Piaţa financiară din România este afectată de incertitudinile legate de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, cu o scădere semnificativă a indicelui BET şi creşterea ratelor ROBOR şi IRCC după primul tur, potrivit comunicatului emis redacţiei. Platforma MrFinance.ro oferă recomandări pentru investitori şi persoanele cu credite, pentru a se proteja în faţa posibilelor evoluţii financiare.
"Evoluţia indicilor IRCC şi ROBOR, utilizaţi pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare şi de consum, a fost afectată în urma primului tur al alegerilor. Valoarea IRCC aplicată pentru trimestrul IV a atins maximul istoric, de 5,99%, şi, conform estimărilor iniţiale, ar fi trebuit să scadă cu începere de anul viitor, ceea ce ar uşurat situaţia românilor care au credite cu dobândă variabilă. Însă, în intervalul 21-25 noiembrie, indicele a crescut de la 5,54%, la 5,78%. La rândul său, ROBOR şi-a majorat valoarea de la 5,58% cât înregistra pe 21 noiembrie, la 5,91% pe 27 noiembrie, evoluţie care îi va afecta în mod direct pe românii care au sau vor să acceseze credite", a declarat Ion Soltinschi, consultant şi planificator financiar MrFinance.ro.
După primul tur, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut cu aproape 4,27%, iar ROBOR şi IRCC au înregistrat creşteri. Platforma de educaţie financiară MrFinance.ro recomandă refinanţarea creditelor cu dobândă variabilă la dobândă fixă şi diversificarea portofoliilor de investiţii pentru protejarea investitorilor şi a persoanelor cu credite. Scenariile posibile pentru viitor includ stabilitate politică, care ar putea stabiliza economia şi pieţele financiare, sau instabilitate politică, care ar putea amplifica riscurile economice, duce la deprecierea leului şi creşterea costurilor de finanţare.
"Într-un context volatil, trebuie să fim cât se poate de prudenţi. Recomandarea este ca persoanele care au credite cu dobândă variabilă, să-şi facă urgent refinanţări. Există în piaţă oferte de dobândă fixă pe 3 sau 5 ani chiar şi de 5%. O astfel de soluţie ar putea să îi pună pe cei cu împrumuturi la adăpost în cazul creşterilor dobânzilor. În cazul investitorilor, diversificarea portofoliilor de investiţii pe mai multe clase de active şi pieţe, precum şi plasamanetele în active mai puţin riscante reprezintă cele mai eficiente măsuri de protecţie", a precizat consultantul www.mrfinance.ro.
În funcţie de rezultatele alegerilor, stabilirea coaliţiei de guvernare şi politicile fiscale adoptate, pieţele financiare ar putea reacţiona în moduri diferite.
"Rezultate alegerilor din România au dus la creşterea dobânzilor şi la scăderi pe Bursa de Valori Bucureşti. Dacă reuşim să avem stabilitate politică, piaţa financiară îşi va reveni la normal. Pe de altă parte, în contextul unei instabilităţi majore la guvernare, impredictibilitatea financiară se va menţine sau se va agrava. De aceea, recomandarea pentru perioada următoare este să fim cât se poate de prudenţi", a concluzionat Ion Soltinschi, consultant şi planificator financiar www.mrfinance.ro