Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scazut uşor în luna iulie 2024

A.F.
Miscellanea / 19 august 2024

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scazut uşor în luna iulie 2024

Adrian Codirlaşu, CFA - Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România declară: "Principalul risc asupra stabilităţii financiare a României este politica fiscală. Deficitul bugetar, este anticipat de către participanţii la sondaj la o valoare de peste 7% din PIB în acest an. Acest deficit este asociat şi cu o reducere uşoară a anticipaţiilor de creştere economică pentru acest an."

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut marginal în luna iulie, cu 0,2 puncte până la valoarea de 52,0 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii cu 1,3 puncte a componentei de anticipaţie a indicatorului, în timp ce componenta de condiţii curente s-a majorat cu 2,2 puncte.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2025) s-a redus faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 4,43%. În acelaşi timp, aproximativ 47% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, iar 41% anticipează o stabilitate a acestui indicator.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 82% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.

Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0258 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,1062 lei pentru un euro.

Previziunile analiştilor în ceea ce priveşte cei mai importanţi indicatori macroeconomici:

ActualAnticipatii1

Evoluţia PIB (real)2,0%2,5%

Deficit Bugetar5,7%7,1%

Curs EUR/RON4,97545,1062

Rata inflaţiei5,42%4,43%

ROBOR 3M5,58%5,21%

Randament 5Y RON6,35%5,83%

Randament 10Y RON6,55%6,33%

În exerciţiul din luna iulie a fost realizat şi un sondaj privind anticipaţiile de aderare a României la zona euro. Conform rezultatelor sondajului, media anticipaţiilor este un orizont de 11 ani. Valorile anticipate s-au situat într-un interval cuprins între 5 ani şi 20 de ani, fiind exprimată şi o opinie că România nu va adera la zona euro (opinie care nu a intrat în calculul mediei anticipaţiilor).

Despre sondaj:

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 13 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

Condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii;

Anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.

Titlul CFA® este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniştilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii. Astăzi, în lume, există peste 190.000 de deţinători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliaţi la cele 160 organizaţii membre ale CFA Institute. Candidaţii pentru titlul CFA® trebuie să promoveze o serie de trei examene cu frecvenţa anuală. Fiecare examen presupune cca. 250-300 de ore de studiu individual. În plus, sunt necesari 4 ani de experienţă profesională relevantă în domeniul financiar, precum şi aderarea la un cod de standarde etice şi profesionale stricte.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (USA). Asociaţia CFA România este una dintre cele peste 170 de societăţi membre ale CFA Institute, şi are misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelenţă profesională.

În prezent, Asociaţia CFA România are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®). Comunitatea CFA mai cuprinde şi aproximativ 100 de candidaţi la unul din nivelurile de examinare. Profesioniştii care sunt membri ai Asociaţiei CFA România lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.

Termeni şi condiţii: Nici una dintre informaţiile prezentate în cadrul acestui material nu trebuie interpretată ca o invitaţie sau recomandare de a achiziţiona sau de a dispune de orice produs, sau de a vă angaja în orice altă tranzacţie, sau consiliere în domeniul investiţiilor, în domeniul juridic sau în oricare alt domeniu. Informaţia care se regăseşte în cadrul acestui material este prezentată numai în scop informativ. Informaţia prezentată este foarte generală şi este posibil să nu fie relevanţă în cazuri individuale concrete. Asociaţia CFA România nu da o garanţie asupra gradului de corectitudine şi complexitate a informaţiilor prezentate în acest material.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb