Industria de cablu are nevoie de un influx de capital pentru o dezvoltare acceleratå

Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 10 august 2005

Industria românească de cablu are nevoie de un influx de capital pentru a-şi asigura o dezvoltare accelerată, a declarat Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), salutînd preluarea Astral Telecom de către compania americană Liberty Global, cel mai mare operator de cablu în sistem broadband din afara SUA, informează Rompres. În prezent, industria de cablu, care numără peste 400 de operatori cu patru milioane de abonaţi, se împarte în două, şi anume, operatorii mari care deservesc oraşele şi cei mici, care operează în mediul rural. Primii doi operatori, Astral-UPC şi RCS&RDS, au peste 2,5 milioane de abonaţi. Aproape 45% din piaţă este extrem de fărămiţată.

Dezvoltarea pieţei româneşti de cablu a fost destul de lentă, pentru că 80% din capital este autohton, ceea ce constituie o notă discordantă faţă de evoluţiile din ţările central şi est europene. Radu Petric spune: "Continuăm să avem cel mai ieftin abonament din regiune. Pînă acum, achiziţiile au fost naturale. Operatorii migrează spre noi servicii, transmiterea de date (Internet) şi telefonie. Prin liberalizarea pieţei telefoniei fixe din ianuarie 2003, mulţi operatori de cablu, cu infrastructura construită, au devenit competitori pe piaţa telecomunicaţiilor. Prin concentrarea capitalului se constituie companii puternice, capabile să investească în reconstrucţia completă a reţelelor, pe lîngă dezvoltarea reţelei existente. Este nevoie de un influx de capital străin pentru o dezvoltare accelerată a pieţei".

Luna trecută, compania americană Liberty Global a anunţat preluarea Astral Telecom, un important furnizor român de servicii de cablu şi telecomunicaţii, cu aproape 900.000 de abonaţi, pentru suma de 404,5 milioane de dolari. Preluarea va deveni efectivă în toamnă, prin subsidiara firmei americane în ţara noastră, UPC România, care are peste 350.000 de abonaţi.

Infrastructura aeriană este singura viabilă în următorii zece ani

Infrastructura aeriană este singura viabilă în următorii zece ani, a mai spus Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), referindu-se la dezvoltarea industriei româneşti a cablului în actualele condiţii fiscale. ACC promovează, reprezintă şi apără interesele operatorilor de cablu şi participă activ la elaborarea documentelor legislative cu impact asupra industriei cablului.

"Legea audiovizualului este în discuţia comisiilor de specialitate ale parlamentului, iar printre amendamentele care i se aduc este şi majorarea procentului pentru drepturi de autor, ceea ce va determina o recalculare a abonamentului la cablu", precizează Petric.

Cea mai presantă problemă a operatorilor de cablu este accesul la infrastructura de telecomunicaţii, adică la stîlpi, pentru că proprietarii acestora, Romtelecom, Electrica, Societatea de Transport Urban, ori măresc chiria, ori limitează închirierea lor pentru simplul motiv că intră şi ei pe piaţa de cablu, explică preşedintele ACC. În urmă cu o lună, Romtelecom a renunţat să mai închirieze stîlpii, mai ales în mediul rural. Electrica a hotărît să calculeze chiria după numărul de fire închiriate şi nu după numărul de stîlpi, determinînd o denaturare a pieţei.

"ACC doreşte acces la infrastructura deja existentă, pentru că stîlpii existenţi pot duce mai multe cabluri şi ar fi ridicol să nu fie închiriaţi. Am făcut numeroase sesizări şi la Consiliul Concurenţei şi la Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi sperăm să se rezolve situaţia. Fără îndoială, vom continua să investim şi în infrastructura îngropată, dar infrastructura aeriană rămîne singura viabilă în următorul deceniu", concluzionează Petric.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb