India şi China au pus capăt conflictului din Himalaya

Cristina Radu
Internaţional / 28 august 2017

Himalaya (Sursa foto: Wikipedia)

Himalaya (Sursa foto: Wikipedia)

India şi China par să pună capăt unui conflict militar de lungă durată în Himalaya, ambele părţi încercând să descrie retragerea ca pe o victorie, potrivit Bloomberg.

India a afimat că ambele părţi au fost de acord cu o "dezangajare rapidă" a trupelor de la Doklam, platou de lângă graniţa indiană, revendicat şi de China şi de Bhutan. Ministerul de externe chinez a spus că India a retras personalul şi echipamentele de pe teritoriul chinez şi a promis că va continua să exercite drepturi suverane în zonă.

Declaraţiile au dezamorsat cele mai grave izbucniri dintre giganţii asiatici alimentaţi cu energie nucleară, deoarece China a câştigat un război de frontieră cu India în 1962. Acestea au venit cu câteva zile înainte ca prim-ministrul Narendra Modi şi preşedintele Xi Jinping să fie prezenţi la un summit al naţiunilor BRICS la Xiamen.

India a declarat: "În ultimele săptămâni, India şi China au menţinut comunicarea diplomatică vizând incidentul de la Doklam...Am putut să ne exprimăm opiniile şi să ne transmitem preocupările şi interesele...A fost convenită şi este în desfăşurare dezangajarea rapidă a personalului de frontieră de la faţa locului din Doklam".

Ministerul de externe indian nu a clarificat imediat dacă ambele ţări retrag personalul de frontieră sau dacă trupele indiene s-au retras în mod unilateral din zona în litigiu. Rupia rusească a crescut, iar rezervele au atins un nivel ridicat pe parcursul zilei. Cele două ţări deţin 36% din populaţia lumii şi 18% din produsul intern brut global.

China a prezentat dezvoltarea ca pe o victorie, iar ministerul de externe chinez a spus că armata "a luat măsuri ferme pentru a proteja suveranitatea teritorială şi drepturile legitime". Ministerul a declarat că guvernul doreşte legături amabile cu India şi i-a cerut capitalei New Delhi să respecte "principiile dreptului internaţional".

Concluzia confuză a litigiului este probabil o încercare de a oferi atât Indiei, cât şi Chinei posibilitatea de a ambala acordul pentru publicul lor naţional, a declarat Harsh Pant, profesor de relaţii internaţionale la King's College din Londra: "Aceasta este o abordare de salvare a feţei, pe care probabil ambele părţi au simţit că ar funcţiona".

Problema ce a declanşat opoziţia, încercarea Chinei de a construi un drum în zonă, nu a fost abordată în mod explicit de niciuna din ţările respective. Harsh Pant a spus că China se confruntă cu o presiune mai mare pentru a rezolva disputa, deoarece nu ar dori să găzduiască un summit BRICS în mijlocul unei confruntări militare.

Jiang Jingkui, directorul Centrului de Cercetare India de la Universitatea din Beijing, a afirmat: "Aceasta este doar o soluţie temporară". Acesta a explicat: "Modi va veni în China pentru a participa la reuniunea BRICS. Dar relaţia dintre cele două părţi nu poate fi reparată într-o singură zi". Summitul care implică lideri din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud va avea loc între 3 şi 5 septembrie, conform sursei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb