Iniţiativa "Viena 2" vrea ca uniunea bancară să fie atentă la Europa de Sud-Est

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 ianuarie 2014

Iniţiativa "Viena 2" vrea ca uniunea bancară să fie atentă la Europa de Sud-Est

Membrii Iniţiativei "Viena 2" propun ca uniunea bancară europeană să includă toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi să acorde o atenţie sporită regiunii Europei de Sud-Est (ESE).

"Având în vedere importanţa sistemică pe care băncile din zona euro o au în ţările din această regiune şi faptul că majoritatea statelor în cauză se află, deja, în procesul de aderare la Uniunea Europeană, este critic să fie dezvoltat un cadru de coordonare între ţările din ESE care nu sunt membre UE şi noile autorităţi europene de supraveghere şi rezoluţie (n.r. bancară)", se arată într-o declaraţie a organizaţiei.

În acelaşi timp, operaţionalizarea uniunii bancare, inclusiv Mecanismul Unic de Supraveghere, cel de rezoluţie bancară şi sistemul de protecţie, necesită atenţie continuă care să fie acordată ţărilor care nu se află în faza de aderare la Piaţa Unică, potrivit documentului.

Iniţiativa "Viena 2" se angajează să ofere consultanţă şi susţinere activă a acestui proces, recunoscând, totodată, importanţa unei realizări cât mai rapide a uniunii bancare.

Comitetul de Coordonare al organizaţiei intenţionează să monitorizeze atent dezintermedierea şi tendinţele în evoluţia creditării în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. "Retragerile de fonduri transfrontaliere, probleme moştenite din perioada crizei, precum nivelul ridicat al creditelor neperformante (Non Performing Loans - NPL) şi perspectiva înăspririi condiţiilor de finanţare ca urmare a deciziilor de politică monetară din ţările dezvoltate pot să prezinte un risc considerabil pentru revenirea creditării şi, implicit, a creşterii economice a regiunii. Comitetul de Coordonare va continua monitorizarea atentă, pentru a sesiza orice risc sistemic încă din faza sa incipientă", precizează Iniţiativa "Viena 2".

Membrii organizaţiei doresc să rezolve problema NPL-urilor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, pe care o cataloghează drept "critică", printr-un demers care să includă mai multe părţi implicate.

Nivelul ridicat şi în continuă creştere a creditelor neperformante afectează avansul creditării şi revenirea economiilor, atrag atenţia domniile lor. Demersul ar urma să includă bănci, autorităţi de reglementare şi instituţii financiare internaţionale, cu scopul să creeze stimulente pentru lansarea unei rezoluţii rapide şi corecte a NPL-urilor şi dezvoltarea de planuri comune ale ţărilor în această problemă, conform iniţiativei.

Organizaţia anunţă formarea unui grup de lucru care trebuie să evalueze schemele de susţinere a creditării şi să vină cu propuneri concrete pentru scheme mai eficiente destinate acestui scop.

Un alt obiectiv al Iniţiativei "Viena 2" îl reprezintă dezvoltarea, în ţările din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, a unor surse de finanţare care pot fi accesate mai rapid, care susţine că îndepărtarea de un model dependent de finanţarea transfrontalieră necesită o diversificare mai puternică a acestor surse.

"Dezvoltarea pieţelor de capital locale reprezintă o importanţă deosebită. Progresul înregistrat în această privinţă trebuie să fie accelerat, pentru a susţine creditarea şi revenirea economiei, iar instituţiile financiare internaţionale participante la Iniţiativa «Viena 2» pot să susţină în mod proactiv acest proces", mai susţine organizaţia.

Comitetul de Coordonare al Iniţiativei "Viena 2" s-a reunit pe 13 ianuarie, pentru a discuta priorităţile pentru acest an.

Iniţiativa "Viena 2" a fost lansată în ianuarie 2009 cu scopul să protejeze stabilitatea financiară a economiilor emergente ale Europei.

Organizaţia include băncile comerciale din UE prezente în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi autorităţile fiscale şi de reglementare din ţările de origine şi din ţările gazdă ale grupurilor bancare active în regiune.

Scopul iniţiativei "Viena 2" este protejarea stabilităţii financiare a economiilor emergente ale Europei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. draga domnule Alexandru, acela cu dezvoltarea pietei de capital. Domnul Treichl stie precis ce inseamna acest lucru. " "Dezvoltarea pieţelor de capital locale reprezintă o importanţă deosebită. Progresul înregistrat în această privinţă trebuie să fie accelerat, pentru a susţine creditarea şi revenirea economiei, iar instituţiile financiare internaţionale participante la Iniţiativa «Viena 2» pot să susţină în mod proactiv acest proces", mai susţine organizaţi" E foarte frumos a primi infuzie de capital si aceasta sa nu fie atasata unei dobanzi cum ar fi fost daca statul roman ar fi platit capital de participare asemeni statului austriac. Cum o sa fie aceasta 2.0....Imagine....in loc the let it be :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb