ING: BNR ar putea permite deprecierea suplimentară a leului pe final de 2009 sau început de 2010

(N.I.)
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 octombrie 2009

BNR ar putea permite deprecierea suplimentară a leului la finalul lui 2009 sau la începutul lui 2010 ca să relaxeze condiţiile din piaţa monetară, iar o politică fiscală restrictivă la începutul lui 2010 ar lăsa loc de noi reduceri ale dobânzii cheie, susţine ING.

Analiştii ING nu se aşteaptă la o depreciere pe termen scurt a leului, în urma deciziei de politică monetară de marţi a BNR, de scădere a dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 8%, deoarece consideră că măsura a fost deja luată în calcul de piaţă.

"Mai mult, în condiţiile în care banca centrală este probabil prezentă în piaţa valutară, cursul de schimb ar trebui să continue să coboare", arată raportul.

În acelaşi timp, ING susţine că alte reduceri ale dobânzii cheie în viitor nu ar trebui să pericliteze evoluţia leului, atât timp cât nu sunt agresive şi se menţin în limita a 0,5 puncte procentuale, "luând în calcul capacitatea BNR de a controla evoluţia cursului de schimb".

Pe de altă parte, "este posibil ca BNR să permită o depreciere suplimentară a leului la finalul acestui an sau la începutul lui 2010 pentru a obţine o relaxare mai mare a indicilor reali privind condiţiile monetare. Mai mult, o anumită restrictivitate a politicii fiscale ar trebui să se manifeste la începutul lui 2010, care va lăsa loc băncii centrale să continue să reducă dobânda cheie", arată raportul publicat miercuri de ING.

Dobânzile pe termen scurt pe piaţa interbancară au urcat în ultimele zile cu mult peste dobânda cheie, la aproximativ 11% pe an, iar "episoade scurte de creşteri abrupte a dobânzilor ar putea reapărea oricând, în condiţiile în care BNR protejează leul şi în contextul alegerilor prezidenţiale", arată analiştii ING.

Pe de altă parte, ING menţionează că BNR va prefera să menţină dobânzile la un nivel scăzut decât să protejeze leul, "indiferent de costuri".

Astfel, fundamentele slabe ale economiei vor duce la finalul aces­tui an la un curs de schimb de 4,5 lei/euro şi există riscuri pentru o depreciere şi mai accentuată la începutul lui 2010, mai spun analiştii ING.

Raportul menţionează că ING se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să ajungă la 6,75% la jumătatea lui 2010.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a coborât marţi dobânda cheie cu jumătate de punct procentual, la 8%, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii, în conformitate cu aşteptările. Astfel, rezervele minime obligatorii solicitate băncilor la pasivele (resursele atrase) în lei rămân la nivelul de 15%, iar cele la valută la 30%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb