Managerii societăţilor comerciale estimează o tendinţă de creştere în sectorul comerţului cu amănuntul, creştere moderată în construcţii şi relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi servicii, în perioada iulie-septembrie 2012 comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
• Construcţii
Sectorul construcţiilor a cunoscut o creştere în ultima vreme, probabil datorită proiectelor din infrastructură, întrucât domeniul rezidenţial are o tendinţă destul de slabă, ne-a spus analistul Aurelian Dochia.
La rândul său, analistul Florin Cîţu crede că estimările sunt făcute mai mult din punct de vedere al reparaţiilor şi contractelor încheiate cu statul, care vizează realizarea câtorva km de autostradă, schimbarea unor borduri, reabilitarea unor străzi etc.
Un segment din domeniul construcţiilor care ar fi trebuit să se dezvolte este cel al reabilitărilor de locuinţe, opinează Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Domnia sa ne-a precizat: "Reabilitarea merge pe un trend descendent, deşi era unul dintre programele care nu au legătură cu criza mondială, avem bani, avem producători de materiale, avem nevoie. Este perioada în care ar fi trebuit să se lucreze. Prima vină că am pierdut două luni de vară aparţine administraţiilor locale. În campanie toţi promiteau că reabilitează, însă după alegeri nu s-a mai întâmplat nimic pe acest segment".
Potrivit estimărilor din iulie, în activitatea de construcţii din următoarele trei luni se va înregistra o creştere moderată a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi. Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi. Totodată, este preconizată o creştere moderată a preţurilor lucrărilor de construcţii.
Această tendinţă este estimată în contextul în care, în iunie, au fost eliberate 3.927 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 9,1% faţă de luna mai 2012 şi cu 5,6% faţă de luna iunie 2011.
În semestrul întâi 2012, au fost eliberate 18.217 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 3,8% faţă de primul semestru din 2011.
• Comerţ
Tendinţa de creştere estimată în sectorul comerţului cu amănuntul ar putea fi şi rezultatul creşterilor salariale din sectorul bugetar, apreciază domnul Dochia.
La jumătatea anului, a continuat apetitul de creştere a cheltuielor cu bunuri şi servicii, dar au crescut şi veniturile din impozitele pe salarii şi profit. Acest lucru arată o tendinţă de creştere în domeniul investiţional, susţine domnul Pârvan, adăugând că, atunci când s-a putut, oamenii de afaceri au crescut salariile, fapt care impulsionează consumul.
"Dacă în primele şase luni au avut loc nişte creşteri nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla şi în cea de-a doua jumătate a anului, dacă nu se va face nimic", a adăugat reprezentantul AOAR.
Sentimentul încă optimist pe care-l manifestă o parte din investitori este caracterizat de Florin Cîţu după cum urmează: "Entuziasmul este mare, dar investiţiile sunt mici".
În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri.
Volumul comenzilor adresate de unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra, de asemenea, o creştere. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi. Managerii societăţilor comerciale mai estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri, în perioada analizată.
• Servicii
Serviciile vor înregistra o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii. Conform estimărilor din luna iulie, cererea de servicii (cifra de afaceri) şi numărul de salariaţi vor cunoaşte o relativă stabilitate.
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată.
• Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură efectuată de INS în această lună, managerii din industria prelucrătoare preconizează o relativă stabilitate a volumului producţiei. Unele dintre activităţi vor creşte, pe segmentul producţiei. Potrivit INS, este prognozată o creştere moderată a preţurilor produselor industriale.
În rândurile salariaţilor, va fi observată o relativă stabilitate.