Încrederea în economia UE - la cel mai redus nivel din ultimii 23 de ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 noiembrie 2008

Europenii, tot mai pesimişti în privinţa evoluţiei economiei regiunii.

Europenii, tot mai pesimişti în privinţa evoluţiei economiei regiunii.

Încrederea directorilor de companii şi a consumatorilor din Uniunea Europeană în perspectivele economiei regiunii a scăzut, în noiembrie, până la cel mai redus nivel din ultimii 23 de ani, potrivit datelor publicate, ieri, de Comisia Europeană.

Indicele privind încrederea în economie a scăzut cu 6,7 puncte, la 70,5 puncte, în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Acesta este cel mai redus nivel înregistrat de indicatorul menţionat de la crearea sondajului, în luna ianuarie 1985. Luna trecută, indicele a coborât până la 77,2 puncte, cel mai scăzut nivel de după luna august 1993.

În cele 15 state ale zonei euro, indicele de încredere economică a scăzut cu 5,1 puncte, până la 74,9 puncte, cel mai scăzut nivel consemnat după luna august 1993 (74,2 puncte).

Analiştii anticipau o scădere mai mică, până la 78 de puncte. În luna octombrie 2008, indicele privind încrederea în economie a scăzut puternic în zona euro, cu şapte puncte, până la 80 de puncte, cel mai mic nivel de după luna octombrie 1993.

Scăderea din noiembrie a fost provocată în special de un declin peste aşteptări al încrederii în sectorul serviciilor, care a scăzut la -12 de la -7, şi în industrie, unde încrederea a scăzut la - 25 de la -18. De asemenea, s-a deteriorat sentimentul de încredere în rândul consumatorilor, la -25 de la -24. Încrederea în sectorul construcţiilor a coborât la -24 de la -20, în schimb, sentimentul de încredere în sectorul de retail a rămas nemodificat, la -13.

Serviciile şi industria sunt res­ponsabile pentru cea mai mare parte a Produsului Intern Brut din zona euro. Scăderea încrederii în economie este un argument în plus pentru estimările specialiştilor potrivit cărora economia zonei euro va scădea din nou în trimestrul al patrulea din acest an, după două trimestre consecutive de declin.

Indicele încrederii în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) este calculat pe baza a cinci indicatori de încredere: în industrie (40%), servicii (30%), încrederea consumatorului (20%), construcţii (5%) şi comerţ (5%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb