Procedurile de înfiinţare şi înregistrare în cazul persoanelor fizice autorizate, a întreprinderilor individuale sau familiale vor fi preluate, în întregime, de Registrul Comerţului, potrivit unui act normativ aprobat, ieri, de Guvern. Ordonanţa de urgenţă simplifică înregistrarea şi înfiinţarea unei mici afaceri, transmite Executivul, pentru persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile familiale şi întreprinderile individuale. Potrivit actului normativ, procedurile sunt preluate, în întregime, de către registrul comerţului, prin directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale.
Astfel, cei care vor să-şi deschidă o afacere îşi pot înregistra firma şi pot obţine autorizaţia de funcţionare într-un timp mai scurt. Certificatul, ce conţine un cod unic de înregistrare, devine documentul care atestă înscrierea în registrul comerţului, autorizarea funcţionării şi luarea în evidenţă de către autoritatea fiscală. Termenul de eliberare a acestui document este de trei zile lucrătoare de la primirea documentaţiei complete.
Actul normativ permite solicitarea înregistrării on-line, pentru toate cele trei categorii - PFA, întreprindere individuală şi întreprindere familială.
Persoana fizică autorizată, proprietarul unei firme şi membrii unei întreprinderi familiale sunt asiguraţi în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi au dreptul de a fi asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj.
De asemenea, proprietarul unei firme şi persoanele din întreprinderea familială pot cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care colaborează într-o activitate economică. În întreprinderea familială nu există angajaţi, ea este formată din doi sau mai mulţi membri ai unei familii, până la gradul IV de rudenie.