BET-XT, ce reuneşte cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,14%, până la 1.061,39 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Comcm" (CMCM): +14,44%

2. "SIF Hoteluri" (CAOR): +12,61%

3. "Electrocontact" (ECT): +8,33%

4. "Armătura" (ARM): +7,78%

5. "Ves Sighişoara" (VESY): +4,35%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Mecanică Fină" (MECE): -14,93%

2. "Turism Felix" (TUFE): -3,59%

3. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -2,38%

4. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -1,83%

5. "Socep" (SOCP): -1,75%

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Și când ma gândesc că la prin primăvară când a făcut nou record multi vedeau prăbușire .

    1. Multi vedem ce ne dorim sa vedem. Cei care vad scaderi asteapta chilipiruri, stau pe cash pentru a cumpara ieftin, doar ca intre timp piata continua sa creasca, iar mai tarziu, tocmai ei, vor cumpara din frustrare pe top. Daca vor avea puterea sa nu cumpare pe top, cand va incepe scaderea, o vor admira contemplativ, spunandu'si ca au avut dreptate, vor fixa target'uri tot mai joase pe masura ce piata continua sa scada, dar piata va face un bounce back fara sa anunte pe nimeni, ei continuand sa vada scaderi, asa vor rata sa cumpere bottom'ul mult visat.

      Doar pierzatorii inteleg ce am spus mai sus ; ) 

      Mare adevar graiesti… din pacate uneori lacomia e prea mare si dupa te trezesti ca realitatea e alta, cum stau si ma uit eu acum la pretul SNN pe care creierul meu dupa 20 de lei a tot refuzat sa-l proceseze.

      Uneori e bine sa te lacomesti, eu am cumparat SNN pe la 7 lei si l'am vandut la 8 lei, ca sa nu ma lacomesc : )) Apoi n'am mai cumparat pentru ca ar fi trebuit sa raacumpar la un pret mai mare decat cel de vanzare : ))

    Am 2 reguli simple:

    1. cumpăr doar acțiuni lichide

    2. cumpăr doar când VIX înțeapă media pe 6 luni și sta sus minim 5 zile 

    1. Bine, bine ... Asta e cand cumperi. Dar cand vinzi ?

      pe langa vix exista si xiv (indicele invers) :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb