Inflaţie-record în Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iulie 2008

Preţul energiei şi al alimentelor dau bătăi de cap consumatorilor

Inflaţia din Europa a accelerat în luna iunie, înregistrând cel mai rapid ritm din ultimii 16 ani, ca urmare a creşterii semnificative a preţului combustibililor, anunţă Biroul de Statistică al Uniunii Europene. În zona euro, inflaţia a fost de 4% luna trecută, faţă de 3,7% în luna mai.

Creşterea preţurilor de consum din regiune a determinat Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze luna aceas­ta dobânda de referinţă cu 0,25%, la 4,25% - nivelul maxim al ultimilor şapte ani. Săptămâna trecută, preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a atras atenţia că inflaţia este îngrijorătoare, iar Miguel Angel Fernandez Ordonez, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat că instituţia "trebuie să acţioneze hotărât, dacă va fi nevoie". Analiştii spun, însă, că slăbirea expansiunii economice va împiedica o majorare viitoare a dobânzii, mai ales că şi preşedintele BCE a precizat că este suficientă creşterea decisă luna aceasta.

Specialiştii sunt de părere că preţurile mari de pe piaţa energetică vor afecta consumul în lunile următoare, astfel că vom asista la o creştere tot mai slabă a economiei, ceea ce va determina BCE să reducă dobânzile, probabil la începutul anului viitor.

Potrivit cifrelor publicate ieri, inflaţia de pe segmentul energiei a fost, în zona euro, de 16% în iunie (nivel record), faţă de 13,7% în mai. În ultimul an, preţul petrolului a cres­cut cu 86%, ajungând la recordul de 147,27 dolari/baril săptămâna trecută.

Pe segmentul alimentelor, inflaţia a fost de 6,4% - de asemenea nivel record. Analiştii susţin că preţul mare al alimentelor nu are şanse să scadă.

Pentru întregul an în curs, BCE aşteaptă o inflaţie de 3,4%, respectiv de 2,4% în 2009.

Americanii au cea mai ridicată inflaţie din ultimii trei ani

În SUA, preţurile plătite de consumatori au crescut, luna trecută, în cel mai rapid ritm de după 2005, de asemnea din cauza costului combustibililor şi al alimentelor. Inflaţia a crescut cu 1,1% în iunie (peste aşteptări), faţă de o rată de 0,6% în luna precedentă, a anunţat, ieri, Departamentul Muncii.

Preşedintele Federal Reserve (banca centrală a SUA), Ben S. Bernanke, a subliniat, săptămâna aceasta, că riscurile inflaţioniste s-au intensificat. Ascensiunea puternică a preţului energiei a redus cheltuielile de consum şi cele ale întreprinzătorilor din SUA, afectând expansiunea economică. În aceste condiţii, spun analiştii, este prea puţin probabil ca banca centrală să majoreze dobânzile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb