Încrederea în economia globală a scăzut accelerat şi în T1 2019

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 februarie 2019

Încrederea în economia globală a scăzut accelerat şi în T1 2019
Călin Rechea

Încrederea în perspectivele economiei globale s-a angajat pe o tendinţă negativă accentuată în ultimul an, conform datelor trimestriale publicate de Institutul Ifo din Germania, iar în T1 2019 indicele agregat a atins minimul ultimilor zece ani, de -13,1 puncte, de la 26 de puncte în T1 2018 şi -2,2 puncte în T4 2018 (vezi graficul).

De la prima publicare a acestui indice, în T1 1990, media a fost de 4,2 puncte, în condiţiile în care minimul a fost de -52,7, în T1 2009, iar maximul de 33,5, în T1 2004.

În ceea ce priveşte componentele indicelui, cel mai mare declin s-a înregistrat la nivelul aşteptărilor pentru următoarele şase luni, cu 12 puncte faţă de trimestrul precedent, până la -27,7. Subindicele aşteptărilor pentru următoarele şase luni are o medie de 15,5 puncte, în condiţiile în care minimul, de -43,9, a fost înregistrat în T1 2009, iar maximul, de 57,1 puncte, a fost înregistrat în T4 2009.

Indicele situaţiei curente a scăzut cu 9,6 puncte faţă de T4 2018, până la 2,6 puncte, în condiţiile în care valoarea sa minimă a fost de -68,9, în T2 2009, iar valoarea maximă de 42,2 puncte, în T3 2007.

"Economia globală încetineşte tot mai mult", se arată în comunicatul de presă de pe site-ul institutului, iar "deteriorarea climatului economic a fost deosebit de puternică mai ales în economiile avansate".

La nivelul Statelor Unite s-a înregistrat un declin semnificativ al aşteptărilor şi al indicelui situaţiei curente, în timp ce la nivelul Uniunii Europene au fost operate revizuiri majore în scădere ale indicilor încrederii.

În T1 2019, indicatorii climatului economic au înregistrat o relativă stagnare faţă de T4 2018 la nivelul economiilor emergente şi în curs de dezvoltare, cu divergenţe regionale semnificative.

Astfel, indicele agregat al încrederii pentru America Latină a crescut faţă de trimestrul precedent, pe fondul unei creşteri a indicelui aşteptărilor, în timp ce o creştere uşoară, atât la nivel agregat cât şi pe componente, s-a înregistrat la nivelul Comunităţii Statelor Independente, organizaţie formată în prezent din 10 foste republici sovietice. Un declin semnificativ al încrederii s-a înregistrat în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Din punct de vedere al evoluţiei principalelor segmente economice, experţii care au răspuns în cadrul sondajului Ifo se aşteaptă la temperarea creşterii consumului, a investiţiilor şi a comerţului global.

O mare parte dintre aceştia mai consideră că dobânzile pe termen scurt şi lung îşi vor continua tendinţa de creştere, însă ponderea lor în eşantion s-a redus considerabil faţă de trimestrul anterior. În aceste condiţii, aşteptările indică o depreciere a monedei SUA la nivel global în perioada următoare.

La sondajul din ianuarie 2019 al Institutului Ifo au participat 1.293 de experţi din 122 de ţări.

Pe fondul declinului accentuat al încrederii în perspectivele economiei globale, Christine Lagarde, directorul executiv al FMI, a avertizat, în cadrul recentei conferinţe World Government Summit din Dubai, că "se apropie o furtună economică".

Un motiv în plus de îngrijorare îl reprezintă şi faptul că "nu avem nicio idee despre cum vor evolua lucrurile", după cum a mai precizat Christine Lagarde, în condiţiile în care marile necunoscute sunt tensiunile comerciale dintre SUA şi China, efectele Brexit-ului sau impactul încetinirii semnificative a economiei Chinei.

Acestora li se adaugă şi creşterea excesivă a gradului de îndatorare, atât pentru guverne, gospodării, dar şi pentru firme, pe fondul unor dobânzi apropiate de minimele istorice, adică a unor condiţii care nu mai oferă nicio perspectivă pozitivă unor eventuale intervenţii ale băncilor centrale.

"Când există atâţia nori, nu este nevoie decât de un fulger pentru a porni furtuna", a mai declarat directorul executiv al FMI.

Oare unde va lovi acesta în viitorul apropiat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb