Industria lemnului are urgentă nevoie de finanţare

Ziarul BURSA #Companii / 29 august 2013

Priorităţile şi viziunile pentru dezvoltarea industriei lemnului în judeţul Braşov în perioada 2014-2020 au fost discutate ieri în cadrul întâlnirii cu tema "Perspective pentru industria lemnului din Braşov 2020" la care au participat reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie, Universitatea'Transilvania", Agenţia Metropolitană Braşov, reprezentanţi ai mediului de afaceri din industria lemnului din judeţ.

Preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Nicolae Ţucunel, a declarat: "Regiunea Centru în care se află şi Braşovul exploatează anual un volum de 4,5 milioane de metri cubi de masă lemnoasă, fiind depăşită doar de Regiunea Nord-Est care exploatează cinci milioane de metri cubi de masă lemnoasă. În total aceste două regiuni depăşesc 50% din tot ce se exploatează în România. Iată un motiv pentru care acordăm această deosebită atenţie zonei în care ne aflăm. Avem investiţii mari în judeţul Braşov în ceea ce priveşte prelucrarea lemnului, de altfel cele mai mari investiţii în acest domeniu sunt în cele două regiuni, Centru şi N-E. În principal investiţii cu capital străin, preponderent austriac. Ceea ce dorim să aducem în atenţia celor care doresc să investească este ceea ce numim exploatări forestiere, care asigură materia primă pentru cei care prelucrează, în ideea de a avea acest lanţ foarte bine pus la punct, cu un scop foarte clar la final, acela ca mare parte din această masă lemnoasă să rămână în România şi tot mai puţin să ia calea exportului în formă brută".

Domnia sa susţine că lipsa finanţării în acest domeniu de activitate face ca tot mai multe societăţi comerciale să nu poată beneficia de tehnologie de lucru modernă ceea ce dă un aspect rudimentar acestei activităţi, unde trebuie intervenit foarte repede. O altă problemă cu care se confruntă societăţile care exploatează masa lemnoasă este lipsa drumurilor forestiere. România are în prezent şase metri liniari de drum forestier/ha, în timp ce Austria are 35 de metri liniari sau Germania 45 de metri liniari, nemaivorbind de ţările nordice, sau de media europeană care este de 30 de metri liniari. Tăierile ilegale de lemn rămân în continuare o mare problemă şi deocamdată nu există o soluţie, un concept clar pentru rezolvarea ei.

În ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene în perioada 2014-2020, pentru domeniul forestier sunt alocate doar 200 de milioane de euro din cele 7-8 miliarde de euro care trebuie accesate de ţara noastră începând cu anul 2014.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb