INS: Economia României a crescut anul trecut cu 4,8%, faţă de 2021

G.D.
Macroeconomie / 14 februarie 2023

Economia României a crescut anul trecut cu 4,8%, faţă de 2021

Produsul Intern Brut al României s-a majorat cu 4,8% în anul 2022, comparativ cu anul 2021, arată estimările "semnal" publicate astăzi de Insitutul Naţional de Statistică (INS), potrivit News.ro.

"Comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul Intern Brut, în trimestrul IV 2022, a înregistrat o creştere cu 4,6%. În anul 2022, comparativ cu anul 2021, Produsul Intern Brut s-a majorat cu 4,8%", arată datele INS.

Produsul Intern brut în trimestrul IV 2022 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,1% comparativ cu trimestrul III 2022. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,6% pe seria brută şi cu 5% pe seria ajustată sezonier; Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul IV 2022, fiind înregistrate diferenţe nesemnificative faţă de varianta publicată în comunicatul de presă din 12 ianuarie 2023, arată datele INS.

În trimestrul IV 2022, comparativ cu trimestrul anterior, economia României a crescut cu 1,1%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 5%.

Ca urmare a includerii estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2022 în seria brută trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2022, publicată în comunicatul de presă din 12 ianuarie 2023. Astfel: rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 101,5% la 101,4%; Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.

Conform politicii de revizuire actuale, trimestrele anilor 2021-2022 se vor revizui pe serie brută ca urmare a reconcilierilor cu datele anuale.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Minunata crestere economica atunci cand, pe frig, toate orasele sunt poluate de la arderile de deseuri pentru incalzire. Miroase a plastic ars, a haine arse (kg de haine este mai ieftin decat lemnul). Nu credeti? Vedeti ca a ajuns subiect national chiar la Stirile TVR acum cateva zile. Poluarea in orase depaseste scalele aparatelor. Asta din cauza "cresterii economice". Am ajuns ca in tarile bananiere... ardem ce gasim pentru a ne incalzi.

    Tot la stirile TVR au fost prezentate si minunatele alimente (cascaval, branzeturi) puse in cutii cu sisteme radio antifurt, din acelea care declanseaza alarma la senzorii de la iesirea din magazin. Si comentariul postului era ca probabil furturile de alimente s-au inmultit ingrijorator. Dar sa traiasca aceasta crestere fictiva, contabila, scornita de INS prin subestimarea inflatiei cu cel putin 5-10%. 

    Daca o ducem asa de bine,sa mai cumparam niste arme

    La o inflatie reala de 100% si nu cum o da INS de 14%. Ne-au saracit pe fata acesti politicieni tra.dat.ori de tara.

    "românii au luat în 2022 credite ipotecare noi în lei şi euro de 24,5 mld. lei, maximul ultimilor 15 ani". Asta e in ZF de azi. Deci eposibil sa fie adevarata cresterea economica. Pe credit. Si normal, la dobanzi real negative, care mereu sunt real negative, si daca scade inflatia, bnr ul va scadea repede dobanzile, nu cumva sa devina pozitive.

    1. Pe de alta parte daca ma gandesc mai bine la maximum din ultimii 15 ani, inseamna anul 2008. Si stim ce s-a intamplat dupa... petrecerea s-a terminat cam trist.

    Ungaria a intrat in recesiune tehnica, la noi creste PIB ca Fat Frumos. Sint mai buni romanii la statistica !

    1. Ungaria a facut niste greseli populiste imense.

      Daca ai fi mers in Ungaria ai fi vazut ca plafonarea preturilor la alimente a dus la magazine goale, fara marfa pe rafturi

      La benzina, a dus la penurie. 

      Si crestere economica in care alimentele sunt cu 30% mai scumpe, kiwi-ul cat cartofii romanesti.... dar in care nu ai bani sa cumperi... cui ii foloseste? statisticii? Datoriei guvernamentale care scade?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb