INS: Inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în octombrie, la -1,6%

I.D.
Macroeconomie / 11 noiembrie 2015

INS: Inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în octombrie, la -1,6%

Inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în octombrie, la minus 1,6%, în urcare de la minus 1,7% în septembrie, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Preţurile de consum în luna octombrie 2015 comparativ cu luna octombrie 2014 au fost mai mici cu 1,6%, măsurate prin IPC (indicele preţurilor de consum - n.r.) şi cu 1,4%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al preţurilor de consum - n. r.)", precizează INS.

În luna octombrie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu octombrie 2014, este de 37,8% iar cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 - 2,5% deţin o pondere de 34,4%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 27,8%, conform datelor INS.

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2014 - septembrie 2015) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2013 - septembrie 2014), calculată pe baza IPC, este de minus 0,2%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de minus 0,1%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflaţie pentru acest an, la minus 0,7%, iar pentru 2016 prognoza a fost revizuită în creştere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%, a anunţat, la începutul acestei săptămâni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Guvernatorul BNR a menţionat că intrarea inflaţiei în teritoriu negativ a fost cauzată de reducerea TVA la alimente la 9% în vara acestui an.

Mugur Isărescu a mai spus că: "Fără reducerea TVA, nu se intra în teritoriu negativ în mod categoric. Avem şi un intervalul mare de incertitudine care ne creează dificultăţi în a lua deciziile cele mai corecte pentru viitor, atât pe plan intern şi multe pe plan extern".

Potrivit Raportului, în cazul în care nu s-ar fi redus TVA la alimente, inflaţia ar fi fost de 2,1% în 2015 şi de 2,7% la finalul anului 2016.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru următorii ani este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb