INSPECŢIA JUDICIARĂ ÎNCEPE CONTROALELE PRIVIND EFICIENŢA MANAGERIALĂ LA DNA ŞI PARCHETUL GENERAL Kovesi, asediată de lupta anti-anticorupţie

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 4 iulie 2017

Kovesi, asediată de lupta anti-anticorupţie

Deutsche Welle: "E clar că Laura Codruţa Kövesi a ajuns la capătul resurselor ei dacă e dispusă acum să sacrifice credibilitatea întregii instituţii ca să-şi salveze imaginea"

Tudorel Toader: "A venit vremea clarificărilor la DNA"

Pe 29 iunie, Kovesi a cerut revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga

Şase procurori de la Direcţia Naţională Anticorupţie au cerut transferul

-----

Actualizare 18:53 Procurorul Iorga: "Tensiunile cu Kovesi au apărut după ce am refuzat să dau curs unor solicitări, de exemplu reţinerea lui Udrea"

Procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat că tensiunea dintre ea şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a părut din cauza faptului că a refuzat să dea curs unor solicitări, dând exemplu un dosar în care Kovesi a cerut ca Elena Udrea să fie reţinută, relatează News.ro.

La ieşirea de la CSM, unde a fost audiată la Secţia pentru procurori în cazul cererii de revocare formulate împotriva sa de către Kovesi, Mihaela Iorga a afirmat, potrivit agenţiei citate: "Sincer, nici eu nu am înţeles exact ce îmi reproşează doamna procuror şef. (...) Vă pot da un exemplu - Elena Udrea. Mi-a dat Parlamentul aviz doar pentru reţinere, nu şi pentru arestare şi am ieşit şi am spus că atât timp cât nu avem aviz pentru arestare, nu se impune reţinerea, ar fi însemnat să facem un circ mediatic. Am luat măsura controlului judiciar pe cauţiune şi cred că a fost măsura corectă".

Întrebată dacă Kovesi i-a cerut acest lucru direct, procurorul a spus că şefa DNA nu cerea niciodată în mod direct, ci intervenea prin procurorul şef adjunct, adaugă sursa citată.

Mihaela Moraru a mai vorbit despre un caz în care "presiunea" a fost de prelungire a măsurii de arest preventiv, deşi acest lucru nu se impunea, precizează News.ro. Procurorul a explicat: "Am întocmit un referat prin care am adus la cunoştinţă că, din punctul meu de vedere, prelungirea nu se impune. Probele picaseră, martorii nu îşi mai menţineau declaraţiile, documentele apăreau, deşi anterior se menţionase că ele nu există. Am sesizat conducerea şi am spus că există o problemă cu cel care instrumentase ancheta înaintea mea. În final, presiunea a fost de prelungire a măsurii, am apreciat că este un rău mai mic".

Întrebată despre modul în care a fost chemată la testul poligraf, ea a spus că a fost chemată prin citaţie la ora 10.32 pentru ora 10.30, menţionează agenţia.

Potrivit sursei citate, procurorul Doru Ţuluş a afirmat, tot despre chemarea la testul poligraf, că a fost sunat şi i s-a spus: "Excelenţă, hai jos că am adus aparatul".

(S.A.)

------------

Actualizare 18:20 Lazăr: "Procurorii din structurile specializate ale Ministerului Public au o mai mare uzură mentală; pentru protecţia lor, trebuie stabilite mandate de patru ani"

Procurorul general Augustin Lazăr a comentat astăzi tensiunile din cadrul DNA, afirmând că procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public au "o mai mare uzură mentală şi emoţională" şi că pentru aceştia trebuie stabilite mandate de patru ani, pentru a nu deveni vulnerabili.

La ieşirea de la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lazăr a declarat: "Procurorii care lucrează în structurile specializate ale Ministerului Public au o mai mare uzură mentală, emoţională. Acolo este un stres şi un efort mental pe care nu îl au alţii care lucrează în altă parte şi cred că este important să vedem ca după o perioadă de timp, pentru protecţia lor, ar trebui să se stabilească nişte mandate de patru ani, apoi patru ani şi după aceasta procurorii să îşi poată schimba profilul de activitate, fiindcă nu ar trebui ca cineva să stea acolo până când devine vulnerabil".

Procurorul general a mai spus că procurorii DNA Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga se află într-o "stare emoţională": "Fiecare se apără cum crede. Eu cred că ei sunt într-o stare emoţională şi eu sper să îşi revină în timp util. Nu ar trebui să se escaladeze această situaţie".

(S.A.)

------------

Actualizare 17:55 Kovesi: "La DNA au fost peste 126 de verificări şi nu au fost constatate ilegalităţi"

Laura Coduţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat că aşteaptă controlul Inspecţiei Judiciare, precizând că la DNA au fost făcute peste 126 de verificări pe probleme punctuale şi nu au fost constatate ilegalităţi.

Kovesi a afirmat, la ieşirea de la CSM: "Am fost anunţaţi în mod oficial de efectuarea acestui control. El vizează perioada 1 ianuarie 2016 până în prezent. Pot să vă spun că, în perioada ianuarie 2016 până în prezent, au fost peste 126 de verificări pe chestiuni punctuale solicitate sau efectuate de Inspecţia Judiciară, precum şi controale tematice făcute la DNA. În toate cele peste 100 de cazuri şi în cele 8 controale nu s-au constatat ilegalităţi sau chestiuni de încălcare a legii. Noi aşteptăm acest control. Sunt convinsă că toţi procurorii din DNA au respectat legea şi aşteptăm ca rezultatele acestui control să fie făcute publice".

Declaraţia a fost făcută după şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care au fost audiaţi procurorii Doru Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga, pentru care Kovesi a cerut revocarea din funcţie.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:48 CSM a avizat revocarea din DNA a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga

CSM a avizat revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitării adresate de către şefa Direcţiei, Laura Codruţa Kovesi, informează News.ro. Decizia a fost luată după audierea celor în şedinţă secretă.

Laura Codruţa Kovesi a declarat că motivele cererii de revocare sunt legate de două dosare aflate în curs de investigare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

(S.A.)

------------

Actualizare 17:44 Procurorul Ţuluş: "Kovesi nu m-a iubit niciodată. În ultimul an, DNA a ajuns o caricatură"

Procurorul Doru Ţuluş a declarat astăzi, la ieşirea de la CSM, unde a fost audiat în cazul cererii de revocare formulate împotriva sa de către şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că aceasta nu l-a iubit niciodată, că "epurările din DNA se fac pe criterii subiective" şi că în ultimul an Direcţia Naţională Anticorupţie a ajuns o "caricatură".

Întrebat dacă el a făcut înregistrările audio de la şedinţa cu procurorul şef al DNA, Ţuluş a spus: "Nu, categoric".

Procurorul Ţuluş a precizat că Laura Coduţa Kovesi nu l-a "iubit foarte tare" niciodată, dar după apariţia acelor înregistrări în presă a început să "epureze pe criterii exclusiv subiective".

"Atâta umilinţă n-am suportat, lucrez de 23 de ani în DNA", a mai spus Doru Ţuluş, susţinând că "de un an, DNA a ajuns o caricatură."

Doru Ţuluş a afirmat: "Mie nu mi-a dat nimeni niciodată comandă, nici doamna Kovesi şi nimeni altcineva. O să fac o cerere la Parchet şi o să acţionăm în instanţă. (...) De un an de zile, fără să avem niciun fel de vină (...) noi toţi (...) am ajuns o caricatură.(...) Uitaţi-vă pe site, uitaţi-vă ce mai iese, ce se mai condamnă. Nu au mai fost dosare mari".

Atât el, cât şi procuroarea Mihaela Iogra au susţinut că în şedinţa CSM nu li s-a acceptat solicitarea privind stabilirea unui termen la care să aducă documentele privind acuzaţiile aduse.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:38 Kovesi, după şedinţa în care s-a discutat cererea sa de revocare a procurorilor Ţuluş şi Iorga: "Veţi primi răspunsuri de la CSM"

Şedinţa secretă a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care s-a dezbătut solicitarea procurorului şef al DNA de revocare din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga s-a încheiat după aproximativ două ore.

Laura Codruţa Kovesi nu a dorit să facă declaraţii la ieşirea de la şedinţă, limitându-se la a spune că mai multe detalii vor veni din partea CSM, relatează News.ro.

"Veţi primi răspunsuri de la CSM", a spus şefa DNA.

Ea a refuzat să răspundă altor întrebări ale jurnaliştilor.

Înaintea şedinţei Secţiei pentru procurori, cei doi procurori DNA au fost audiaţi într-o şedinţă a plenului CSM, care nu a fost publică. La începutul plenului CSM, judecătoarea Gabriela Baltag a spus că nu este o surpriză pentru ea memoriul pe care cei doi procurori l-au adresat Inspecţiei Judiciare a CSM, reclamând că Laura Codruţa Kovesi se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni. Baltag a spus că astfel de memorii au mai fost primite de Inspecţia Judiciară a CSM. Gabriela Baltag este cea care a solicitat audierea celor doi procurori în plenul CSM. Judecătoarea a spus: "Vă solicit să fiţi de acord cu invitarea acestora în vederea detalierii aspectelor semnalate. Vă spun că am citit şi m-am gândit ce am face noi într-o astfel de situaţie. Nicio dispoziţie legală nu am găsit să ne împiedice să facem astfel de verificări".

Ea a susţinut că audierea celor doi procurori nu interferează cu procedurile aflate în curs: "Nu am găsit niciun fel de interdicţie legală. Nu este absolut nicio prevedere care să împiedice să facem acest lucru".

Procurorul general Augustin Lazăr, dar şi vicepreşedintele CSM Cristian Ban s-au opus audierii în plen a celor doi procurori. Lazăr a spus: "Colegii noştri vor putea fi ascultaţi cu atenţie în cadrul secţiei, fiindcă dumnealor au venit să îşi susţină punctul de vedere în cadrul secţiei şi nu ar trebui în calea de atac, oarecum, să procedăm la o audiere înainte de a ajunge la o discuţie, la o analiză în cadrul Secţiei de procurori".

Plenul CSM a decis însă audierea celor doi procurori.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:34 Iohannis: "Nu văd niciun motiv pentru suspendarea din funcţia a şefei DNA"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că nu vede niciun motiv pentru suspendarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Şeful statului a explicat că este bine că se fac verificări în legătură cu "abordările media" care au apărut privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a precizat că este foarte mulţumit de activitatea DNA şi a Parchetului General.

Întrebat despre scandalul care priveşte DNA şi înregistrările audio cu Laura Codruţa Kovesi, Iohannis a afirmat: "Am fost informat despre aceste abordări media şi cred că este bine să se verifice. Din informaţiile mele, se fac verificări şi în DNA, de asemenea Consiliul Superior al Magistraturii se ocupă de anumite aspecte şi am luat act de faptul că Ministerul Justiţiei a solicitat o inspecţie pe management, atât la Parchetul General, cât şi la DNA".

Şeful statului a precizat că aceste demersuri vor clarifica toate aspectele.

El a adăugat: "Am auzit prea multe aşa-zise interceptări, ascultări, interpretări ca să mai cred în ele. Cei îndrituiţi de lege vor face verificările necesare şi până la urmă vom afla adevărul".

Întrebat dacă Laura Codruţa Kovesi ar trebui suspendată din funcţie până la clarificarea acestor aspecte, şeful statului a punctat: "Nu văd niciun motiv de suspendare".

El a precizat că nu a discutat cu şefa DNA pe acest subiect: "Nu discut cu şefa DNA astfel de chestiuni, nu intră în fişa postului preşedintelui şi aştept cu mare interes concluziile verificărilor care se fac instituţional. Dacă voi semna sau nu (demiterea Laurei Codruţa Kovesi, n.r.), asta e din filmul cu «dacă şi parcă». Când vom avea o concluzie discutăm pe ea".

Iohannis a adăugat: "Aceste scandaluri nu sunt bune, pentru că ele zguduie încrederea cetăţenilor în instituţii şi pun mari semne de întrebare partenerilor şi aliaţilor noştri.(...) Indiferent dacă e un scandal creat de media sau de unii politicieni corupţi interesaţi de compromiterea luptei anticorupţie sau dacă chiar a fost o scăpere, clarificarea trebuie să vină repede şi trebuie să fie credibilă, altfel lumea rămâne cu anumite semne de întrebare care în această zonă nu trebuie să existe. De aceea, vreau să am clarificări urgente, şi nu doar urgente, ci pertinente".

Iohannis a menţionat că aşteaptă aceste clarificări de la Inspecţia judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii şi ministrul Justiţiei.

Şeful statului a mai declarat că nu consideră că lupta anticorupţie este afectată în acest moment de actualele probleme ale DNA.

"Lupta anticorupţie se desfăşoară la viteza ei intrinsecă, normală", a punctat preşedintele României.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:09 Laura Codruţa Kovesi: "Nu e vorba despre niciun conflict la DNA"

Laura Codruţa Kovesi a declarat, la sosirea la sediul CSM, că nu este niciun conflict la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Kovesi a afirmat: "Nu e vorba despre niciun conflict. Am cerut un aviz consultativ pentru revocarea a doi procurori care lucrează în DNA. Nu pot să explic acest lucru. Ce am de spus, voi spune în cadrul CSM. Nu e nicio tensiune, activitatea se desfăşoară normal".

Totodată, aceasta a spus că nu o să-şi dea demisia pentru că are motive să o facă.

"Nu îmi dau nicio demisie, nu am motive", a declarat procurorul şef al DNA.

(M.I.)

------

Actualizare 09:01 Augustin Lazăr: "DNA este o structura de elită a Ministerului Public şi îşi va clarifica toate problemele în zilele următoare"

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, azi dimineaţă, că "nu este scandal în DNA, ci în jurul DNA", iar Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) este "o structură de elită a Ministerului Public, în care UE a investit bani mulţi, care are un corp de elită", transmit surse din media.

DNA "îşi va clarifica în zilele următoare toate problemele", mai spune Augustin Lazăr. El consideră că "scandalul (din jurul DNA - n.red.) este produs, nu dezinteresat, de anumite canale media care îşi doresc oprirea luptei anticorupţie", potrivit Hotnews.

Procurorul general a afirmat că nu a primit "nicio înştiinţare oficială" privind evaluarea pe care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat-o ieri pentru activitatea managerială de la DNA şi la Parchetul General, dar a adăugat că "ministrul Justiţiei are dreptul să ceară o asemenea verificare", menţionează site-ul de ştiri.

El le-a spus jurnaliştilor, conform sursei citate: "Sugeraţi dumneavoastră că există scandal în DNA. Scandalul este în jurul DNA. (...) Eu vă asigur că DNA este o structură de elită a Ministerului Public, în care UE a investit bani mulţi, cu un corp de elită. DNA îşi va clarifica în zilele următoare toate problemele. Scandalul este produs, nu dezinteresat, de anumite canale media care îşi doresc oprirea luptei anticorupţie. Faptul că cineva a greşit nu înseamnă în DNA tensiuni. Acel cineva va fi găsit şi lucrurile se vor clarifica".

(M.I.)

-------

Activitatea managerială a procurorului şef DNA Laura Codruţa Kovesi va fi verificată, Inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare semnând ordinele pentru efectuarea controalelor privind eficienţa managerială la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie - Structura centrală.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ieri dimineaţă, că "a venit vremea clarificărilor la DNA", susţinând că a atras atenţia ca activitatea acestei instituţii să se desfăşoare în limite constituţionale.

Potrivit unui comunicat de presă, inspectorul şef a stabilit, printre altele, obiectivele controalelor şi componenţa echipelor de inspectori judiciari. Cele două controale au fost incluse în calendarul de activităţi aferent anului în curs ca urmare a propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Concluziile rapoartelor de control vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe 19 iunie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis la Inspecţia Judiciară o cerere prin care solicita efectuarea unor controale la DNA şi Parchetul General. Cererea era motivată de faptul că la cele două instituţii nu au mai fost efectuate controale de foarte mult timp.

La DNA, ultimul control a fost finalizat în anul 2007, iar la Parchetul General nu a fost efectuat un asemenea control după 1990.

Tudorel Toader a declarat ieri: "Sper să se constate că nu avem o justiţie selectivă. Sper să se constate faptul că sesizările, cauzele deduse spre urmărirea penală au fost soluţionate cu celeritate, (...) să răspundem acelor cerinţe de soluţionare a cauzelor într-un termen rezonabil şi în acelaşi timp mai sper să se respecte şi cronologia soluţionării în funcţie de cronologia înregistrării. Noi avem nevoie de o justiţie dreaptă. Susţinem prevenirea faptelor de corupţie, dar ca ministru al Justiţiei sunt obligat să nu văd numai partea pozitivă, faptul că mulţi inculpaţi sunt descoperiţi şi condamnaţi, să văd şi partea negativă, să văd şi faptul că, din păcate, mulţi cetăţeni, mulţi români, sunt arestaţi, sunt urmăriţi penal, sunt anchetaţi, trimişi în judecată, eventual şi condamnaţi, pentru ca ulterior să se constate că sunt nevinovaţi, ceea ce este o adevărată tragedie şi este o pată neagră pentru Justiţia din România".

Deutsche Welle: "Kovesi, dispusă să sacrifice credibilitatea DNA pentru a-şi salva scaunul?!"

"O investigaţie ca la serviciile secrete, cu testul poligraf, pe care însă mai mulţi procurori au refuzat să-l accepte. Procurorii Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară acuzând practicile abuzive ale şefei DNA", a scris jurnalistul Horaţiu Pepine într-un articol pentru Deutsche Welle, citat de b1.ro. Jurnalistul mai scrie: "Pe scurt, la DNA e o ambianţă apăsătoare şi tulbure. Se fac plângeri la CSM şi Inspecţia Judiciară, iar pe canale interne se transmit ameninţări cu închisoarea. Şefa Direcţiei, ale cărei metode contestabile au fost expuse public, îi acuză în replică pe unii dintre cei mai importanţi colaboratori de corupţie. Dar atunci, se va întreba lumea pe bună dreptate, ce încredere se mai poate avea în anchetele DNA? E clar că Laura Codruţa Kövesi a ajuns la capătul resurselor ei dacă e dispusă acum să sacrifice credibilitatea întregii instituţii ca să-şi salveze imaginea", scrie Pepine, adăugând: "La DNA nu e vorba de rivalităţi personale, de orgolii sau de clarificări interne, ci de o criză mult mai profundă. Aşa cum reiese din înregistarea de la şedinţa de lucru a DNA, a apărut un puternic dezacord între Laura Codruţa Kövesi şi propriii colaboratori privind chiar scopurile instituţiei şi mijloacele de acţiune. Şefa DNA nu a ascuns că nu are niciun respect faţă de deciziile Curţii Constituţionale şi că nu este dispusă să le respecte. Dimpotrivă, a cerut subordonaţilor ei să facă cât mai multe arestări la nivel înalt pentru a-şi reface ascendentul pierdut şi a demonstra că în ciuda obiecţiilor are dreptate".

Kovesi în Liberation: "Atacurile contra DNA au crescut în agresivitate şi intensitate"

La finalul lunii iunie, ziarul francez Liberation a publicat un portret al Laurei Codruţa Kovesi: "De la protestele din februarie care au zguduit România, şefa parchetului anticorupţie îşi multiplică întâlnirile europene... Cu ocazia semnarii unui protocol cu Parchetul Financiar francez, Kovesi încearcă să-şi ancoreze la nivel european o poziţie fragilizată în ţara sa".

"Kovesi încarnează figura justiţiarului în România. Totuşi, cea care a răscolit lumea politică aruncându-l în spatele gratiilor pe Adrian Năstase, alături de alţi oameni politici şi de afaceri, a devenit un personaj controversat", se mai arată în articol.

"Atacurile contra DNA au crescut în agresivitate şi intensitate", spune Kovesi în articolul citat.

Liberation aminteşte că atacurile la adresa lui Kovesi din partea detractorilor care o acuză că e în slujba străinilor amintesc de "retorica comunistă" şi aminteşte că mulţi susţinători ai luptei anticorupţie cer DNA să continue curăţarea clasei politice.

Apropiat al lui Băsescu la România TV: "Klaus Iohannis i-a spus lui Kovesi să îşi dea demisia"

Unul dintre oamenii lui Traian Băsescu, Radu Cristescu a anunţat, aseară, la România TV că preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut demisia şefei DNA: "Kovesi are termen până pe 10 iulie să îşi dea demisia. Klaus Iohannis i-a spus să îşi dea demisia. Faptul că Inspecţia Judiciară a fost trimisă acolo e un instrument de presiune. Kovesi va pleca şi instituţia rămâne. Din informaţiile pe care le am, în trei zile îşi dă demisia".

DNA: "Ţuluş şi Moraru Iorga nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori DNA"

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat săptămâna trecută, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. Secţia pentru procurori a CSM urmează să discute în 4 iulie cererea şefei DNA.

Conform Hotnews şi Antena 3, motivul cererii de revocare ar fi că procurorul Ţuluş este cercetat penal în cadrul anchetei declanşate după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnire cu procurorii DNA.

Surse citate de Hotnews afirmă că Doru Ţuluş şi alţi procurori anchetaţi ar fi refuzat să se supună testului poligraf în cadrul anchetei interne, considerând procedura umilitoare, în condiţiiile în care n-ar fi avut calitatea de suspecţi şi de martori la data la care li s-a cerut să facă testul.

Consiliul Superior al Magistraturii a discutat, recent, cererile de transfer formulate de şase procurori de la Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorul general Augustin Lazăr comentând solicitările acestora prin faptul că "fiecare procuror lucrează acolo unde consideră că este apt să lucreze".

Claudiu Constantin Dumitrescu, delegat în funcţia de procuror şef al Serviciului pentru combaterea infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a solicitat o eventuală detaşare în postul de expert naţional detaşat în cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Procurorul Mădălina Scarlat a cerut transferul de la Direcţia Naţională Anticorupţie la Parchetul ICCJ, Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, Parchetul Tribunalului Bucureşti sau la unul din celelalte parchete de pe lângă judecătoriile de sector din Bucureşti, aceeaşi situaţie fiind şi în cazul procurorilor Ioan Chiş şi Eugen Anton, care au vrut continuarea activităţii la unul dintre Parchetele de pe lângă judecătoriile de sector din Bucureşti sau la Parchetul Tribunalului Bucureşti. De asemenea, procurorul Alina Avram a cerut continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu sau revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar procurorul Alina Ştefănescu a vrut să revină la Parchetul Judecătoriei Sector 4.

Cererile au fost acceptate în cazurile lui Claudiu Constantin Dumitrescu, Alina Avram şi Alina Ştefănescu, celelalte trei solicitări fiind respinse, conform informaţiilor publicate de presă. În spaţiul public, aceste solicitări au fost puse în legătură tot cu apariţia în presă a înregistrărilor cu procurorul - şef al DNA.

Potrivit înregistrărilor, care au fost difuzate în 18 iunie de România TV, Kovesi le reproşa procurorilor că nu îşi fac treaba, că "de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA", iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece: "Ne-am speriat sau ce? Cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, cine nu are chef de muncă să plece. Rămân 10 oameni la DNA, dar ăia ne vedem de treabă şi luptăm până în pânzele albe". În replică, Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis un comunicat de presă în care arăta că înregistrările cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu sunt autentice, ci conţin "o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor" făcute de Kovesi în diverse împrejurări, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. nu va lasati, distrugeti tot ceea ce avem bun ca sa avem de lucru.

    1. Comuniștii plâng după fabrici și uzine, tu urli după Kovesi,

      Ce poate fi bun la comandanta dosarelor? Cum rămâne cu independența procurorilor? Câte abuzuri mai pot fi tolerate? Până când își vor mai face de cap infractorii cu funcții în DNA? 

      Ne ajuta cu ceva, faptul ca un politician nu mai da ordine procurorilor? Cat timp da Kovesi?

      E tot un drac... 

    Pentru ca zece ani sub guvernare Basescu justitia a fiunctionat selectiv, pentru ca intreaga haita de hoti basisti e pe cale sa scape, pentru ca in fruntea cruciadei hotilor se plaseaza Basescu cu propagandistii lui, pentru ca singura speranta de a se pedepsi macar o mica parte din nemerniciile basistilor este Kovesi, AVEM NEVOIE DISPERATA DE KOVESI. Kovesi este unica garantie ca justitia romana nu cade la pace iar fondurile imense cu care o alimenteaza bugetul de stat nu se duc in gura unui dulau fara dinti. Avem nevoie de Kovesi!

    1. Kovesi e cea care a protejat toată mafia lui Băsescu.

      Dacă ai nevoie de ea, ia-o acasă. 

      Asa de bine a protejat mafia lui Basescu ca tot neamul lui e fie la inchisoare fie pe drumul de inchisoare iar el si Udrea o urasc si nu au interventie tv sa nu aduca aminte de ea. Ura lui Basescu este garantia ca dna Kovesi este pe calea cea buna. Daca ajunge si la Basescu, pentru mine este suficient.

      Neamurile lui Băsescu au ajuns la pârnaie după ce au ajuns în public probele dosite de către DNA.

      Sistemul mafiot lovește în cei rămași fără pârghii, dar nu și în Băsescu direct. În cazul lui i-au închis dosarele după ce s-a apucat matrozul să vorbească de Guantanamizare. Niște ambasade au înțeles că statul de drept e bun până la el.

      Deci, dacă-l vrei pe Băsescu în pârnaie, vorbește cu Klemm dacă are de gând să se ia la trântă cu securistul șantajist Băsescu. 

      Basescu este o pata de rahat pe onoarea oricui, inclusiv a lui Klemm. Totusi, tare mi-ar placea sa il vad intre dintii lui Kovesi, mai ales acum dupa ce a incercat cu toate fortele lui sa o schimbe. Timpul le aseaza pe toate.

      Kovesi l-a protejat pe Basescu si al sau regim.

      DNA-ul salta doar PSD-isti si PNL-isti. In nici un caz PD-isti, n-asa ?  

      Atunci...unde mai era justitia independenta ?  

      Plus de asta, de ce nu au cercetat nici o provatizare dubioasa, a carei beneficiar au fost companiile straine ? Ca, din pacate, sunt f.f.multe astfel de cazuri. 

    DNA-ul lui Kovesi nu lupta impotriva coruptiei.

    DNA-ul lui Kovesi a generat coruptie ! Intr-adevar, a mutat masa decidentilor dintr-o parte in alta. De la clasa politica, spre masa judecatoreasca. SI care e avantajul ?  

    Adica...suntem mai multumiti daca un procuror face abuzuri mai mari decat un parlamentar? CU ce m-ar incanta asta?  

    Ba mai mult...teoretic, am posibilitatea sa schimb parlamentarul, o data la 4 ani, prin vot. Dar procurorul - nu.  

    1. Și procurorul e schimbat, dacă e luat la ochi de opinia publică. Cel pe care nu-l poți schimba este securistul din spatele procurorului.

    Daca DNA-ul lui Kovesi chiar lupta impotriva furturilor din avutia nationala...am fi avut, pana acum, si firme straine anchetate.

    Corect ? 

    Sa ne uitam cine au fost principalii beneficiari ai privatizarilor. Cine au pus mana, pe nimic, pe fostele fabrici, pe resursele naturale, pe spatiile comerciale, pe imobile, etc.  

    Si...nimic.

    1. ...Pentru FURTURILE din AVUTIA nationala...e necesar inca de 2000 de procurori care sa fie impartiti pe domeniile in care s-au furat si impartiti pe toate regiunile din tara... ...Vreo 100 de procurori trebuie sa se ocupa numai de rechizitoriile politicienilor...Aceste rechizitorii sunt f.grele de intocmit,,,,uni si-au facut legea sa poata chiar fura....Nu vedeti ce s-a intamplat cu OUG 13 au vrut sa "legifereze furtul la nivel de peste40 de mii de Euro.

      Asa ca e f.simplu a sta pe "tusa" si a critica.....si ati da cu parerea pe cine sa-l ancheteze pe cine nu.....

      Nu e chiar ușor să accepți propaganda securistă și prostelile mafiei securiste.

      Numai ieri CAB i-a respins DNA-ului clasarea dosarului privind raptul de la ANRP pe numele lui Daniel Moldoveanu, șeful secției băsiste de ascultat la paharul lipit de perete. 

    Nu te lasa incovoiata de hoti ,ei acum urla peste tot ca se simt incoltiti;atinge-i la avere,Codruta,acolo-i doare ,cu puscaria se descurca ei;iesim in piata pt.tine,Codruta,da-i cu curaj,,

    1. Să vedem câte rățuște mai mușcă propaganda securistă. :)

    ...Nu poci sa zic decat ca sunt FAN CODRUTA si faptul ca toti cei cu dosare penale de furaciuni si inselaciuni sunt furibunzi impotriva ei MIE imi intareste convingerea ca MERITA s-o iubesc si s-o admir si s-o sustin pt ca este ( parerea mea !) una dintre cele mai neinfricate femei - luptatoare din tara noastra ! Si e dreptul meu constitutional s-o admir si s-o sustin !...

    ...nu poci sa nu amintesc ca pana la EA institutia DNA ii alerga doar pe avocati, medici si etc , ceea ce e o chestie , nu-i asa , ca au ajuns politicieni cu greutate sa aibe dosare grele de furaciuni in instante ! Adevarata justitie este in mana JUDECATORILOR , ei sunt foarte importanti, EI impart Dreptatea ,- tot respectul din lume pt JUDECATORII ADEVARATI !, ( SI SUNT MULTI ACESTIA !) , EI TREBUIE sa fie ADEVARATA JUSTITIE - oarba , dar DREAPTA , intotdeauna ! SI IN CARE SA-TI PUI TOATE SPERANTELE si intreaga VIATA , de fapt , cu maxima incredere daca viata si faptele te trimit in fata LOR ! Daca sunt NEVINOVATI - de ce sunt furibunzi ?! Vor fi achitati in instanta daca sunt nevinovati , dupa care nevinovati fiind cer despagubiri uriase si se imbogassesc pe bune pt ca ar fi fost pe nedrept "alergati si haituiti " de Codruta-DNA !, nu ?!... 

    ...nu poci , prieteni , sa nu-mi exprim teama ca DNA poate face IMPLOZIE , pt ca se va face TOTUL , ADICA ABSOLUT ORICE SA SE SCAPE DE LAURA CODRUTA KOVESI ! Si mai cred ca "implozie DNA" inseamna ca nu se poate scapa de EA decat comasand DNA cu DIICOT si pus un ursulet mic si lenes rosulet peste noua institutie care ar trebui sa-i alerge si haituiasca pe cei rai !... 

    ...deci, D'aia sunt FAn Codruta ! Ca prea ii supara pe toti ! Daca nu i-ar fi suparat ar fi fost o liniste de nici macar nu as fi stiut ca exista DNA pe lumea asta !...D'aia nu poci sa nu spun - Codruta , GO ON ! ...Poti mai mult si mai BINE ! ...IA URMA BANILOR - marile averi ilicite lasa urme pt ca marile averi nu ar trebui sa fie la niste bugetari, fie ei si de lux ! Romania are prea multi politicieni putrezi de bogati intr-o tara saracita si cu oameni care isi dau duhul muncind pe rupte sa-si plateasca ratele uriase , insuportabile , sau sa munceasca sa supravietuiasca decent !... 

    ...deci , Codruta , GO ON !... 

    1. Ce miros va lăsa în urmă d-na Kovesi după ce dispare din peisajul DNA.

      Ce legende și ce documentare vor apărea despre dictatura lui ceaușescu și continuatorii ei securiști. :) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb