ING Bank România a respins, sâmbătă, într-un comunicat, relatările de presă care legau numele băncii de speculaţiile din piaţa monetară şi menţionau despre o presupusă înţelegere între mai multe instituţii financiare care să distorsioneze dobânzile din piaţa românească.
"ING Bank România respectă legislaţia în vigoare, respectă principiile concurenţei loiale şi, mai ales, îşi respectă clienţii. Volatilitatea pieţei interbancare locale nu s-a reflectat în nivelul dobânzilor la creditele pentru clienţii noştri, persoane fizice şi juridice", a spus directorul general al băncii, Mişu Negriţoiu, citat de NewsIn.
De asemenea, ING Bank precizează că nu a deviat de la dobânda pieţei publicată de Banca Naţională a României (BNR) şi că a respectat şi respectă toate regulile pieţei interbancare definite în prezent.
"Nu facem parte din nici un fel de înţelegere sau cartel care să distorsioneze dobânzile de piaţă. Aşa-zisa întelegere la care se face referire este, de fapt, un schimb de mesaje între câţiva membri ai Asociaţiei Dealerilor din România, care nu are nicio legătură cu participarea băncilor din care provin aceşti dealeri", se mai arată în comunicat.
Reacţia ING vine după mai multe relatări de presă din această săptămână, care indicau că de la una din bănci ar fi fost trimis un e-mail care sugera că dobânzi de 50% pe an la depozite ar fi fost mai apropiate de realitate.
În presă au fost indicaţi printre posibilii participanţi la "cartel" Bancpost, ING Bank, Unicredit-Ţiriac şi Royal Bank of Scotland (fosta ABN Amro), mai ales după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că 3-4 bănci din piaţă ţin cotaţii foarte ridicate pe dobânzile la lei, ceea ce a ridicat şi dobânda medie a pieţei.
Vineri, Consiliul Concurenţei a anunţat că a declanşat din oficiu o investigaţie privind o posibilă înţelegere între anumiţi jucători de pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare, pe baza unor suspiciuni privind posibilul schimb de informaţii, precum şi anumite conduite comerciale în acest sector, potrivit preşedintelui instituţiei, Gheorghe Oprescu.
Anunţul a alimentat şi mai mult suspiciunile legate de o posibilă mişcare premeditată din partea unor bănci cu scopul de a sălta dobânzile, în contextul în care, de câteva săptămâni, dobânzile din piaţa monetară interbancară s-au menţinut mult peste dobânda cheie a BNR.
Ca reacţie, banca centrală a decis să plafoneze dobânda ROBOR a pieţei monetare, folosită ca referinţă pentru multe din creditele în lei cu dobândă variabilă acordate de bănci, la un nivel cu cel mult 25% peste dobânda la facilitatea de credit (sau de credit Lombard) a BNR, care este în prezent de 14,25% pe an.
În România, ING are afaceri în domeniul bancar, al pensiilor şi asigurărilor. ING Bank România are statut de sucursală a unei bănci dintr-un alt stat membru al UE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Adrian în data de 04.11.2008, 09:21)
Domnul Misu Negritoiu spune ca "volatilitatea pietei interbancare locale nu s-a reflectat in nivelul dobanzilor la creditele...", iar eu ma intreb cum se face atunci ca sotia mea, care are un card de credit la dumnealor, a primit un mesaj in care este anuntata ca dobanda a crescut cu 1 %?