Indicatori şi Oscilatori: MACD

Admiral Markets
Ziarul BURSA / 17 noiembrie 2010

Indicatori şi Oscilatori: MACD

Indicatorul Moving Average Convegence Divergence (MACD) reprezintă convergenţa şi divergenţa mediilor mobile. El se formează ca diferenţă între două medii mobile, care este exprimată prin histograme (haşurări verticale). Ca semnal de intrare în piaţă se utilizează media mobilă a indicatorului MACD (linia semnal). Acesta este unul din cei mai cunoscuţi indicatori clasici, utilizat de majoritatea traderilor şi analiştilor pe pieţele financiare pentru a analiza puterea de evoluţie a trendului.

De obicei, pentru crearea indicatorului se folosesc mediile mobile exponenţiale (EMA) cu perioade de 26 şi 12, iar ca linie semnal - media mobilă cu perioada 9.

MACD = EMA12-EMA26-EMA9(EMA12-EMA26)

Reguli generale de utilizare a indicatorului sunt următoarele:

Când histogramele MACD se află mai sus de linia zero, trendul este ascendent, când se află mai jos - descendent.

Cât timp MACD formează noi histograme pozitive mai înalte, trendul ascendent are potenţial de continuare (la trendul descendent situaţia este identică).

Când preţul formează un nou maxim, iar histogramele MACD sunt mai jos decât maximul anterior, se consideră că trendul ascendent pierde din putere şi probabil urmează o scădere a preţului. Acest efect se numeşte divergenţa (Divergence) trendului şi anticiparea corectă a preţului viitor este probabilă, deoarece divergenţa indică potenţiala schimbare a direcţiei preţului.

Divergenţa reprezintă diferenţa între direcţia preţului şi direcţia indicatorului, şi reflectă principiul neconfirmării tendinţei curente a pieţei. Când maximele preţurilor sunt confirmate de maximele indicatorului, înseamnă că trendul este susţinut de entuziasmul traderilor, care aşteaptă ca preţul să atingă un nivel şi mai înalt. Neconfirmarea înseamnă că noile vârfuri sunt atinse mai mult din inerţie, şi din lipsa unui număr mare de vânzători care să stopeze creşterea preţului. În această situaţie apare momentul când tranzacţiile de cumpărare s-au efectuat şi în piaţă au rămas puţini cumpărători (volumul ordinelor de cumpărare este foarte mic). În acest moment chiar şi un volum redus de vânzări (cel mai frecvent din cauza închiderii poziţiilor lungi) provoacă scăderea preţului, deoarece sunt mai puţini cumpărători şi volumele la cumpărare sunt minime. Se recomandă deschiderea poziţiilor împotriva trendului, deoarece probabilitatea schimbării direcţiei este mai mare, cât şi potenţialul profit. Raţionamentul în cazul unui trend descendent este identic. Apariţia divergenţei reprezintă un semnal important nu numai pentru indicatorul MACD, dar şi pentru alţi oscilatori, ca RSI, Stochastic etc.

Indicatorul MACD este folosit la analiza puterii trendului. Prin aceasta se înţelege disponibilitatea şi capacitatea cumpărătorilor sau vânzătorilor de a consolida tendinţa curentă a pieţei (de a efectua noi cumpărări sau vânzări). Tendinţa de creştere sau scădere continuă până când creşte cererea în acea direcţie. Evoluţia preţurilor este condiţionată de intensitatea noilor cereri de cumpărare sau vânzare. Tranzacţiile efectuate de traderii speculanţi (Open interest) se reflectă în mişcarea preţului şi trebuie ştiut că aceste tranzacţii mai devreme sau mai târziu vor fi închise, deoarece traderii vor fixa profitul (Take Profit) sau vor minimiza pierderea (Stop Loss). Evident, închiderea poziţiilor deschise iniţiază mişcarea în direcţie opusă (de exemplu, dacă a fost deschisă poziţia de cumpărare, atunci închiderea ei înseamnă vânzarea aceluiaşi volum de valută, dar cu alt preţ). Acest proces continuu al pieţelor financiare se caracterizează print-un grad diferit de intensitate: accelerează sau încetineşte. Evoluţia reflectată mai sus este într-o oarecare măsură aratată de indicatorul MACD.

În fig. alăturată este prezentat un exemplu al indicatorului MACD cu apariţia semnalelor de intrare în piaţă. Momentul oportun apare când liniile histogramei sunt sub linia semnal (pentru vânzare) sau deasupra (pentru cumpărare), şi când indicatorul se află în zona pozitivă intens exprimată (pentru vânzare) sau în cea negativă puternic exprimată (pentru cumpărare). Deseori preţul nu reacţionează la semnal imediat şi se creează un nou impuls (maxim sau minim) în aceeaşi direcţie. Dacă divergenţa apare la al doilea maxim sau minim, atunci semnalul devine şi mai puternic.

MACD este mai eficient când preţul efectuează o mişcare cu o amplitudine mai mare. Unul dintre cele mai puternice semnale tehnice este la apariţia divergenţei MACD în special pe graficele de 4 ore, zilnic, săptămânal.

www.admiralmarkets.ro

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb