Acţiunile societăţilor listate pe piaţa americană au cres-cut, vineri, indicii bursieri ajungând la noi recorduri, după publicarea unor informaţii care sugerează o evoluţie favorabilă a economiei americane - cea mai mare din lume.
Indicele Conference Board Leading Economic (LEI) pentru SUA, calculat de asociaţia independentă de cercetare The Conference Board, a urcat cu 0,6% în luna aprilie, la 95 de puncte, după un declin de 0,2% în martie, respectiv un avans de 0,4% în februarie. Indicele măsoară pers-pectivele economiei SUA pentru următoarele trei-şase luni.
Ataman Ozyildirim, economist la The Conference Board, declară: "După un declin uşor în martie, indicele LEI s-a redresat în aprilie, datorită pieţei imobiliare şi a diferenţialului ratei dobânzii. Condiţiile de pe piaţa muncii au contribuit, de asemenea, la această evoluţie (...) În general, indicele LEI arată o continuare a expansiunii economice, cu un anumit potenţial de creştere".
Tot vineri a fost publicat indicele preliminar Thomson Reuters/University of Michigan, care măsoară încrederea consumatorilor din SUA. Acest indice a urcat la 83,7 puncte, în mai (cel mai ridicat nivel din iulie 2007), de la 76,4 în aprilie.
În condiţiile date, indicii Standard & Poor's 500 şi Dow Jones Industrial Average ai Bursei din New York au atins noi recorduri. S&P 500 a crescut cu 1%, vineri, la 1.667,47 puncte, încheind săptămâ-na cu un nou nivel record. În cele cinci zile încheiate în 17 mai, indicele a urcat cu 2,1%. În plus, în intervalul 13-17 mai, S&P 500 a înregistrat a patra săptămână de avans. În prezent, valoarea indicelui este cu 146% mai mare faţă de nivelul minim al ultimilor 12 ani, consemnat în 2009.
Indicele Dow Jones a urcat cu 0,8%, vineri, la 15.354,40 puncte, de asemenea nivel record. Pe întreaga săptămână trecută, indicele a consemnat un avans de 1,7%.
În cadrul indicelui Dow Jones, acţiunile producătorului de avioane "Boeing" Co. şi cele ale băncii "JPMorgan Chase & Co." au câştigat peste 2,4%.
"Indicii privind evoluţia economiei SUA au susţinut bursele astăzi (n.r. - vineri)", a declarat, citat de Bloomberg, Thomas Nyheim, manager de fonduri la "Christiana Trust". Acesta a adăugat: "Observăm unele semne bune pentru economie, asistăm la o creştere lentă".
Doreen Mogavero, director al "Mogavero, Lee & Company" din New York, a afirmat, potrivit Reuters: "Încă ne redresăm, chiar dacă recuperarea este înceată. Pieţele din SUA sunt, în acest moment, cel mai bun loc în care să te afli".
Amintim că bursele americane au urcat în ultima vreme şi datorită rezultatelor financiare peste aşteptări anunţate de unele companii din SUA, respectiv în baza a trei runde de achiziţii de obligaţiuni derulate de banca centrală (Federal Reserve).