Capacitatea de răcire a unui aparat de aer conditionat poate să difere, iar aceasta ar trebui să fie în concordanţă cu dimensiunea camerei în care se montează aparatul. Dar câţi BTU trebuie să aibă clima? Vezi mai jos, cu aproximaţie, câţi BTU ai nevoie în funcţie de cât de mare este încăperea în care doreşti să plasezi aerul condiţionat.
Aer conditionat - ce este, câţi BTU ai nevoie, factori de considerat
Cât de puternic trebuie să fie un aer conditionat pentru a fi eficient? Câţi BTU trebuie să aibă dacă doreşti să-l montezi în dormitor, în birou sau într-un spaţiu de lucru deschis? Acestea sunt întrebările la care vom răspunde astăzi, pe cât de simplu posibil, astfel încât la final să ştii câţi BTU să consideri pentru aparatul de aer condiţionat pe care doreşti să-l achiziţionezi.
Ce este BTU?
BTU este unitatea de măsură standard utilizată în întreaga lume pentru a indica puterea aparatelor de aer condiţionat. Este acronimul pentru British Thermal Unit şi se referă la câtă căldură poate elimina aparatul de aer condiţionat din aerul din jur, cu scopul, aşadar, de a răci încăperile. Sau, altfel spus, BTU-urile indică capacitatea aparatului de a răci o cameră într-o oră de funcţionare.
Aer conditionat - cum calculezi de câţi BTU ai nevoie?
Pentru a afla de câţi BTU ai nevoie, apelezi la un calcul simplu şi rapid:
• iei măsurătorile camerei, notezi lungimea şi lăţimea acesteia
• înmulţeşti aceste două valori pentru a obţine suprafaţa în metri pătraţi. De exemplu, o cameră de 4mx5m va avea o suprafaţă de 20 de metri pătraţi
Pentru a afla de unul singur de câţi BTU ai nevoie, reţine că BTU = mq x k.
• mq - câţi metri pătraţi are camera în care va fi pus aerul condiţionat; suprafaţă calculată după formula de mai sus L x l (lungimea camerei x lăţimea camerei)
• k - un coeficient cu valoare fixă şi este egal cu 340. 340 pentru că, în practică, pentru răcirea unui singur metru pătrat este nevoie de 340 BTU
Alegerea aparatului de aer conditionat şi a BTU-urilor sale relative trebuie făcută pornind de la dimensiunile încăperii. Din păcate, expunerea la soare şi izolarea termică a clădirii fac diferenţa, ceea ce înseamnă că grilele şi devizele se pot potrivi perfect în unele situaţii şi mai puţin în altele. Tocmai de aceea, de multe ori, este indicat să mai adăugăm câţiva BTU în plus aparatului de aer condiţionat.
Mai jos poţi vedea, pe scurt, câţi BTU trebuie să aibă un aparat de aer condiţionat în funcţie de suprafaţa camerei şi alţi factori suplimentari pentru a răci eficient şi a asigura o temperatură ideală:
Un aer conditionat care este mult prea mic în raport cu dimensiunea încăperii, poate să nu fie suficient, să nu răcească corespunzător, ci doar să consume energie electrică fără rost. Un aparat clima mult prea mare poate consuma mai multă energie decât este necesar, iar asta se va simţi la factură. Tocmai de aceea, nu neglija suprafaţa încăperii în care urmează să montezi aparatul de aer condiţionat.
Calcularea BTU-urilor este un pas foarte important, acestea putând influenţa costurile cu energia electrică şi nu numai. Pe lângă acestea mai sus menţionate, achiziţionarea aparatului de aer condiţionat nepotrivit, poate duce la o deteriorare timpurie a acestuia.
Dacă nu cumperi un aer condiţionat suficient de puternic, de exemplu, acesta va trebui să lucreze mai mult şi chiar să se suprasolicite, deci să se deterioreze mai repede. Dacă achiziţionezi un aer condiţionat cu capacitate de răcire mult prea mică, acesta nu va fi capabil niciodată să răcească corespunzător. Nu vei avea parte niciodată de temperatura pe care o doreşti, temperatura la care te simţi confortabil pe timp de vară.
Ce factori influenţează eficienţa unui aer conditionat?
Pentru a te asigura că alegi un aer conditionat potrivit nevoilor tale, iei în calcul suprafaţa încăperii în metri pătraţi şi afli cu aproximaţie ce capacitate în BTU ar fi suficientă pentru tine. Însă pe lângă suprafaţa încăperii, există alţi câţiva factori care trebuie consideraţi şi care influenţează direct eficienţa aparatului de aer condiţionat.
Iată câţiva dintre aceştia:
- numărul de persoane care locuiesc în casă
- locul în care se află aparatul de aer conditionat şi, în special, unitatea externă, care ar fi de preferat să fie instalată într-un loc nu prea expus razelor soarelui, bine ventilat
- culoarea acoperişului şi materialele din care acesta este făcut. Nuanţele închise tind să absoarbă căldură, iar unele materiale se încălzesc mai uşor şi astfel îngreunează răcirea
- forma camerelor
- înălţimea camerelor
Cu alte cuvinte, să alegi numărul de BTU pentru un aer condiţionat înseamnă să acorzi atenţie mai multor aspecte. În acest fel eşti sigur că achiziţionezi aerul condiţionat potrivit.
Aer conditionat - cât de multă energie consumă aerul condiţionat în funcţie de BTU?
Capacitatea BTU de răcire, când vine vorba de aparatele de aer conditionat, variază. Aceasta poate fi între 5000 BTU şi 34000-36000 BTU. Cât de multă energie consumă un aparat de aer condiţionat în funcţie de BTU?
Considerăm indicaţia de pe etichetă care se referă la BTU/h şi valoarea unui BTU-ului care este egală cu 0,293071 waţi/h. Dacă alegi, de exemplu, să cumperi un aparat de aer condiţionat 12000 BTU, atunci acesta va înregistra un consum, în waţi, de 3516.852.
De asemenea, acordă atenţie şi altor criterii. Selectează-ţi favoritul ţinând cont nu doar de capacitatea sa de răcire. S-ar putea să ai nevoie de un aer condiţionat care să şi încălzească. Asta va presupune un cost puţin mai mare, dar merită investiţia pe termen lung. Funcţii precum dezumudificarea, autocurăţarea, purificarea sunt şi ele de ajutor.
Recomandăm aparatele de la mărci de încredere precum Gree sau Yamato. Iar pentru a te asigura că te bucuri de el o perioadă cât mai lungă de timp, un aer conditionat cu BTU-uri alese în funcţie de capacitatea încăperii în care urmează să fie montat.