INOVAŢIE ASIATICĂ Credite garantate cu poşete de lux

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii / 14 august 2013

Credite garantate cu poşete de lux

O companie din Hong Kong oferă împrumuturi pentru care percepe drept colateral poşete de lux, serviciu unic în lume, relatează The Wall Street Journal (WSJ).

"Yes Lady Finance Co.", prezentă în piaţă de patru ani, acceptă genţile pe loc, le analizează gradul de uzură şi autenticitatea iar apoi furnizează creditul solicitat, în cel mult jumătate de oră. Mărcile acceptate sunt Gucci, Chanel, Hermes, Louis Vuitton şi Prada, cea din urmă în cazuri mai rare, însă.

Împrumuturile garantate cu genţi de mână reprezintă o afacere înfloritoare în Hong Kong, unde apetitul pentru cele mai noi produse de lux este foarte mare. Poşetele clasice şi genţile ediţie specială îşi păstrează în mare parte preţul de achiziţie.

Sumele oferite de "Yes Lady" reprezintă 80% din valoarea genţilor acceptate. Clienţii plătesc o dobândă lunară de 4% timp de patru luni pentru a îşi recupera bunurile.

În Hong Kong există 200 de case de amanet şi peste 900 firme care împrumută bani. Primele se adresează cu precădere cetăţenilor săraci, precum şi străinilor care prestează activităţi cu remuneraţii scăzute şi acceptă doar ceasuri, bijuterii şi produse eletronice drept colateral. "Yes Lady", al cărei nume cantonez se traduce ca "femeie bogată", vizează alt tip de clienţi, respectiv cetăţeni înstăriţi care au lichidităţi blocate în accesorii de lux.

Deşi Hong Kong are numeroase bănci care oferă dobânzi reduse la creditele de consum, mulţi locuitori ai insulei preferă instituţiile financiare nebancare datorită flexibilităţii pe care o oferă cu privire la mărimea împrumuturilor şi tipul de colateral acceptat. În timp ce activitatea bancară este reglementată de Autoritatea Monetară din Hong Kong, cea a creditorilor nonbancari se desfăşoară sub auspiciile Ordonanţei Creditorilor sau Caselor de Amanet.

Din aceste motive, "Yes Lady" nu este nevoită să solicite clienţilor o adeverinţă de venit sau să le facă o analiză de credit, ci doar să le ceară o carte de identitate şi adresa la care locuiesc.

Pentru unele persoane, contractarea unui împrumut garantat cu o geantă de mână este mai puţin riscantă decât obţinerea unui credit clasic, care este legată de ratingul de credit al solicitantului.

Mangerul "Yes Lady", Irene Chu, a declarat pentru WSJ că firma atrage loclanici care au nevoie de numerar pe termen scurt din cauză că au avut o săptămână nefastă din punct de vedere al tranzacţiilor bursiere sau au bani blocaţi în diverse investiţii. Mulţi clienţi deţin mai multe genţi, motiv pentru care nu îi deranjează să renunţe temporar la una dintre ele pentru a face rost de bani, a adăugat domnia sa. Un client a adus 40 sau 50 de poşete Gucci odată, primind 38.000 dolari americani, a relatat managerul. În vederea determinării valorii genţilor, "Yes Lady" apelează la evaluatori de la compania Milan Station, care achiziţionează genţi second-hand, cu care este afiliată. O cincime dintre clienţii firmei sunt bărbaţi, potrivit lu Irene Chu.

Aproape toţi clienţii "Yes Lady" returnează banii luaţi, recuperându-şi genţile, a mai afirmat domnia sa.

Locuitorii din Hong Kong şi turişti din China continentală au dus la creşterea cererii pentru produse de lux în insulă, ca urmare a faptului că nu se percep taxe pentru cumpărarea acestora. În Hong Kong există peste 174 de firme care vând produse de lux, venitul din această activitate urmând să ajungă la 4,1 miliarde dolari americani, potrivit estimărilor.

Pentru clienţii mai sofisticaţi, producătorii de mărci de lux au trecut de la vânzarea de produse clasice la unele mai exotice, realizate din piele de crocodil, struţ sau şopârlă, precum şi din diamante şi aur, al căror preţ depăşeşte 12.900 dolari americani.

Genţile second-hand sunt mai populare în rândul consumatorilor mai tineri şi a celor care îşi schimbă poşetele în fiecare sezon.

Tranzacţionarea poşetelor de lux nu este, însă, lipsită de riscuri, Irene Chu declarând că au existat persoane care au încercat să obţină împrumuturi garantate cu falsuri. În astfel de cazuri, reprezentanţii "Yes Lady" le spun persoanelor în cauză că nu pot să aprobe creditul, fără să afirme că au constatat falsul, a explicat domnia sa.

Şi în ţara noastră creditarea neconvenţională a "înflorit" în ultimii ani, în condiţiile în care Banca Naţională a României (BNR) a redus perioada de acordare a creditului de nevoi personale de la zece la cinci ani, iar băncile sunt mai prudente atunci când analizează solicitările de împrumuturi. Un număr tot mai mare de persoane apelează la serviciile caselor de amanet, al căror număr a depăşit 2.600, de la 1.448 case cât erau în anul 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb