India majorează taxa pe importurile de aur

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2013

India, cel mai mare cumpărător mondial de aur, a crescut taxa pe importurile de lingouri din acest metal preţios, ca să reducă deficitul record de cont curent într-un moment în care Consiliul Mondial al Aurului (WGC) preconizează un trimestru cu o cerere de profil la maxim istoric.

În 5 iunie, taxa pentru importurile de aur şi platină a fost majorată la 8%, de la 6%, cu efect imediat, conform anunţului Minsterului de Finanţe din India. Înainte de creşterea actuală, începând cu ianuarie anul trecut, India a triplat taxa în cauză.

În plus, săptămâna aceasta, taxa aplicată de India pe importurile de minereu de aur, concentrat şi lingouri Doré a fost majorată la 6%, de la 4%, iar acciza pe aurul rafinat - la 7%, de la 5%.

"Cererea fizică de aur, la nivelul actual al preţului, încă este foarte puternică, iar guvernul indian vrea să taie importurile", a declarat Robin Bhar, analist la "Société Générale" SA, sucursala din Londra, citat de Bloomberg. În opinia sa, "taxa va avea un impact asupra cererii de aur, întrucât deja există o serie întreagă de restricţii anunţate".

Conform Federaţiei Comerciale a Pietrelor Preţioase şi Bijuteriilor din India, importurile de aur ale ţării ar putea să scadă cu până la 20% în acest an, în urma majorării taxei.

Ministrul Finanţelor din India, Palaniappan Chidambaram, afirmă că importurile de aur ale ţării nu sunt sustenabile, astfel că autorităţile trebuie să ia măsuri ca să le reducă. Chidambaram a îndemnat băncile să nu mai încurajeze achiziţiile de aur, spunând că situaţia economică nu este "foarte promiţătoare", iar inves­tiţiile - slabe.

Potrivit WGC, importurile de aur ale Indiei vor fi de 300 -400 de tone în trimestrul al doilea din 2013, cantitate care reprezintă aproape jumătate din achiziţiile totale pe întreg anul trecut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb