INDIA Parcurile tehnologice dezvoltă industria IT

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2004

Bangalore, un centru al teh-nologiilor avansate, în care pes-te o mie de companii îşi des-făşoară activitatea, iar salariul unui programator începător de-păşeşte 7000 de dolari pe an, este cunoscut drept Sillicon Valey al Indiei. "Crearea de incubatoare tehnologice a condus, în numai 11 ani, la o creştere substanţială a exporturilor de software, 40% din exporturile indiene de software provenind din parcul tehnologic Bangalore", a declarat ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Dan Nica, cu ocazia vizitei sale în India.

Domnia sa s-a întîlnit cu reprezentanţii companiei "Infosys Technologies" din cadrul parcului tehnologic din Bangalore. "Infosys", înfiinţată în anul 1981, oferă servicii IT şi de consultanţă, fiind cel mai mare producător de software la cerere din lume. Compania, cu reprezentanţe în 16 ţări din lu-me şi peste 21.000 de angajaţi, are venituri de aproximativ o ju-mă-tate de miliard de dolari. În cadrul secţiunii "Cea mai res-pectată companie a Indiei" din anul 2002, conform sondajului Bussines World, "Infosys" s-a clasat pe primul loc.

Primul titlu de parc tehnologic din ţara noastră a fost acordat la sfîrşitul anului 2002, parcului ştiinţific de la Galaţi. Amplasat în clădirea "Navrom Bussines Center, cu o suprafaţă de 2500 de metri pătraţi, capacitatea parcului de software din Galaţi este de circa 1000 de angajaţi şi 100 de firme private, precizează un comunicat al MCTI de la acea dată.

Modelul de parc tehnologic din India a fost luat în considerare de reprezentaţii MCTI atunci cînd au fost demarate planurile pentru construirea unor astfel de zone în ţara noastră, a mai precizat domnul Nica. În plus, la sfîrşitul anului trecut, cu o-cazia vizitei în Elveţia a "Y Parc", domnia sa a declarat că zonele ştiinţifice din România vor fi cel puţin la nivelul celui elveţian.

În prezent, în ţara noastră, mai multe parcuri de software se află în diferite stadii de dezvoltare, în centre universitare precum Braşov, Brăila, Cluj, Slobozia şi Timişoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb