Indicii S&P 500 şi Nasdaq au atins, miercuri, maxime istorice, investitorii anticipând că autorităţile de la Beijing vor lua noi măsuri de susţinere a economiei chineze afectată de epidemia provocată de coronavirus, care ar atenua impactul asupra economiei mondiale, relatează Reuters.
Numărul noilor cazuri de îmbolnăvire din cauza coronavirusului a scăzut miercuri pentru a doua zi consecutiv, dar oficialii mondiali din domeniul sănătăţii au avertizat că este prematur de anticipat când va înceta epidemia.
Majoritatea analiştilor anticipează că banca centrală chineză va reduce joi dobânda de politică monetară, măsură care s-ar adăuga altor decizii destinate limitării impactului provocat de încetarea activităţii companiiilor şi restricţiilor de călătorie impuse în China.
"Încetinirea economiei chineze este percepută ca tranzitorie, nu structurală. Piaţa nu crede că întârzierea vânzărilor este acelaşi lucru cu pierderea vânzărilor", a declarat David Bahnsen, director de investiţii la compania The Bahnsen Group din Newport Beach, California.
Creşterea acţiunilor amercane din ultima perioadă este alimentată de măsurile de stimulare luate recent de China, încrederea în economia americană şi speranţele de daunele provocate de epidemie vor fi de scurtă durată.
Titlurile companiilor de tehnologie, sensibile la ştirile referitoare la creşterea economică din China, au crescut cu 1,2%, cel mai mult în rândul sectoarelor importante ale indicelui S&P.
Acţiunile Apple au urcat cu 1,7%, recuperând cea mai mare a pierderilor consemnate în şedinţa precedentă, din cauza unui avertisment surprinzător legat de vânzări, care a scos în evidenţă îngrijările legate de lanţul de aprovizionare global.
Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu până la 0,55%, S&P 500 cu 0,62%, iar Nasdaq Composite cu 0,95%.