INS: Rata anuală a inflaţiei a coborât la 5,12%, în luna mai

T.B.
Macroeconomie / 12 iunie

INS: Rata anuală a inflaţiei a coborât la 5,12%, în luna mai

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,24%, cele nealimentare cu 6,38%, iar serviciile cu 9,29%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform sursei, "Indicele preţurilor de consum în luna mai 2024 comparativ cu luna aprilie 2024 a fost 99,89%. Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 2,3%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 comparativ cu luna mai 2023 a fost 5,1%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2023 - mai 2024) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2022 - mai 2023) a fost 7,6%".

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna mai 2024 comparativ cu luna aprilie 2024 a fost 100,03%. Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 comparativ cu luna mai 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), a fost 5,8%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2023 - mai 2024) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2022 - mai 2023) determinată pe baza IAPC a fost 7,6%, relatează sursa.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate luna trecută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează sursa.

Conform INS, "Avem o traiectorie descendentă a inflaţiei, ceva mai puţin pronunţată în proiecţia din februarie. Deci inflaţia se duce treptat, nu brusc, în jos şi undeva la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026, intră în bandă. Este ceva mai lentă decât am prognozat anterior şi această reducere a inflaţiei headline este determinată în principal de componenta inflaţiei de bază, CORE2 ajustat, ceea ce este bine. Arată că politica monetară funcţionează. Nu o ţinem nici foarte tare strânsă, dar nu îi dăm nici drumul prea tare ca să avem puseuri inflaţioniste. Încercăm acea combinaţie să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune", a spus Mugur Isărescu, în luna mai.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Lasa ca creste inapoi dupa marirea salariului minim si a accizei pe banzina , de luna viitoare.

    1. pai depinde... ca asigurarile au sarit cu 20-30# la auto... si ce creste acum salarii e minuscul...

      plus ca ai si ipoteci in luna... si alte costuri in luna.... 

      in unele cadrane venituri mici si mijlocii sunt cam stransi cu usa... nu de la ei mai ai ce inflatie sa vezi... 

      vezi inflatie din astia ce au facut refinantari in dobanda bnr crash... sau de au vandut active specula... sau de au cv cash din bonduri ori alte investitii... adica cei cu capital sau venituri mari... astia tre sa consume ca sa curca si la ai saraci venituri viitoare... ca daca astia nu dau drumul sa curca o sa creasca somajul in fata... si nu vrem asta... 

      dar astia nu dau drumul sa curca daca nu sunt oportunitati si deci se face restrangere artificiala ceea ce se traduce in limitari de bunuri si ferta ceea ce poate insemna tot o forma de inflatie... dar asta e inflatie "de stoarcere" din cauza altor costuri elevate... 

      cand cade dobanda bnr incepe si explozia de aparitie etc capacitati noi formate si livrate..incep costurile sa se tempereze...dar si somajul pozibil sa fie in luna si deci consumul pe burta... si deci tot aia cu capital suplimentar ori venituri mai mari vor beneficia de "mocaieli"...  

      Si DA; legat de Curba CPIului ce face periodic "S" curve... The S-curve is a graphical representation commonly used in project management to track cumulative costso rprogress over time. It typically resembles an "S," hence the name. The horizontal axis represents time, while the vertical axis represents costo rprogress. 

      s c c r e t 

    Dar si cererea din T1 si T2 e praf... in crash.... - pe unele sectoare...

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb