Ajustarea salariilor, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, a fost, până în prezent, prea lentă şi s-ar putea accelera spre finalul anului, consideră analiştii de la ING. Ei care anticipează rate de creştere negative ale salariilor la nivelul economiei româneşti în ultimele 2 luni din 2009.
Pe de altă parte, potrivit ING, creşterea salariilor în iulie faţă de luna precedentă, în ciuda creşterii şomajului, ar putea avea ca explicaţie faptul că persoanele cu salarii sub medie reprezintă majoritatea celor care şi-au pierdut slujba, în timp ce angajaţii bine plătiţi au reuşit să-şi păstreze locul de muncă.
"Decelerarea ritmului anual de creştere a câştigurilor salariale a fost mai blândă decât estimam, plasându-se la 6,3% în iulie, comparativ cu 8,7% în luna precedentă şi cu estimarea noastră de 4,9%. Cu toate acestea, salariile au crescut în iulie faţă de iunie, ceea ce ar putea părea deconcertant având în vedere creşterea ratei şomajului şi detensionarea pieţei muncii. Este posibil ca persoanele cu salarii sub medie să reprezinte majoritatea celor care şi-au pierdut slujba, în timp ce angajaţii bine plătiţi au reuşit să-şi păstreze locul de muncă", arată raportul ING Bank România.
Analiştii de la ING mai notează că, "în mod surprinzător, creşterea lunară nu a fost alimentată de sectorul public, ci de cel privat".
"Companiile par să fi reuşit să plătească mai mult în iulie angajaţilor, în ciuda deteriorării în continuare a activităţii economice. Acest lucru sugerează pierderi de competitivitate şi probabil profituri mai mici. Noi considerăm că, deocamdată, ajustarea salariilor, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, este prea lentă şi ar putea accelera spre finalul anului. De aceea, continuăm să anticipăm rate de creştere negative ale salariilor la nivelul întregii economii în ultimele două luni din 2009", se mai precizează în raportul băncii.
Până în prezent, ajustarea salariilor a fost mai rapidă în sectorul public decât în cel privat, în condiţiile în care salariile bugetarilor au crescut, în ultimii ani, mai mult decât cele din mediul privat.
"În consecinţă, ar fi nevoie de noi scăderi ale salariilor în sectorul public pentru ca acestea să ajungă la nivelul celor din mediul privat", mai subliniază economiştii de la ING Bank.
Câştigul salarial mediu net a crescut în iulie cu 0,8% (11 lei) faţă de iunie, până la 1.390 lei (330 euro), după ce, în iunie, câştigul salarial mediu net crescuse cu 1,7% faţă de luna mai.
Ritmul anual de creştere a câştigurilor salariale a coborât la 6,3%, de la 8,3% în iunie, însă se menţine peste indicele anual al preţurilor de consum, de 5,06% în iulie, ceea ce indică faptul că angajaţii din România nu au pierdut din puterea de cumpărare în ultimul an