Iniţiativă pentru profesionalizarea agenţiei care asigură calitatea învăţământului

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 ianuarie 2022

Iniţiativă pentru profesionalizarea agenţiei care asigură calitatea învăţământului

Problemele educaţiei autohtone sunt multiple, iar atunci când există semne de întrebare vizavi chiar de cei care trebuie să asigure calitatea învăţământului se poate spune că situaţia este dramatică. Coaliţia pentru Educaţie, Asociaţiile de elevi din ţară (Constanţa, Bucureşti/Ilfov, Maramureş, Bacău, Vâlcea, Timiş), Societatea Academică din România, Federaţia Părinţilor şi Aparţinătorilor Legali (FEPAL), Asociaţia pentru Educaţie şi Justiţie Socială Human Catalyst şi Asociaţia Ţine de Noi susţin profesionalizarea conducerii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), prin organizarea unor concursuri publice pentru poziţia de Preşedinte, precum şi a membrilor din consiliul de conducere. Toate aceste organizaţii salută ca benefică pentru ARACIP demisia lui Silviu Iordache din funcţia de Preşedinte al Agenţiei, "dat fiind că a fost o persoană nepotrivită şi necalificată pentru această această înaltă funcţie de responsabilitate publică, el continuând eforturile de politizare a instituţiei".

Organizaţiile citate mai sus au mai multe solicitări pentru autorităţi: "Altminteri, Ministerul Educaţiei îşi asumă nu doar falimentul ideii de calitate a educaţiei în România, cât şi riscul apariţiei unor decidenţi cu biografii îndoielnice precum biografia domnului Silviu Iordache, imediat după desăvârşirea operaţiunii de politizare a acestei instituţii, chestiune care este iminentă. Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar este instituţia cheie care acordă acreditare şi care poate retrage acreditarea oricărei şcoli sau grădiniţe din România. Funcţia de Preşedinte trebuie îndeplinită de un specialist de o înaltă probitate şi cu experienţă îndelungată, o autoritate în sistemul de educaţie, recunoscut de sistemul de educaţie, mai ales în contextul în care analfabetismul funcţional măsurat de testele PISA a ajuns aproape de 50%. În vederea profesionalizării conducerii ARACIP, solicităm Ministerului Educaţiei din nou, public, retragerea de urgenţă a propunerii de hotărâre de guvern privind ARACIP de pe circuitul de avizare, având în vedere termenul de 25 ianuarie avansat unilateral de minister. Este important ca factorii de decizie din Minister să reconsidere propunerile de substanţă făcute de societatea civilă la dezbaterea de la finalul anului 2021, organizată în baza Legii 52/2003. Solicităm Ministerului Educaţiei repornirea procesului de formulare a politicii publice - vorbim totuşi de organizarea şi funcţionarea unei instituţii cu rol esenţial în asigurarea calităţii şcolii româneşti. Fundamentarea acestui proces trebuie să se realizeze în primul rând printr-o analiză riguroasă a factorilor care au dus la funcţionarea defectuoasă în timp a ARACIP şi printr-o cercetare atentă a modelor de bună funcţionare din alte ţări. Până nu înţelegem ce nu a funcţionat şi nu facem un studiu de impact al reglementării propuse, nu putem formula un nou model credibil pentru această structură. Iar după însuşirea lecţiilor din trecut, conceptul trebuie modificat radical, ţinând cont de modele de bună practică din ţări cu o calitate a educaţiei ridicată.

Subliniem de asemenea rezultatul dezastruos al tentativei de politizare ARACIP pe tot parcursul anului 2021 - este chiar opusul reformei instituţionale, aşa cum a fost poziţionată propunerea de Hotărâre Guvernamentală de către iniţiator, adică de către Ministerul Educaţiei". Reacţia autorităţilor şi în acest caz este aşteptată cu interes, deşi "istoria" recentă a demonstrat că nu există un dialog real între acestea şi societatea civilă.

Profesorul Octavian Mădălin Bunoiu, prorector al Universităţii de Vest din Timişoara, este noul preşedinte al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Acesta are experienţă în domeniul asigurării calităţii învăţământului superior, fiind membru în Consiliul ARACIS din anul 2015 şi din 2017 membru în Biroul Executiv al ARACIS.

Consiliul ARACIS a ales conducerea agenţiei şi a desemnat membrii Biroului Executiv, astfel: conf. univ. dr. Octavian Mădălin Bunoiu - preşedinte (Universitatea de Vest din Timişoara); prof. univ. dr. ing. Valentin Năvrăpescu- vicepreşedinte (Universitatea Politehnica Bucureşti); prof. univ. dr. ing. Dorian Cojocaru - secretar general (Universitatea din Craiova); prof. univ. dr. ing. Simona Lache- director al Departamentului de Acreditare (Universitatea "Transilvania" din Braşov); prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin - director al Departamentului de Evaluare Externă a Calităţii (Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb