Aproape trei sferturi dintre români ar retrage bani din economiile pe care le au în bănci dacă dobânzile ar deveni negative, peste 17% în căutarea de investiţii alternative, de exemplu cele la bursă, o treime pentru a-i pune la loc sigur, iar 10% pentru a cheltui mai mult, potrivit unui sondaj ING Bank.
Actualul climat de dobânzi reduse pentre economiile din bănci nu a schimbat modul în care 65,5% dintre români economisesc, doar 34,5% dintre respondenţi afirmând că au optat pentru alte variante, arată sondajul realizat de banca olandeză, citat de Mediafax.
Jumătate dintre cei care şi-au modificat comportamentul afirmă că pun mai puţini bani în depozite bancare, 32,5% alocă aceeaşi sumă dar au optat pentru forme de economisire pe perioadă mai lungă, în timp ce numai 15,1% au crescut rata de economisire.
Cele mai importante schimbări în comportamentul românilor care economisesc la bancă ar avea loc în cazul în care dobânzile la depozite ar deveni negative, de exemplu de -0,5%. Astfel, aproape trei sferturi dintre români ar scoate bani din conturile de economii dacă ar primi mai puţin decât au depus.
În această situaţie, 32,4% dintre români afirmă că şi-ar retrage o parte semnificativă din economii şi ar pune banii într-un loc sigur, 9,8% ar cheltui mai mult decât înainte, în timp ce 13,2% ar economisi chiar mai mult pentru a-şi atinge obiectivele, iar 19,8% nu ar face nimic.
Totodată, 17,3% dintre respondenţii din România şi-ar muta o parte a economiilor în investiţii alternative, cum ar fi piaţa de capital, în timp ce 14,2% ar alege această variantă pentru cea mai mare parte a banilor economisiţi, potrivit sondajului. Întrucât pentru situaţia dobânzilor negative respondenţii au putut alege mai multe variante de răspuns, totalul depăşeşte 100%.
Sondajul a fost realizat de ING International Survey, fiind consultaţi 13.000 de consumatori în mai multe ţări din Europa, dar şi din SUA şi Australia, pentru comparaţie. Din Europa, în sondaj au fost incluse Marea Britanie, Austria, Belgia, Franţa, Italia, Germania, Luxemburg, Olanda, Spania, Cehia, Polonia, România şi Turcia.
Banca Centrală Europeană ar putea duce, astăzi, şi mai mult în teritoriu negativ dobânda pe care o acordă pentru depozitele băncilor, în prezent la -0,2%, astfel că băncile îşi vor pune tot mai mult problema dacă să transfere sau nu acest cost către clienţii de retail. Cum în multe contracte de credit dobânzile sunt corelate cu cele din pieţele monetare, protejarea deponenţilor de ratele negative ar conduce la pierderi pentru bănci şi la o disponibilitate mai redusă de creditare.
La nivel global (toate ţările în care s-a desfăşurat studiul), 77% dintre respondenţi au afirmat că ar retrage bani din economiile pe care le au în bănci în cazul în care dobânzile ar deveni negative. Cei mai mulţi ar muta banii către investiţii mai riscante sau i-ar păstra într-un loc sigur. În timp ce o parte mică ar cheltui mai mult, un procentaj similar ar economisi în măsură mai ridicată.
"Acestea sunt veşti bune mai degrabă pentru producătorii de seifuri decât pentru băncile comerciale şi cele centrale", notează ING Bank.
Analiştii anticipează că Banca Centrală Europeană va decide joi, în pofida opoziţiei, mai ales din partea băncii centrale a Germaniei, să coboare rata pentru depozite şi mai mult în teritoriu negativ.