Inflaţia a crescut peste aşteptări şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Călin Rechea
Macroeconomie / 12 octombrie 2021

Inflaţia a crescut peste aşteptări şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani
Călin Rechea

Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu o rată anuală de 6,3% în septembrie 2021, cu mult peste aşteptările analiştilor, după un avans de 5,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,84%, după o creştere de 0,24% în luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Aceasta este cea mai mare creştere anuală a IPC din iunie 2011, în condiţiile în care aşteptările de pe piaţă indicau un avans anual de 5,8%. De la începutul anului 2018, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 3,7%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%.

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 4,3%, de la 2,7% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,95%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 8,7%, de la 7,9%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,73%. Şi preţurile serviciilor şi-au accelerat creşterea anuală, până la 3,8%, de la 3% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,96%.

La nivelul produselor alimentare, preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 23,84%, după un avans de 21,27% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,16%. Preţul cartofilor a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 18,84%, iar creşterea anuală a fost de 12,6%.

Preţul energiei electrice a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 24,65%, pe fondul unei noi stagnări lunare, iar preţul gazelor naturale a crescut cu 20,55% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul combustibililor şi-a accelerat creşterea anuală până la 16,77%, de la 14,1% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,63%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a accelerat creşterea anuală până la 5,2%, de la 4%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,83%, conform raportului de la INS.

În primele nouă luni ale anului, rata medie lunară a inflaţiei a fost de 0,6%, iar dacă media lunară se va menţine până la sfîrşitul anului, atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 6,7% în octombrie 2021 şi de 7,5% în decembrie 2021, semnificativ peste ultima prognoză a BNR, de 5,6%.

În urma noii creşteri a preţurilor de consum, puterea de cumpărare a leului din septembrie 2021 a scăzut cu 45,5% sub puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Specialistii "da dreapta":-)...la 9 luni inflatie de 6,3%, pana la sfarstitul anului 10%, cursul LEU/EURO 5, pretul la utilitati a sarit cu 25% dar avem ZERO km de autostrada facuti in doi ani de zile, anii cu "cele mai mari investitii in ultimii 30 de ani" :-)

    1. Lasa ca rezolva specialistul Ciolacu tot :)))

      Recunoaste ca supermanul bisexual Citu a dat cu tara in gard.

      Mai, tie ti-e dor de Dancileza?

      Ia sa vedem cum e mai bine, cu Dancila cand aveam crestere economica de 8.4%, PIB-ul crestea, erau mariri de pensii, alocatii, salarii, plateam curent iarna cat platesc acum vara, se inaugurau niste km de autostrada atat cat ne permitea incadrarea in deficitul de 3% impus de UE, sau e mai bine cu hotii, falitii si analfabetii "da dreapta" care in doi ani fara limitare de deficit au reusit performanta sa faca ZERO km de autostrada in timp ce au marit datoria externa intr-un an cat toti ceilalti in 30 de ani, au taiat cresterile de pensii si alocatii, inflatie intr-un an cat facea PSD-ul intr-un mandat de 4 ani:-)...Si atentie, in Decembrie cand vine prima factura de iarna la utilitati o sa fie un show ce nu s-a mai vazut din Decembrie 1989:-)

      Vezi ca in tara asta mai sunt si alti oameni, nu doar bugetarii, mariri de salarii au fost la bugetari, mita electorala, pe spinarea restului care au trebuit sa inghita inflatie de peste 5%. Atunci nu va mai auzeam sa plangeti de inflatie :)). Voi psd-istii in afara de "cresteri" altceva nu stiti, parca sunteti papagali, voi aveti impresia ca cresterile se pot da asa din pix. Nu zic ca guvernarea PNL n a fost catastrofala, cu 0 reforme, dar a PSD ului n a fost mai buna cu nimic.

      Iar pt factura la utilitati o sa fie show pe toata planeta, mai uitati va si voi ce se intampla pe globu asta, nu doar in gura lui Ciolacu si Citu. 

      pune bani deoparte sa la dai la parinti ca un sfert din pensie o sa fie degeaba, ca de.. nu a fost bine sa aiba si ei un pic de putere de cumparare.

      o s-o vedem curand pe bancnota de 51 de ron pe Dancila :)))

    atingem 10-12% undeva in trim 1 / 2022

    Isărescu trebuie destituit pentru inflația asta. A făcut jocul lui Catu și al lui Iohanis. A lăsat dobânda aproape de 0 pentru la PNL sa câștige alegerile din 2020 și cu toate astea le-a pierdut. Au îndatorat România peste puterile ei și acum au generat o inflație fără precedent. Demisia Isărescu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb