Acţiunile celor mai companii auto din Europa au scăzut puternic ieri, ca răspuns la anunţul făcut sâmbătă de preşedintele SUA, Donald Trump, privind impunerea de noi taxe vamale pentru importurile din China, Mexic şi Canada.
Acţiunile companiei auto franceze Renault SA au coborât cu 1,3% pe piaţa din Paris, la ora locală 13.40, cele ale grupului franco-italo-american Stellantis NV - cu 6,3%. La Frankfurt, titlurile Bayerische Motoren Werke AG (BMW) s-au depreciat cu 4,2% la ora 13.42, cele ale Volkswagen AG - cu 6,5%, acţiunile Mercedes-Benz Grou AG - cu 4,4%.
Scăderi importante au fost consemnate şi de producătorii europeni de componente auto: acţiunile Forvia SE au pierdut 11,1% pe piaţa franceză la ora 13.43, cele ale Continental SA - 4,4% pe bursa germană.
Analiştii băncii de investiţii Stifel spun, conform Reuters: "Credem că aproximativ opt miliarde de euro din veniturile Volkswagen vor fi afectate de tarifele vamale, la fel aproximativ 16 miliarde de euro din veniturile Stellantis". În opinia acestora, impactul deplin al tarifelor anunţate de Trump va fi de aproximativ 12% din profitul operaţional al Volkswagen în 2025 şi de 40% în cazul Stellantis.
Amintim că, sâmbătă, preşedintele american a anunţat impunerea de taxe vamale de 25% pentru produsele importante din Canada şi Mexic, respectiv creşterea cu 10% a taxelor privind produsele chinezeşti. Noile tarife intră în vigoare astăzi. Analiştii sunt de părere că intrarea în vigoare a noilor taxe a venit mult mai rapid decât se aşteptau pieţele.
Duminică, Donald Trump a recunoscut că este posibil ca taxele pe care le-a impus cu o zi în urmă să îi facă "să sufere pe americani", dar "va merita preţul". Liderul de la Casa Albă a scris pe reţeaua Truth Social: "O să doară? Da, poate. Sau poate nu. Dar vom reda măreţia Americii şi va merita preţul".
În acest context, Uniunea Europeană şi-a exprimat regretul duminică faţă de majorarea taxelor vamale, calificând măsura drept "dăunătoare pentru toate părţile". UE a avertizat că "va riposta ferm" dacă va fi vizată de tarife vamale "nedrepte". Comisia Europeană a subliniat: "Tarifele vamale creează perturbări economice inutile şi alimentează inflaţia. Sunt în detrimentul tuturor părţilor. Respectarea regulilor comerciale internaţionale este esenţială pentru o creştere economică puternică şi durabilă".
• Canada - contestaţie la OMC
Canada va contesta la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) noile taxe vamale impuse de Statele Unite, potrivit unor surse citate de AFP, care au precizat: "Guvernul canadian consideră că aceste taxe vamale constituie o încălcare a angajamentelor SUA faţă de OMC şi a acordului de liber schimb care le leagă".
Autorităţile din Ottawa au publicat o primă listă cu 1.256 de produse americane care vor fi afectate de taxe vamale începând din 4 februarie, în valoare totală de 30 de miliarde de dolari canadieni (peste 20 de miliarde de dolari SUA). Acestea includ produse cosmetice, anvelope, unelte, mobilier, cafea, vin, produse lactate şi fructe.
A doua serie de produse urmează, în valoare totală de până la 155 de miliarde de dolari canadieni (106 miliarde de dolari americani), va fi anunţată în săptămânile următoare.
• Mexicul vrea dialog
Preşedinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că aşteaptă răspunsul preşedintelui american la propunerea sa de dialog, după decizia acestuia de a impune taxele vamale de 25% asupra exporturilor mexicane, adăugând că va detalia răspunsul Mexicului luni dimineaţă, notează AFP, conform Agerpres.
"Recomand să aşteptăm răspunsul preşedintelui Trump la propunerea noastră", a declarat Sheinbaum într-un mesaj adresat poporului mexican pe reţelele sociale.
Claudia Sheinbaum a promis că va detalia în zilele următoare "primele măsuri" pe care intenţionează să le ia ca răspuns la decizia unilaterală a preşedintelui american. Sâmbătă, ea a anunţat, fără alte detalii, "măsuri tarifare şi netarifare în apărarea intereselor Mexicului".
• Taiwanul îşi va ajuta companiile să îşi mute operaţiunile în SUA
Taiwanul va ajuta companiile care intenţionează să îşi mute operaţiunile în SUA, inclusiv prin a le sprijini să găsească parteneri, a anunţat ieri Ministerul Economiei, dezvăluind asistenţa pe care o va oferi după noile tarife ale preşedintelui american Donald Trump, transmite Reuters, conform Agerpres.
Taiwanul, ale cărui companii sunt mari producători de tehnologie, precum semiconductori şi componente electronice, este vulnerabil la tarifele lui Trump pentru că multe companii taiwaneze au uzine atât în Mexic, cât şi în Canada, precum şi din cauză că Trump a ameninţat că va impune tarife la cipurile importate.
Ministerul taiwanez al Economiei a informat că va furniza informaţii pentru firmele care vor să îşi mute operaţiunile, precum cele referitoare la posibile state americane în care să investească, legislaţia locală şi asistenţă în găsirea de parteneri. De asemenea, ramurile din America de Nord ale Institutului taiwanez pentru Cercetare în domeniul Tehnologiei Industriale vor promova în mod activ cooperarea în domeniul cercetării/dezvoltării şi producţiei între companiile taiwaneze şi americane.
Sursa citată a adăugat că va continua să urmărească în mod atent modificările din comerţul internaţional şi va menţine comunicarea cu companiile pentru a le oferi "asistenţă şi sprijin imediat pentru a le asigura că găsesc cele mai bune strategii pentru a face faţă modificărilor".
Cea mai importantă investiţie a Taiwanului în SUA este cea de 65 de miliarde de dolari a producătorului de cipuri TSMC, care vrea să construiască uzine în Arizona, un plan care a început în 2020, în mandatul precedentei administraţii Trump.
Acţiunile companiilor taiwaneze de tehnologie cu uzine în Mexic au înregistrat scăderi semnificative ieri, titlurile Foxconn încheind şedinţa cu un declin de 8,1%, acţiunile Quanta - de 9,8%, Inventec - de 6,7%.
De asemenea, Taiwanul vrea să se asigure că firmele sale continuă să se îndepărteze de China, care şi-a intensificat ameninţările militare şi politice pentru a-şi susţine solicitările de suveranitate asupra insulei.
În contextul introducerii noilor tarife vamale de către SUA, dolarul american s-a apreciat puternic, ducând celelalte valute majore la cele mai scăzute niveluri din ultimii ani, potrivit Reuters. Euro s-a depreciat cu 2,3% în prima parte a zilei, la 1,0125 dolari - cel mai scăzut nivel atins de moneda unică după luna noiembrie 2022. Dolarul a urcat cu 1,1% în raport cu francul elveţian, ajungând la cel mai ridicat nivel de după mai 2024: 0,9210 dolari/franc.
Opinia Cititorului