ÎNSEMNĂRI DIN ROŞIA MONTANĂ (V) O bătrână: "Udrea, Voinescu, ăştia or furat Ţara Românească! Cocoşul ei, Videanu şi alţii!"

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Companii / 23 mai 2012

O bătrână: "Udrea, Voinescu, ăştia or furat Ţara Românească! Cocoşul ei, Videanu şi alţii!"

Ziarul BURSA a iniţiat o excursie de documentare la Roşia Montană, din care au rezultat câteva articole ce relatează poveşti ale oamenilor, fapte de la faţa locului.

În ediţia din 21 mai, am publicat povestea lui Ion Dumitraş (62 de ani), cunoscut drept Pictoru` în Roşia Montană, urmare a lucrărilor realizate pentru bisericile din zonă. Localnicul este de părere că situaţia din Roşia Montană este fără ieşire: "Roşia este terminată, că începe sau nu mineritul. Dacă nu începe, vor mai fi în Roşia doar pensionarii, ca mine. Va rămâne zona asta frumoasă, dar pustie.

Dacă începe proiectul minier, iarăşi, Roşia este terminată.

Tot muntele ăsta pe care îl vedeţi (îmi arată Cârnicul) va fi decopertat. Va ajunge o groapă sub formă de pâlnie. Peste tot, împrejur, va fi la fel".

Astăzi poposim din nou în satul Corna, unde Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) vrea să amplaseze lacul cu cianuri, dacă începe exploatarea. Lacul s-ar desfăşura pe o suprafaţă de 300 hectare, ar avea un volum de peste 215 milioane tone şi ar fi străjuit de un baraj înalt de 180 de metri.

În episodul următor, ne vom opri în cartierul Recea (Alba Iulia), unde s-au mutat o parte din locuitorii Roşiei Montane, după ce compania le-a cumpărat proprietăţile.

Frumuseţea peisajului de la Roşia Montană este izbitoare.

Masivele Cârnic şi Orlea, care intră în aria de exploatare prevăzută de RMGC, sunt clasate drept monumente istorice.

Exploatarea la suprafaţă, propusă de companie, ar conduce la dispariţia masivelor, ar avea loc o modificare de relief.

Aşa cum este astăzi concepută afacerea, ne obligă să alegem între peisaj şi aurul de dedesubt. Este nefiresc, iar alternativa impusă poate fi, de fapt, evitată.

Cel mai normal ar fi să vrem aurul, păstrând frumuseţea peisajului.

Nu ar trebui să alegem ori una, ori alta.

Le putem avea pe ambele.

Tehnologia modernă este suficent de dezvoltată, astfel încât să asigure acest obiectiv.

Dacă nu este, o putem crea.

Muntele poate fi sfredelit, fără să fie distrus.

Găsesc Valea Cornei cufundată într-o linişte mormântală.

Vântul nu adie, frunzele nu clintesc.

Doar păsările cântă, sub soarele încremenit pe cer, acompaniate, ocazional, de clopoţeii unor animale ivite întâmplător.

Nici ţipenie.

Casele par părăsite, de-o parte şi de alta a drumului.

După minute bune de mers, eu şi ghidul meu roşian zărim, în sfârşit, un om într-una din curţi.

Este o bătrână mohorâtă.

Dăm bineţe şi cerem voie să intrăm.

Ne aşezăm pe băncuţă, alături de femeia cu obrajii brăzdaţi de greutăţile vieţii.

O întreb cum vede proiectul minier.

Cu glas potolit, îmi spune: "După mine... Nu prea sunt de acord să înceapă proiectul. Nu aş vrea să plec de aici, de la munţii ăştia frumoşi. Cine vrea, să plece! Eu nu mi-aş vinde ţara la străini. Să ducă alţii aurul... Şi noi suntem destul de săraci!"

O întreb dacă nu cumva ar trebui să începem mineritul, să scăpăm de sărăcie.

Îmi răspunde că vrea minerit, dar nu prin exploatare la suprafaţă:

"Să rămână munţii aici! Uite copaci înfloriţi şi pădure faină...Nu-i fain? Unde să te duci?

Tinerii nu au din ce trăi. Or vândut (proprietăţile către companie-n.r. ) şi se căiesc mulţi, că nu trebuiau să vândă. Cei mai mulţi sunt la Alba. Conducătorii ăştia ai noştri, pe care i-au ales... Mai bine alegeau pe dracu`! Că ăştia`s draci! I-au făcut pe oameni să se învrăjbească. Să se omoare unul pe altul. N-au locuri de muncă, nu au nimic.

Asta a făcut partidul PDL: vrajbă între oameni. Parcă ei n-ar fi români!".

Vedem cum, treptat, glasul femeii plăpânde se înăspreşte, căpătând accente de temut: "Eu am muncit pentru casa asta, singură, fără bărbat! Alţii au furat şi au vile. Au furat toată ţara. De la mine, de la tine, de la el! (arată spre prietenul meu roşian).

N-avem locuri de muncă! (gesticulează spre fiul său, scos din casă de strigătele femeii). Ăsta este Băses-cu şi clientela lui! (mă surprinde terminologia folosită).

Că dacă l-aş lua, nu ştiu ce i-aş face. Doar că eu îs bătrână... Dumnezeu să-i bată, pe cine l-a ales, cu tăt! Eu am ştiut de vorba, când o zis < V-am ciuruit >! Acuma să se-ntoarcă ciuruitul pe el! Nu pe poporul român, că poporul român nu a fost cu nimic vinovat! (ţipă).

Ei îs vinovaţii! Hoţii care au furat! Au furat pe biata ţară! Hoţii şi tâlharii! Să mă pupe unde nu arde soarele! Le zic în obraz! Că aşa merită!

Şi acum le trebuie aur, să-l deie la alţii... Că noi nu suntem vrednici! Ce să fi vrednic, dacă tu furi, cela fură, cela fură! Daca nu furau, inves-teau, şi oamenii aveau de lucru! Dar cine judecă? Unul care bea? Şi merge şi vorbeşte ce nu trebuie?! Ăla?

Ăla beţios, din crâşme-n crâşme? Ăla să ne conducă???"

Ocările femeii se înmulţesc.

Începe să ţipe la mine şi la prietenul meu roşian, ca şi când nu am fi înţeles nimic din supărarea ei. Suntem mustraţi, cu asprime:

"Păi voi nu judecaţi, mă copiilor, mă?!! (se răsteşte la mine).

Că suntem în Ţara Românească şi trebuie să fiţi uniţi unul cu altul, nu dezbinaţi?! Ai înţeles româneşte? Că suntem români!

S-or instalat bine, prin bănci şi prin alte... S-au instalat bine, acuma pot să nu mai fie la putere, că au din ce trăi... Dar bieţii copiii ăştia nu au... Locuri de muncă pentru copii! Să deie statul, nu alţii! Statul să des-chidă mina!"

În final, o întreb pe bătrână cum se numeşte.

"Da` ce rost are?", îmi răspunde, după care continuă cu sudălmile.

Mă suprinde să o aud rostind numele unor politiceni controversaţi: "Ăştia ne-au lăsat plini de datorii... Ne-or înfundat copiii tăi, şi-ai tăi, şi-ai tăi, şi-a de altul, şi-a de altul... Să deie banii ce s-or împrumutat ei, de-or furat.

Udrea, Voinescu, ăştia or furat Ţara Românească! Cocoşul ei, Videanu şi alţii! Tăţi or furat! Tăţi! Şi s-or îmbogăţit (se răsteşte). Dacă mă înregistraţi, să dai pe bandă, să audă poporul! Să audă poporul de ce or fost în stare hoţii, să fure tăt!"

Îşi controlează mânia.

Încet, încet, revine la tonul trist, de la început.

Îi urez sănătate.

Remus Cenuşă: "Dacă mi-ar oferi compania sume enorme, şi nu plec de aici! "

Ne continuăm drumul prin Corna.

Mai găsim câteva suflete, ce par rătăcite în satul pustiu.

Unii ne hulesc şi ne gonesc.

Alţii, mai cumpătaţi, ne spun, pur şi simplu, că nu vor să vorbească.

Într-una din curţi, zărim o femeie culcată la umbră. Îndrăznim să ne apropiem de poartă.

Ne pofteşte înăuntru.

Soţul, Remus Cenuşă, îngrijea de albine.

Are 40 de stupi.

Cu atitudinea unui om preocupat de treburile gospodăreşti, afirmă:

"De 15 ani încearcă Goldul să mă cumpere... Care or vrut să-i cumpere, s-or dus... Dacă mi-ar oferi compania sume enorme, şi nu plec de aici! La ora actuală, mai sunt vreo 50 de case locuite în Corna. Au fost 140 de familii în sat.

Eu nu pot să mă dezlipesc de dealurile astea de la noi.

Am o tâmplarie aici...am albinele astea... De când ne-or stricat zona şi ne-or sfârtecat satul, a scăzut clientela. Nu mai am atâtea comenzi, cum aveam când era satul compact. Făceam mobilă, uşi, ferestre, lambriuri... Acum, mai sunt clienţi, dar aşa, mai rar, ca să putem trăi de pe o zi pe alta. Am un băiat, care e tâmplar, ca mine".

Îl întreb, apoi, pe bărbatul de circa 60 de ani, cum e cu locurile de muncă în zonă.

Îmi răspunde: "Dealurile astea or fost locuri de muncă. Dacă n-or vrut să le mai muncească...Dacă le-o dat cineva o gramadă de bani, normal că n-or mai lucrat. Şi le-au abandonat.

Când venea seara şi dădea amurgul, se umplea satul de animale. Erau vaci, oi, capre... Fiecare animal zbiera în glasul lui.

Se lucra pământul...puneau cartofi, porumb..."

Se întoarce la albine.

Ioan Cioara: "Vrem să ne vindem casa Goldului. Să vină numai la negocieri!"

După ce plecăm de la Remus Cenuşă, ne încăpăţânăm să găsim şi partizani ai RMGC, în locul ce va fi transformat în lac de cianuri, dacă începe exploatarea minieră.

După aproape 15 minute de mers vioi, ajungem acasă la Ioan Cioara, în vârstă de 30 de ani, care lucrează, deja, pentru companie, la renovarea unor clădiri de patrimoniu din Roşia Montană.

Nu a apucat să-şi vândă casa către companie, însă este dornic să o facă.

"Să vină numai la negocieri!", afirmă, îngrijorat că RMGC a sistat achiziţiile acum câţiva ani.

Îmi spune că ar vrea să se mute la Recea, cartierul din Alba Iulia construit de RMGC pentru cei care au ales să-şi vândă proprietăţile.

Povesteşte, apoi, de criza locurilor de muncă: "Dacă se închide şi proiectul ăsta, e gata cu noi. Muncesc de doi ani pentru companie, pentru un salariu bunişor. Fiecare să creadă ce vrea despre proiect. Fiecare cum gândeşte, aşa trăieşte!", încheie tânătul, convins că zona poate fi salvată doar prin minerit.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Si cind se va inchide mina, copiii acestui tanar unde vor lucra? Sau nu il intereseaza?

    1. pai daca oamenii vor sa se faca minerit acolo, care e problema? ca ei stiu ce inseamna asta, asta au facut ani de zile

    cred ca e greu pentru cei mai multi oameni sa traiasca in somaj de 80%, din fericire dupa ce se porneste proiectul minier vor putea duce din nou o viata decenta.

    cel mai important mi se pare ca cei mai multi oameni de acolo vor sa inceapa proiectul minier, ca sa aiba locuri de munca, sa le poata oferi un viitor copiilor lor. ca din somaj e extrem de greu

    1. Ma scuzati, dar despre ce viitor vorbiti dvs? Dupa maxim 20 de ani acele resurse de metale pretioase si metale rare vor fi epuizate pentru vesnicie, iar oamenii aceia vor fi someri. Nimeni nu va mai dezvolta nici un proiect deoarece deja vor fi terminate aceste rezerve, iar nivelul de poluare si de distrugere al mediului datorat derularii proiectului ar face imposibila orice activitate economica.

      Dupa cum spune domnul Remus Cenusa, atunci cand oamenii munceau si nu asteptau pomana infractorilor de la RMGC era plin satul de animale. Acelasi lucru pot sa-l faca cu mult succes si acum acei oameni, pot trai foarte bine din cresterea animalelor, din apicultura si, incet-incet, din turism. Aceasta reprezinta dezvoltarea durabila a acelor locuri, nu exploatarea salbatica si animalica a tuturor resurselor de metale pretioase si metale rare pentru o perioada limitata de timp. 

      pai si in somaj de 80% si in poluare ce viitor sa aiba copiii de acolo? cum sa primeasca tot ce li se cuvine, educatie, sanatate, haine, daca parintii lor nu au locuri de munca? ca astea sunt doua probleme majore ale localitatii, somajul si poluarea, iar mizeria lasata de stat va fi curatata dupa ce se da drumul la proiect iar oamenii vor avea din nou locuri de munca

      de ce sa nu se faca si minerit si turism? oamenii de acolo vor sa se faca minerit, iar cei de la RMGC vor investi foarte mult in reecologizare, in infrastructura si in reabilitarea patrimoniului, ca sa se poata face si turism.

      Domnule, in caz ca nu ati retinut va reamintesc ca se poate trai foarte bijne din cresterea animalelor, din apicultura si turism. Daca nu ma credeti vedeti ce declara dl Remus Cenusa, un ROMAN care nu s-a vandut pe cativa arginti.

      Vad ca o tot dati inainte cu somajul. va rog sa-mi spuneti ce locuri de munca ar mai avea acesti oameni dupa finalizarea acestui proiect criminal? Cand se va finaliza proiectul RMGC isi va inceta activitatile si va pleca din Romania. Cine le va mai oferi atunci acelor oameni locuri de munca? 

      Dvs vorbiti despre poluare, dar va rog sa ne spuneti si noua ce este mentionat in Contractul de concesiune si in anexele sale legat de acest aspect? Cine ar trebui sa suporte costurile legate de limitarea dezastrului ecologic de la Rosia Montana? Cine ar trebui sa suporte costurile daca ar avea loc un accident (precum cel de la Baia Mare)? Nu cumva Statul Roman, adica NOI toti? Ce scrie in Contractul de concesiune legat de acest aspect? Nu stiti, nu-i asa? Nu stiti si nici noi nu stim deoarece Contractul de Concesiune si anexele sale sunt SECRETE ! Acum va intreb? De ce sunt aceste documente secrete? ca sa nu vedem NOi romanii cate infractiuni au savarsit infractorii de la RMGc si tradatorii din institutii fundamentale ale Statului Roman? Nu cumva vreti sa-i credem pe infractorii de la RMGC pe cuvant, ignorand faptul ca refuza sa fie desecretizat Contractul de concesiune si toate anexele sale?

      Se pare insa ca pe dvs nu va intereseaza sa vedeti ce scrie in aceste acte, ceea ce va desconspira ca fiind unul dintre postacii platiti de catre RMGC. Iar un postac al RMGC-ului are credibilitate zero. 

      costurile de reecologizare sunt acoperite integral de cei de la RMGC, chestia asta e si in lege... dar daca oamenii de acolo vor sa se faca minerit, care e problema? dacase poate face si minerit si turism, care e problema?

      Domnule, dvs i-ati luat cumva locul postacului Calin? Va rog sa ne spuneti si noua daca nu cumva in Contractul de concesiune Statul Roman, prin tradatorii de la acea vreme, si-a asumat raspunderea de a acoperi integral costurile cu limitarea dezastrului ecologic ce ar avea loc la Rosia Montana? Puteti sa ne spuneti acest lucru? Sunt convins ca nu puteti din moment ce Contractul de concesiune si anexele sale sunt SECRETE! Abia dupa ce va fi desecretizat acest contract, impreuna cu toate anexele sale, putem spune ca stim cine va suporta costurile implicate de limitarea dezastrului ecologic care ar avea loc atat in Rosia Montana cat si in localitatile limitrofe. Pana atunci insa, cunoscandu-i pe tradatorii care au concesionat in mod ILEGAL resursele noastre de metale pretioase si metale rare, ma tem ca in Contractul de concesiune sau in una dintre anexele sale este mentionat ca NOI trebuie sa suportam costurile implicate de limitarea dezastrului ecologic care ar avea loc daca se deruleaza acest proiect criminal. Asadar puteti sa ne spuneti de ce se refuza desecretizarea completa a Contractului de concesiune si a tuturor anexelor sale? Nu cumva din cauza faptului ca, odata cu desecretizarea acestor documente, multi sefi din RMGC si o parte dintre angajatii lor ar ajunge la puscarie impreuna cu acei tradatori care au parazitat si paraziteaza institutii fundamentale ale Statului Roman?

      Iar daca tot sustineti cu atata ardoare acest proiect criminal care ar duce la genocid si la subminarea economiei nationale, va rog sa imi oferiti dvs raspunsurile la cateva intrebari adresate de mine postacului Calin (intrebari la care s-a dovedit incapabil sa raspunda). 

      1) Despre ce dezvoltare durabila vorbiti dvs si ceilati postati ai RMGC-ului? Faptul ca dupa MAXIM 20 de ani exploatarea se va incheia definitiv si irevocabil, iar oamenii din zona nu vor mai avea nici un loc de munca inseamna pt dvs "dezvoltare durabila"? Iar daca tot sunteti asa de "incantati" de cei de la RMGC puteti va rog sa-mi spuneti ce-i va impiedica sa-si declare falimentul cu un an-doi inainte de sfarsitul celor 20 de ani si sa ne lase cu intreaga responsabilitate a refacerii mediului pe umeri?  

      2) Nu ne-ati spus ce este prevazut in contractul de concesiune in cazul in care RMGC s-ar declara in faliment dupa 18 ani de exploatare. CUI revin toate costurile legate de refacerea mediului? Daca nu stiti (pt ca, nu-i asa, contractul de concesiune si anexele lui sunt SECRETE) atunci cum puteti avea "sfanta" lipsa de bun simt sa ne spuneti ca RMGC-ul isi va respecta promisiunile? Cum de aveti lipsa de bun simt sa cereti romanilor sa creada in balivernele insirate de o companie care a fost demascata ca a facut fals si uz de fals in acte publice? CE aveti de spus despre dovezile incontestabile prezentate de Atelierul de Arhitectura OPUS care ne arata cum RMGC-ul a falsificat raportul intocmit de aceasta firma de arhitectura si, in forma falsificata, l-a transmis catre Ministerul Mediului? Dvs vreti sa convingeti romanii sa aiba incredere in cuvantul unor infractori, nu-i asa? 

      3) Domnul meu, mineritul nu va fi "locul de munca pentru cei care fac aceasta traditie din tata in fiu" dintr-un singur motiv : dupa maxim 20 de ani acolo se va epuiza pentru TOTDEAUNA orice zacamant pretios. Asa ca mineritul VA DISPAREA pentru vesnicie din acea zona (poate doar daca nu cumva veti sugera sa se faca "minerit" printre haldele de steril). Asadar despre ce locuri de munca durabile vorbiti dvs? 

      In ce priveste turismul, dvs dovediti ca aveti un simt al umorului extrem de cinic : cine credeti dvs ca va vizita acele locuri distruse si cu un lac imens de cianuri? In afara de sinucigasi nu vor fi alti vizitatori. 

      Singurele rezultate care se vor vedea in timp vor fi imbolnavirea oamenilor din cauza infestarii apelor freatice cu metale grele, distrugerea faunei si florei din cauza ploilor acide generate de evaporarea treptata a otravurilor stocate in acel lac artificial, depopularea masiva a zonei respective, obligarea romanilor de a suporta costuri financiare imense pentru reducerea efectelor dezastruoase ale otravurilor ce vor fi lasate in urma de RMGC. Acestea vor fi cateva dintre efecte, domnul meu. 

      Sper ca dvs, sper deosebire de postacul Calin, veti fi capabil sa raspundeti la aceste intrebari (mai sunt multe alte intrebari care trebuie sa primeasca raspuns, acestea sunt doar cateva care mi-au revenit in memorie acum). Iar daca va dovediti incapabil sa raspundeti cum de mai aveti lipsa de bun simt sa sustineti public un asemenea proiect criminal? Un potential raspuns ar fi ca sunteti platit de catre RMGC in functie de numarul postarilor, fara sa conteze pentru stapanii dvs numarul minciunilor cu care incercati sa ne batjocoriti pe noi romanii. 

      nu pricepi ca reecologizarea platita de ei e o prevedere a legilor? ce treaba are cu vreun contract? e in lege. faptul ca am zis asta ma face postac platit? vad ca si mai jos ai acuzat pe cineva, asta e metoda ta de a reduce oamenii la tacere? n-am voie sa am o parere? cine te crezi?

      Domnule, eu incerc sa determin cat mai multi romani sa se informeze in legatura cu acest proiect criminal. V-am rugat sa ne explicati de ce este SECRET contracul de concesiune si anexele sale, iar dvs ignorati total acest aspect deosebit de grav legat de acest proiect. Si din moment ce nu va intereseaza ce este stipulat in acele documente (documente care ar sta la baza acestui proiect) este clar ca de fapt pe dvs nu va intereseaza cu adevarat care este adevarul legat de acest proiect. Pe dvs va intereseaza doar sa promovati acest proiect criminal pe care vor sa-l deruleze infractorii dovediti de la RMGC.

      Ceea ce va prefaceti dvs ca nu intelegeti este ca, in cazul in care anumiti tradatori au semnat in numele Statului Roman ca orice cost legat de limitarea dezastrului ecologic revine in sarcina romanilor atunci acest act va fi baza relatiilor juridice dintre Statul Roman si RMGC.

      Repet : de ce este secretizat Contractul de concesiune si anexele sale? Ce au de ascuns infractorii de la RMGC si se tem sa nu aflam si noi, romanii? 

      poate ar trebui sa te informezi dumneata intai, ecologizarea se face din banii lor, lucrul asta e prevazut de normele europene, la fel cum e prevazut sa depuna garantie de mediu.

      atunci poate ar trebui sa te informezi tu primul, daca zici ca te intereseaza adevarul. afla ca legea presupune ca cei de la RMGC sa se ocupe cu reecologizarea. iar dezastrul ecologic e doar in imaginatia ta, ca va fi construit unul din cele mai sigure baraje din lume. si in spatele barajului va fi practic apa, ca va avea o concentratie infima de cianuri, la jumatate din maximul considerat sigur de catre specialisti.

    sunt de acord cu domnul Ioan Cioara, fiecare sa creada ce vrea despre proiect, iar in Rosia Montana aproape toti vor sa inceapa. Eusunt de acord cu ei!

    1. E normal sa fiti de acord din moment ce sunteti platit pentru a fi de acord cu acest proiect criminal. Nu aveti nici un argument valabil in favoarea acestui proiect criminal pe care vor sa-l deruleze in tara noastra niste infractori dovediti, dar ce conteaza acest lucru pt dvs/ Dvs sunteti de acord in orice privinta cu cei care v-au cumparat sufletul si mintea in schimbul catorva arginti. Dar cine stie, poate ca dvs nu sunteti platit de cei de la RMGC si faceti parte din categoria celor care inca mai cred ca exista Mos Craciun :)

    poate domnul Cenusa nu mai are atatea comenzi pentru ca somajul in localitate e de 80%. dar dupa ce se da drumul la proiectul asta minier, oamenii o sa aiba din nou posibilitati financiare, o sa aiba slujbe si o viata decenta

    mie imi pare rau ca oamenii din Rosia Montana au suferit atat, mai ales din 2006 de cand s-a inchis mina statului, dar din fericire dupa ce se da drumul la proiectul minier propus de RMGC, o sa poata avea din nou o viata decenta, o sa isi poata creste copiii

    1. Draga domnule postac (platit de catre RMGC) Filip,

      In primul rand va demascati drept postat platit de RMGC deoarece, dupa cum poate vedea oricine, nu va intereseaza sub nici o forma ce scrie in Contractul de concesiune si in anexele sale. De asemenea nu va intereseaza nici faptul ca RMGC este o firma penala care a savarsit fapte ce intra sub incidenta Codului Penal : fals si uz de fals in acte publice. 

      Pe dvs, suflet "sensibil", va intereseaza doar sa aiba o paine copiii din Rosia Montana pentru o perioada limitata de timp (ce se va intampla dupa incheierea proiectului cu ei nu va mai intereseaza). Nu conteaza ca acei copii pot avea o paine mult mai buna si mai sanatoasa daca parintii lor se ocupa cu cresterea animalelor, cu apicultura si/sau cu turismul. Nu conteaza pentru dvs nici faptul ca, dupa ce vor fi epuizate pentru vesnicie resursele ROMANIEI de metale pretioase si metale rare, acei copii (si mai ales copiii pe care-i vor avea peste 20 de ani) vor fi muritori de foame deoarece mineritul va disparea pentru vesnicie din acea zona (nu ar mai exista nici un gram de metal pretios acolo care sa fie exploatat). NU, toate acestea nu conteaza. Pentru dvs, tradator platit de catre RMGC, conteaza doar sa "lacrimati" (mai stim noi pe cineva care tot asa a lacrimat de cateva ori pana acum in public) de "mila saracilor copii" si sa incercati sa manipulati romanii dand de inteles ca tot ceea ce conteaza este sa le dam o paine (otravita mai ales cu metale grele) copiilor de la Rosia Montana. Nu conteaza pentru dvs faptul ca exploatarea s-ar face cu un castig anual (pentru Romania) de maxim 0,042% din PIB. De asemenea nu conteaza nici faptul ca nu stim ce scrie in Contractul de concesiune si in anexele sale legat de CINE si in ce cuantum suporta cheltuielile necesare limitarii dezastrului care ar avea loc in acea zona. Nu conteaza nici faptul ca intreaga zona a Muntilor Apuseni va fi otravita, pentru sute de ani, cu metale grele si alte otravuri. NU, toate acestea nu conteaza deloc pentru dvs pentru ca dvs sunteti un naimit care, pentru cativa arginti, incercati sa-i convingeti pe romani sa-si dea bogatiile de acum pe mainile unor infractori si ale unor tradatori. 

      Tot ceea ce spuneti dvs acum imi aduce aminte de acele persoane care isi arunca copiii in fata masinilor, iar odata schilodit (uneori omorat) bietul copil il santajeaza pe soferul nevinovat cu amenintarea puscariei si-l storc de bani ca sa "aiba grija de cel mic". Procedand la fel ca acesti indivizi, folosindu-va de imaginea acelor copii pentru a primi dvs niste arginti, va dovediti a fi la fel de nemernic si de ticalos ca acei indivizi mentionati mai sus. 

      Inchei adresandu-ma dvs, oamenii de buna credinta care citesc aceste randuri, cu rugamintea de a va raspunde singuri unei intrebari : ce merita genul acesta de nemernici si de ticalosi care, pentru a castiga niste bani, se folosesc de imaginea unor copii fara sa le pese de efectele pe care le au in viitor actiunile lor tocmai asupra vietii acelor copii? Ce merita, oameni buni? Cum trebuie sa-i facem sa plateasca pe acesti nemernici?

      tu intrebi ce se va intampla cu ei dupa terminarea proiectului. eu te intreb ce se va intampla cu ei acum, daca nu se porneste proiectul asta? oamenii aia traiesc cu 6 lei pe zi, iti poti imagina? banuiesc ca nu avand in vedere ca ai bani de computer, sa stai pe net si din cate vad sa ataci pe toata lumea.

      Mult stimate postac pro-RMGC care utilizati userul Filip, din ceea ce spuneti dvs reiese ca nu conteaza daca, dupa incheierea exploatarii, acei oameni vor fi someri si muritori de foame. NU!!! Ceea ce conteaza este sa le dam acum o bucatica de paine (bine garnisita cu metale grele) fara sa ne mai gandim la viitor.

      CE se va intampla cu acei oameni daca nu porneste proiectul? Vor putea, in sfarsit, sa isi croiasca o viata mai buna ocupandu-se cu cresterea animalelor (au pajisti imense in acea zona, de o buna calitate), cu apicultura si cu turismul.  

      Dar, dupa cum bine stie si domnia voastra (sau ati uitat brusc dupa ce v-ati luat argintii de la firma penala RMGC), acesti oameni nu au putut desfasura nici o activitate economica deoarece LE-A FOST INTERZIS ACEST LUCRU de catre Primaria si Consiliul Local de la Rosia Montana, acestia obligandu-i pe acei oameni sa se ocupe doar cu mineritul. Iar acum, dupa ce acelor oameni le-a fost bagat pumnul in gura, aveti crasa lipsa de bun simt sa veniti aici si sa "plangeti" de mila lor? Oamenii aceia trebuie sa li se permita sa desfasoare activitati economice, NU sa li se interzica acest lucru ca pana acum. 

      Toti banii pe care-i am i-am castigat muncind enorm, fara sa distrug mediul inconjurator ca sa am eu de castigat (asa cum vreti sa faceti domnia voastra). La mine in zona oamenii traiesc foarte bine din cresterea animalelor si din apicultura, asa ca stiu foarte bine ce spun cand afirm ca se poate trai din aceste activitati. In schimb voi toti, postacii platiti de RMGC, nu sunteti capabili decat sa oferiti argumente puerile si, mai ales,mincinoase.

      Iar daca tot va pasa atat de mult de acea zona, va rog sa ne spuneti si noua de ce este secretizat Contractul de concesiune si anexele sale? Daca e totul atat de "minunat" pentru noi romanii de ce sunt secretizate acele documente de o importanta vitala? De ce? 

      nu le-a fost interzis sa aiba activitati economice, e o aberatie, sunt pensiuni si magazine in localitate, dar in somaj de 80% e greu sa fie prosperitate. si in poluare e greu sa fie turism. pentru ca repeti aberatiile astea, dovedesti doar ca esti un postac pus aici sa repete textele dictate de oamenii lui Soros

      Oamenii lui Soros sunt cel putin la fel de periculosi ca voi, tradatori care v-ati vandut constiintele si sufletele asasinilor economici de la RMGC. Eu repet intrebari de bun simt carora voi, slugile RMGC-ului, va dovediti incapabil sa le oferiti un raspuns (sau,cand raspundeti, procedati precum userul Filip care ne minte continuu intr-un mod absolut scarbos).

      Vad ca si domnia voastra se dovedeste incapabil sa raspunda la acele intrebari, in schimb, neavand nici macar un argument valabil, aruncati in mine cu singurele laturi care va ies din minte.  

      Va dati seama cat de penibili sunteti voi toti, slugile RMGC-ului, atunci cand va dovediti incapabili sa intelegeti ca in Romania exista foarte multi romani care nu se lasa cumparati ca voi? Romani care isi iubesc tara si poporul si care lupta pentru tot ce au mai sfant (cunoasteti oare intelesul cuvantului "sfant"? Aveti grija, prin sfant noi nu intelegem, asemenea dvs, "sfanta spaga" si "sfanta nesimtire").  

      Si, daca tot sunteti platit de asasinii economici de la RMGC, macar informati-va inainte de a scrie aberatii. Daca v-ati fi informat ati fi stiu ca, prin PUZ-ul adoptat in mod ilegal de Primaria si Consiliul Local al Rosiei Montane, zona a fost declarata zona MONOINDUSTTRIALA! Aveti macar un nivel minim al IQ-ului incat sa intelegeti semnificiatia cuvantului "monoindustrial"?

      Sunteti penibili, jenannti si uneori de-a dreptul scarbosi (mai ales atunci cand incercati sa va folositi de imaginea unor copii ce ar avea vietile distruse de efectele distrugatoare ale acestui proiect). 

      nu, tu repeti doar ca altii sunt postaci prin asta dovedind ca dumneata esti postacul. eu nu cred ca nu esti informat, cred ca doar dezinformezi, nu de alta, dar, cum am zis si mai devreme, sunt afaceri in Rosia Montana, dar mineritul a fost mereu activitatea economica principala. Totusi, cam trista slujba ai, sa fii platit sa dezinformezi pe internet.

      Cu ce dezinformez, mult stimate si iubite domn Ghitz? Cu faptul ca am demonstrat ca postacii RMGC-ului ne mint atunci cand afirma ca pe site-ul Ministerului Economiei ? Cu faptul ca va cer sa ne explicati de ce Contractul de concesiune si anexele sale sunt SECRETE? Cu faptul ca, asa cum poate verifica orice om de buna credinta, PUZ-ul de la Rosia Montana (recent anulat de Curtea de Apel Alba Iulia) impunea cu forta ca acea zona este zona monoindustriala?

      Sunteti incapabili sa oferiti vreun argument valabil, doar aruncati in oricine va pune intrebari incomode cu minciunile si mizeriile voastre.

      Si cea mai tare faza, trebuie sa recunosc, este sa ma acuzati pe mine ca as fi platit sa dezinformez pe internet. Ma acuzati pe mine dupa ce v-am dovedit de mai multe ori ca fiind postaci platiti de RMGC pentru a ne minti si a ne manipula continuu. Sunteti penibili....dar nu conteaza asta cat timp sunteti platiti tocmai pentru a fi penibili prin minciunile indrugate de voi.  

      asa cum poate verifica oricine, poate ar trebui sa verifici si tu, Curtea de Apel Alba Iulia a aratat ca PUZ si PUG sunt perfect legale, acum cateva zile. asa cum poate verifica oricine, certificatul de urbanism a fost declarat perfect legal de 4 ori in 2 ani. asa cum poate verifica oricine, in Rosia Montana se poate face orice. deci singurul lucru pe care il demonstrezi e ca dezinformezi. de ce ai face asa ceva? pentru ca cineva te plateste sa faci asta.

      Dupa ce v-am prins pe voi toti, postacii platiti de RMGC, cu ditamai minciunile aruncate pe acest site, acum iarasi incercati sa aplicatia strategia conform careia, atunci cand esti dovedit ca fiind mincinos, trebuie neaparat sa abati atentia de la minciunile spuse de tine?

      Asadar, nu spuneti nici macar un cuvintel despre faptul ca am demonstrat de mai multe ori ca toti postacii RMGC-ului care afirma ca ar fi public Contractul de concesiune si anexele sale MINT! NU, va feriti ca cel cu coarne de tamaie sa mai abordati acest subiect care va demonstreaza a fi mincinosi.  

      De asemenea nu spuneti iarasi nici un cuvintel despre faptul ca se refuza cu indarjire desecretizarea acestor documente VITALE intelegerii raporturilor viitoare (juridice si mai ales economice si de mediu) dintre Statul Roman (adica NOI toti) si infractorii de la RMGC. Cum sa discutati dvs despre un asemenea subiect care va arata cat de mincinosi si manipulatori sunteti?  

      Iarasi, nici macar un cuvant nu apare din partea dvs legat de faptul ca cei de la RMGC au trimis catre Ministerul Mediului un raport FALSIFICAT DE EI, fandu-se astfel vinovati de fals si uz de fals in acte publice! Vai, cum sa aduceti dvs in discutie un asemenea subiect care ar demonstra ca stapanii dvs sunt niste infractori? 

      Mai mult chiar, prin ceea ce afirmati mintiti in continuare romanii negand faptul ca zona Rosiei Montane a fost, pana de curand, declarata in mod ilegal zona monoindustriala, ceea ce inseamna ca in acea zona mentionata in acel PUZ ilegal NIMENI nu avea voie sa faca nimic altceva in afara de minerit. Acum, de foarte putin timp (dupa ce a fost anulat PUZ-ul de catre Curtea de Apel Alba Iulia) trebuie intocmit un alt PUZ care sa permita derularea oricarui tip de activitate (fara a mai obliga oamenii sa faca doar minerit). 

      Asadar, dupa ce toti oamenii de buna credinta s-au putut convinge cat de mincinosi sunteti, incercati sa manipulati in continuare oamenii cu aceleasi minciuni, dar ducand discutia catre alte "teritorii virgine" ce nu sunt inca "poluate" de dvs si ceilalti postaci ai RMGC-ului.  

      In incheiere dati-mi voie sa va spun un lucru : sunt constient de faptul ca, dupa ce vor da alte spagi, cei de la RMGC ar putea reusi sa obtina un nou PUZ favorabil planurilor lor criminale (din pct de vedere economic si al protectiei mediului.) De asemenea nu ma indoiesc ca vor incerca in continuare sa distruga acea zona doar pentru a-si potoli foamea si setea lor animalica de aur, argint si alte metale rare. In schimb stiu un lucru : ati fost dovediti de atatea ori ca fiind MINCINOSI si, unii dintre dvs, chiar INFRACTORI incat nu veti reusi sa prostiti romanii. In ciuda minciunilor grosolane cu care abuzati de rabdarea noastra, orice om de buna credinta care se informeaza si vede cum ati fost prinsi cu minciuna de nenumarate ori sau cum RMGC-ul a falsificat acte publice si le-a utilizat in forma falsificata, contientizeaza faptul ca reprezentati un real pericol atat pentru noi ca popor cat si pentru securitatea Romaniei. Si, cu cat constientizeaza mai multi romani acest lucru, cu atat mai repede veti primi ceea ce meritati din plin.

      haide dom'le fii serios acum. ca sunt mici afaceri in Rosia Montana, ce tot ii dai inainte ca "nu se poate face nimic". du-te si convinge-te cu ochii tai si nu mai minti aici. si cauta decizia tribunalului din 18 aprilie, ca au spus ca certificatul de urbanism e perfect legal. si cauta si motivarea curtii de apel Alba Iulia sa vezi ca siPUZ siPUG sunt legale. minti in ultimul hal!

      Mult stimate si iubite user Ghitz,

      Este fascinant cum subconstientul dvs v-a determinat sa va alegeti un nick-name care vi se potriveste de minune, dupa cum va straduiti s-o demonstrati de fiecare data cand va postati minciunile si aruncati in noi cu dejectiile sufletului si mintii dvs. 

      Un lucru foarte interesant, pentru care va multumesc, este ca tocmai ce ati argumentat impotriva altor postaci platit de infractorii de la RMGC :) . Ma refer la faptul ca mare parte dintre voi, naimitii, varsati lacrimi de crocodil de "mila" oamenilor din acea zona care nu au nici o sursa de venit si traiesc, dupa cum zicea unul dintre dvs, doar cu "8 lei pe zi" din somaj sau alte ajutoare oferite de Statul Roman. Acum veniti dvs si le demontati minciuna recunoscand ca sunt "mici afaceri in Rosia Montana". Acest lucru inseamna ca acei oameni reusesc sa castige, din acele mici afaceri, mai mult decat cei "8 lei" specificati cu atata claritate de unul dintre colegii dvs de suferinta :). Daca as fi in locul celor de la RMGC v-as penaliza (adica nu v-as mai plati deloc) pentru vina de a fi pus umarul la demontarea uneia dintre minciunile postacilor platiti, ca si dvs, de aceiasi infractori. 

      In ceea ce priveste faptul ca eu as fi zis ca "nu se poate face nimic" la Rosia Montana, va atrag cat se poate de respectuos atentia ca eu am afirmat ca , in conformitate cu PUZ-ul ilegal votat de Consiliul Local din localitate, nu se poate face nimic in intreaga zona care este declarata zona MONOINDUSTRIALA. Pentru a clarifica si acest aspect, mentionez ca este vorba despre o suprafata de 1.614 ha (din care 1.089 ha sunt proprietate privata) care sunt declarate zona monoindustriala si unde nu se permite sa se desfasoare nici o alta activitate in afara de minerit. Acest lucru inseamna ca, pe intreaga suprafata de 1.614 ha nimeni nu poate desfasura nici o alta activitate in afara de minerit. De asemenea, dupa cum bine stie si un postac platit ca dvs, o mica parte din teritoriul localitatii Rosia Montana nu este trecuta in PUZ ca fiind direct afectata de acest proiect, de aceea doar pe acea particica din teritoriul Rosiei Montane s-au putut deschide acele mici afaceri pe care le recunoasteti chiar si dvs ca exista si ca merg (daca nu ar fi mers ar fi fost inchise). Iar din moment ce pe o mica parte din teritoriul localitatii (unde nu a fost declarata zona monoindustriala) oamenii au reusit sa deschida mici afaceri, va dati seama cum va fi atunci cand se vor putea desfasura activitati economice pe intregul teritoriu al localitatii Rosia Montana fara se mai interzica nimeni acest lucru pentru nici o bucatica de teren de acolo? Se vor putea ocupa oamenii cu cresterea animalelor, cu apicultura si cu turismul fara sa mai vina nimeni si sa le spuna “aici nu aveti voie sa desfasurati nici o activitate deoarece acest teren face parte din suprafata de 1.614 ha pentru care nu se permite (fiindca asa vrem noi, infractorii de la RMGC) decat mineritul in cariera deschisa la suprafata”.  

      Acum, tinand cont de caracterul dvs, caracter dezvaluit chiar de user name-ul pe care vi l-ati ales, nu ma indoiesc ca s-ar putea sa aveti crasa lipsa de bun simt si sa negati ca intreaga zona de 1.614 ha este declarata zona monoindustriala, adica o zona unde este interzisa, in mod ILEGAL, orice alta activitate in afara de minerit. De aceea rog toti oamenii de buna credinta sa verifice singuri pe google adevarul spuselor mele. 

      In ceea ce priveste PUZ-ul, afirmatia mea este cat se poate de corecta. De ex, pe site-ul wall-street punct ro/articol/Social/131183/juris tii-recomanda-oprirea-evaluari i-proiectului-de-la-rosia-mont ana-in-lipsa-unui-puz-valabil. html (din ce am descoperit site-ul Bursa nu permite postarea de linkuri, de aceea am recurs la acest artificiu cu rugamintea de a inlocui cuvantul “punct” cu semnul “.” si de a pune la inceput cei trei de w) este precizata urmatoarea informatie : “Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil, in 5 aprilie, in urma unei reclamatii depusa de trei organizatii non-guvernamentale, Hotararea numarul 1 din 2009 a Consiliului Local Rosia Montana prin care a fost validata procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) si Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation”. De asemenea mai sunt prezentate si declaratiile fostului ministru al mediului. Attila, Korodi : 

      "Astazi mi-au parvenit rezultatele analizei cerute in problema Rosia Montana. Juristii consultati de noi afirma ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si recomanda Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil". 

      "I-am spus despre acest lucru si sefului statului. L-am anuntat inca de vineri ca 95 la suta evaluarea impactului proiectului asupra mediului ar trebui oprita si ca asteptam confirmarea acestei situatii juridice de la specialisti". 

      De asemenea, la adresa “cotidianul punct ro/lovitura-de-teatru-in-cazul -rosia-montana-gold-corporatio n-obligata-sa-o-ia-de-la-capat -178551/” (de asemenea va rog sa puneti mai intai cei 3 de w) gasiti urmatoarea informatie extrem de interesanta : Curtea de Apel Alba (dosar nr 5159/107/2010) a demontat ilegalităţile comise în Consiliul Local de la Roşia Montană. S-a demonstrat faptul că PUZ-ul, PUG-ul şi implicit Certificatul de Urbanism au fost aprobate cu ajutorul a doi consilieri locali aflaţi în conflict de interese, unul dintre ei fiind chiar angajat al RoşiaMin”.  

      Asadar, mult stimate si iubite postac platit de infractorii de la RMGC, inca o data am demonstrat ca nu mint asa cum procedati dvs cu atata lipsa de bun simt (daca nu mai mintiti stapanii nu va mai platesc, nu-i asa?). 

      Acum, daca infractorii de la RMGC au reusit sa isi paseze cu success spagile, este posibil sa ne trezim cu o alta hotarare care sa spuna ca PUZ-ul ilegal ar fi de fapt legal, nu mai mira pe nimeni asemenea ticalosii intr-o tara macinata de coruptie. Dar ceea ce nu pricepeti dvs, mult stimate si iubite Ghitz (ce bine va sta cu acest user name!), este faptul ca obtinerea, cu ajutorul “sfintei spagi”, a unui PUZ nu-i face pe stapanii dvs mai putin infractori si nici acest proiect nu-l face mai putin distrugator pentru noi romanii. Tinand cont de faptele savarsite de aceasta firma penala (fals si uz de fals in acte publice) sau de faptul ca noi romanii nu stim ce scrie in Contractul de concesiune si in toate anexele sale (deoarece aceste documente VITALE intelegerii cu adevarat a proiectului sunt SECRETE si nu se vrea desecretizarea lor), orice roman de buna credinta isi da seama ca, atunci cand rostim numele Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), vorbim despre niste asasini economici (si despre slugile lor) care reprezinta un pericol la adresa romanilor si a Securitatii Nationale .  

      Rog toate persoanele care citesc aceste randuri sa verifice adevarul informatiilor oferite de mine si sa se implice in mod activ (fiecare in functie de specificul domeniului in care isi desfasoara activitatea) pentru a le oferi romanilor cat mai multe informatii legate de acest proiect criminal si atat de distrugator pentru Romania si pentru romani. 

      Oameni buni, daca va pasa de vietile dvs, daca va iubiti copiii si nepotii, atunci va rog sa va informati cat mai mult in legatura cu acest proiect pe care vor sa-l realizeze acesti asasini economici si sa va implicati cat mai mult pentru a-i “rasplati” (cat se poate de legal) asa cum merita acesti asasini economici si slugile lor (tradatori care, pentru cativa arginti, distrug vietile si viitorul copiilor si nepotilor dvs). 

      Va multumesc! 

    pentru ca oamenii sa aiba motive sa mai ramana in acea localitate, trebuie sa se dea drumul la minerit, sa se creeze locuri de munca. asta vor aproape toti din localitate, cu siguranta asta e motivul pentru care au ramas acolo, chiar daca somajul e de 80%

    pentru ca oamenii sa aiba motive sa mai ramana in acea localitate, trebuie sa se dea drumul la minerit, sa se creeze locuri de munca. asta vor aproape toti din localitate, cu siguranta asta e motivul pentru care au ramas acolo, chiar daca somajul e de 80%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb