INDUSTRIA FEROVIARĂ: RAPORTUL CURŢII DE CONTURI PE 2011: CFR a administrat în mod defectuos împrumuturile externe

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 6 februarie 2013

CFR a administrat în mod defectuos împrumuturile externe

Managementul admi­nis­trării fondurilor provenite din îm­pru­muturile externe con­tractate de CFR SA a fost defectuos, fapt care a condus la o performanţă extrem de scăzută a utilizării acestor credite, precum şi la neres­pectarea angajamentelor asumate de Compania Naţională a Căilor Ferate prin semnarea contractelor de finanţare şi acordurilor de împrumut subsidiar, obiectivele proiectelor nefiind atinse, se arată în Raportul Curţii de Conturi pe 2011.

Potrivit acestuia, la nivelul CFR, nu este organizată o structură specializată în managementul proiectelor finanţate din credite externe şi nu sunt stabilite atribuţii specifice domeniului gestionării fondurilor rambursabile. Regulamentul de Organizare şi Funcţionare nu prevede atribuţii cu privire la activitatea de control financiar preventiv pentru fonduri externe rambursabile, iar contractele de achiziţii de echipamente nu au fost supuse vizei de control financiar preventiv propriu.

Raportul subliniază că, în cazul împrumutului contractat de la Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) în vederea reabilitării liniei de cale ferată Curtici-Simeria, a fost majorată nejustificat valoarea contractului pentru servicii de proiectare şi asis­tenţă tehnică încheiat cu firma POYRY Infra GmbH-Germania, cu suma de 5.432.520 euro. Gradul de utilizare a fondurilor provenite din împrumutul BEI a fost în proporţie de numai 5%, din cauza întârzierilor înregistrate în implementarea proiectului, sumele netrase din împrumut urmând să fie anulate. Managementul defectuos în administrarea contractului de servicii de proiectare şi asistenţă tehnică a condus la depăşirea cu 40% a valorii alocate în contractul de proiectare şi asis­tenţă tehnică pentru serviciile aferente perioadei de proiectare şi licitaţie, iar costurile aferente serviciilor de proiectare au crescut de 3,5 ori faţă de sumele alocate iniţial.

În ceea ce priveşte creditul pe care CFR l-a accesat de la BEI pentru finanţarea Proiectului de modernizare a căilor ferate (etapa a II-a), compania şi-a asumat angajamente contractuale şi a efectuat plăţi aferente proiectului în sumă totală de 6.363.471 euro din disponibilul neutilizat la data de 30 iunie 2006, în valoare de 11.658.344 euro, în condiţiile în care perioada de implementare a proiectului era încheiată. Din cauza evidenţierii eronate, în contul special, a fondurilor provenite din acest împrumut, soldul contului la data de 31 decembrie 2011, în valoare de 34.300,76 euro, nu reflectă realitatea, întrucât disponibilităţile neutilizate din credit la aceeaşi dată erau în sumă de 5.294.873 euro.

Printre alte nereguli depistate în acest caz, Raportul Curţii de Conturi menţionează şi managementul defectuos al CFR SA cu privire la încheierea şi derularea contractului încheiat cu Roger Bance & Co. Ltd; efectuarea unor plăţi nelegale către compania în cauză etc.

Totodată, operatorul de transport feroviar nu a asigurat un cadru adecvat pentru implementarea proiectului, neînfiinţând Unitatea de implementare, managementul neperformant al CFR SA în utilizarea împrumutului BEI şi în implementarea programului investiţional conducând la neîndeplinirea obiectivelor prevăzute în contractul de finanţare. Astfel, a fost înregistrat un grad de utilizare a fondurilor provenite din acest credit de doar 22,3% din întreaga valoare. În acelaşi timp, au fost majorate şi costurile echipamentelor, cu 27% faţă de valoarea estimată în contractul de finanţare.

Curtea de Conturi recomandă, printre altele, diminuarea preţului contractului încheiat de companie cu POYRY Infra GmbH, majorat în mod nejustificat; efectuarea demersurilor legale în vederea rambursării anticipate a împrumutului BEI contractat pentru reabilitarea căilor ferate; recuperarea sumelor reprezentând plăţi nelegale din acest credit şi virarea acestora la bugetul de stat; organizarea unei structuri specializate în managementul proiectelor finanţate din credite externe.

Pentru valorificarea constatărilor înscrise în actul de control, Curtea de Conturi a emis o decizie prin care au fost dispuse măsurile pe care CFR SA trebuie să le îndeplinească în vederea înlăturării abaterilor constatate, pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi dispunerea măsurilor în vederea recuperării acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb