Înmatriculările de autovehicule au scăzut în iunie cu peste 7%

F.D.
Companii / 13 iulie 2022

Înmatriculările de autovehicule au scăzut în iunie cu peste 7%

După evoluţia importantă a primelor luni, iunie 2022 vine cu o scădere de 7,8% a înmatriculărilor de autovehicule faţă de anul precedent, scădere înregistrată după 5 luni de creştere de la începutul acestui an, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, dacă ne raportăm la anii anteriori, luna iunie 2022 este în creştere cu 8,9% faţă de perioada similară din anul 2020 şi cu 20,0% în scădere faţă de iunie 2019.

În piaţa naţională, TOP 10 mărci, autoturisme + autovehicule comerciale, după şase luni din 2022, este condus de către Dacia (16.434 unităţi), urmată de Ford (6.139 unităţi), Toyota (5.050 unităţi), Hyundai (4.630 unităţi), Renault (4.550 unităţi), Volkswagen (4.220 unităţi), Skoda (3.962 unităţi), Mercedes Benz (3.556 unităţi), Peugeot (2.090 unităţi) şi Kia (1.379 unităţi).

"APIA constată cu bucurie o evoluţie pozitivă a pieţii de maşini noi din România în prima jumătate a anului 2022, având o creştere seminificativă faţă de perioada similară a anului trecut. Organizaţia noastră a susţinut activitatea operatorilor din business-ul auto - importatori, dealeri, agenţi - în faţa autorităţilor, pentru a oferi clienţilor de automobil din România condiţii cât mai bune. În ciuda multiplelor crize prin care trece industria auto la nivel global, APIA reuşit să aibă un dialog constructiv cu ministerele şi agenţiile guvernamentale, care să ofere mai multă predictibilitate pentru consumator. Programele Rabla - la care APIA a fost un partener important al Ministerului Mediului si al AFM - Administraţia Fondului de Mediu, sunt un bun exemplu în acest sens.

APIA evoluează către o organizaţie a Mobiltăţii ce grupează actorii importanţi din toate domeniile implicate în acest fenomen naţional şi global. Încă de la lansarea de către Comisia Europeană a programului "Fit for 55", Asociaţia noastră a militat pentru o analiză detaliată şi o înţelegere profundă a schimbărilor majore cerute de acest program. Între timp, prin votul din Parlamentul Europei şi al Consiliului European, programul CE a devenit lege şi va fi aplicat pe întreg teritoriul UE. APIA îşi propune un dialog serios cu guvernul României pentru a stabili de urgenţă cele mai bune măsuri şi etape necesare evoluţiilor implicate până în 2035, când vom avea vânzarea de automobile noi cu emisii zero. În acest sens, APIA a avansat deja o serie de iniţiative care să contribuie serios la evoluţia spre electromobilitate a pieţii româneşti. Noi credem ca realizarea unui program / calendar naţional care să facă trecerea la electromobilitate într-un mod transparent, etapizat, tinând cont de nevoile şi posibilităţile consumatorului de automobil, este fundamental pentru tinta asumata pentru 2035", a declarat Dan Vardie, Preşedinte APIA.

În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în primele şase luni din acest an, motorizările pe benzină înregistrează o creştere de 24,5% faţă de perioada similară din 2021, ajungând, astfel, la o pondere de 65,1%. În ceea ce priveşte autoturismele echipate cu motoare diesel, acestea înregistrează o scădere de 26,4% faţă de primele şase luni din 2021 şi deţin o cotă de 14,5% din total.

Pe de altă parte, autoturismele "electrificate", respectiv cele electrice (100% şi hibride plug-in), precum şi cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), ajung să deţină, după şase luni din 2022, o cotă de piaţă de 20,4%, care depăşeşte cu 5,9% si 3.460 unităţi cota deţinută de motoarele diesel.

Ca şi în anul 2021, când, deşi s-a înregistrat o scădere a achiziţiilor de autoturisme în general, cele "verzi" au performat, în anul 2022, achiziţiile din această categorie s-au dublat (+122,7%) comparativ cu perioada similară a anului trecut. In acest context, este de remarcat creşterea importantă a autoturismelor 100% Electrice (+411,7%) şi a celor plug-in hybrid (+119,3%), se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb