INS Zeci de mii de locuri de muncă, vacante

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2019

Zeci de mii de locuri de muncă, vacante

Piaţa forţei de muncă este departe de a se fi reglat. Numărul locurilor de muncă vacante a fost 55.000 în trimes-trul trei al acestui an, nivel similar cu cel din trimestrul anterior, iar industria prelucrătoare a concentrat aproape o pătrime din numărul total al acestora, respectiv 13.600, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Sectorul bugetar a însumat peste 26% din numărul total al locurilor de muncă vacante, cu 6.500 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, 6.100 locuri vacante în administraţia publică şi 2.000 în învăţământ. Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare şi indus-tria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte). În trimestrul III 2019, rata locurilor de muncă vacante a fost 1,11%, menţinându-se la aceeaşi valoare din trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2018, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,19 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 8.700.

Rate relativ mari ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,22%), respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,95%). Cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în alte activităţi de servicii (2,30%). La polul opus, cea mai mică valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în industria extractivă (0,31%). Conform comunicatului INS: "Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scăderi atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au observat în activităţile de hoteluri şi restaurante (-0,49 puncte procentuale, res-pectiv -1,0 mii locuri vacante), urmate de administraţia publică (-0,26 puncte procentuale, respectiv -0,8 mii locuri vacante). La polul opus, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,57 puncte procentuale), respectiv în tranzacţii imobiliare (+0,40 puncte procentuale)". În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri s-au înregistrat în învăţământ (+700 locuri vacante) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+500 locuri vacante). În trimestrul III 2019, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât din punct de vedere al ratei, cât şi al numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,32%, respectiv 14.200 locuri vacante). Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au înregistrat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,55%, respectiv 100 locuri vacante).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb