ING: Ratingul României ar putea reveni în categoria investment grade anul viitor

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 martie 2011

Perspectiva ratingului de credit al României ar putea fi îmbunătăţită în acest an, iar revenirea calificativului în categoria investment grade ar putea avea loc în 2012, estimează analiştii ING, potrivit Mediafax.

ING anticipează că obiectivele fiscale convenite cu FMI şi UE vor fi atinse în acest an, iar progresul reformelor va fi considerat "acceptabil" de către instituţiile financiare internaţionale.

Douglas Renwick, director în cadrul Fitch Ratings, declara marţi într-un interviu pentru Reuters că agenţia de rating urmăreşte performanţele României în privinţa consolidării fiscale, apreciind că autorităţile au făcut progrese, dar o serie de riscuri, inclusiv legate de instabilitatea politică, vor menţine ratingul de credit sub nivelul investment grade "pentru moment". Totuşi, oficialul Fitch notează că, în privinţa măsurilor viitoare privind ratingul, perspectiva este stabilă, iar agenţia va urmări evoluţia situaţiei în acest an.

Astfel, bazându-se pe derularea în parametri normali a acordului cu instituţiile financiare internaţionale, dar şi pe declaraţiile lui Renwick, ING anticipează că Fitch ar putea schimba perspectiva ratingului României la pozitivă la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor.

În plus, analiştii consideră că există o probabilitate ridicată ca ratingul să fie ridicat anul viitor dacă situaţia fiscală continuă să se îmbunătăţeas-că, chiar şi într-un scenariu în care obiectivele fiscale pe 2012 nu ar fi res-pectate. În aceste condiţii, România ar putea reveni în 2012 în categoria investment grade, pe cea mai de jos treaptă.

Fitch şi Standard & Poor"s au retrogradat ratingul României în categoria "junk" în contextul crizei politice care a blocat acordul cu FMI în ultima parte a anului 2009. De atunci, ambele agenţii au ridicat perspectiva ratingului de la negativă la stabilă. Moody"s acordă României calificativul Baa3, aflat în categoria investment grade, cu perspectivă stabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb