Încrederea în instituţii, mai solidă în ţările în curs de dezvoltare decât în cele dezvoltate

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie

Încrederea în instituţii, mai solidă în ţările în curs de dezvoltare decât în cele dezvoltate

English Version

Edelman Trust Institute: La nivel global, încrederea în instituţii a crescut cu un punct procentual - de la 55% anul trecut, la 56% în 2024

În lumea de astăzi, factori precum polarizarea, dezinformarea, scandalurile, instabilitatea economică şi inegalitatea au dus la deteriorarea încrederii oamenilor în instituţii precum guvernul şi mass-media. Dar, în unele ţări, încrederea revine încet, după cum arată o analiză realizată de Edelman Trust Institute, preluată de visualcapitalist.com.

Potrivit sursei citate, în timpul pandemiei, încrederea în politicieni a fost deosebit de afectată, 63% dintre respondenţii unui sondaj Ipsos considerând că politicienii nu sunt de încredere.

Sondajul Edelman Trust Index 2024 a fost efectuat pe un eşantion de peste 32.000 de respondenţi din 28 de ţări şi indică modificarea nivelului de încredere faţă de 2023. Indicele de încredere arată procentul mediu de încredere în ONG-uri, afaceri, guvern şi mass-media.

Ţările asiatice devin din ce în ce mai încrezătoare

La nivel global, încrederea în instituţii a crescut cu un punct procentual, de la 55% anul trecut, la 56% în 2024, potrivit sondajului amintit.

Cu un indice mediu de 63%, ţările în curs de dezvoltare au mult mai multă încredere în instituţii decât ţările dezvoltate, care au o medie de 49%. Majoritatea ţărilor asiatice incluse în sondaj au înregistrat creşteri ale scorurilor indicelui de încredere, inclusiv Coreea de Sud, India, Thailanda, Malaezia, Singapore şi Japonia. China şi Indonezia au fost singurele ţări asiatice ale căror populaţii au devenit mai puţin încrezătoare în 2024.

Coreea de Sud a înregistrat cea mai mare creştere dintre toate cele 28 de ţări chestionate, indicele său de încredere crescând cu 7 puncte procentuale faţă de 2023 (la 43%).

Per ansamblu, sondajul Edelman Trust Institute a constatat că guvernele sunt considerate mult mai puţin etice şi competente dacă sunt comparaţie cu companiile.

Cel mai scăzut grad de încredere, în Marea Britanie

Cetăţenii Marii Britanii au cea mai scăzută încredere din lume în instituţiile ţării lor, cu un indice de numai 39 (din 100, respectiv 39%), însă acest lucru nu este surprinzător, având în vedere schimbările aproape constante la vârful guvernului şi alte evenimente tumultoase recente, notează 247wallst.com, citând sondajul Edelman. Numai în 2022 au fost instalaţi un nou monarh şi trei prim-miniştri (alături de schimbările ministeriale de vârf).

La sfârşitul anului 2023, economia britanică a intrat în recesiune, iar la alegerile recente, alegătorii au înlăturat Partidul Conservator, care a deţinut puterea timp de 14 ani, şi au ales Partidul Laburist. În Marea Britanie, doar 30% dintre respondenţi au încredere în guvern.

Datele din SUA sunt ceva mai bune decât în Marea Britanie, dar americanii încă nu au încredere în instituţii, scorul în acest sens fiind de 46 din 100, în scădere faţă de anul trecut, când era 48. În timp ce numai 53% dintre americani au încredere în mediul de afaceri, un procent considerabil mai mic, de 40%, are încredere în guvern şi numai 39% în mass-media.

În general, se pare că cetăţenii ţărilor mai puţin democratice tind să aibă mai multă încredere în instituţiile ţărilor lor, în special în guverne. De fapt, China are cea mai mare încredere dintre cetăţenii săi, cu un scor de 79 din 100, iar încrederea în guvern este de 85%. În mod similar, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită au un scor de 74%, respectiv 72%, în guvernele lor având încredere 84%, respectiv 86% dintre cetăţeni.

Încrederea în instituţii, publice şi de altă natură, poate stimula creşterea economică, în condiţiile în care alimentează investiţiile, inovaţia şi comerţul, printre altele. Chiar dacă, la nivel global, încrederea a crescut de la 55% la 56%, foarte puţine democraţii liberale se bucură de încredere, majoritatea dintre acestea fiind afectate de neîncrederea propriilor cetăţeni. Până acum, alegerile din 2024 au provocat unde de şoc în mai multe ţări, iar cele viitoare vor aduce probabil şi alte surprize.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. datele asezate asa… si scoase din contextul mai amplu… reflecta eronat realitatea… iar autorul poate “picta”… un tablou diferit…

    pentru ca… daca postam la toate de mai sus… si graficele aferente cu datele pe o perioada mai mare de timp… atunci povestea e diferita…. 

    intrebari: la cat a fost China cu indexul recent si cat a cazut? Cu cat a cazut procentual? 

    La cat a fost usa? Cu cat a cazut procentual? 

    Care este media istorica (relativa de timp) a statelor… cu medii mai sus … la mijloc… mai jos… pe perioade de timp … si ca balante comerciale sucite in timp cu variatii mai mult sau mai putin pe productie / consum si/sau consum / productie? 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb