Mână forte a ministrului justiţiei, Inspecţia Judiciară nu este străină de protocoalele încheiate de diferite insitituţii cu Serviciul Român de Informaţii (SRI). Deşi Inspecţia Judiciară este în centrul atenţiei în aceste zile privind evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, procedură demarată de ministrul Tudorel Toader, evaluare ce se învârte în jurul protocoalelor încheiate cu SRI, se pare că subalternii ministrului de resort au încheiat şi ei astfel de înţelegeri pe care acum le consideră nefireşti.
Conform unor informaţii oferite de site-ul g4media.ro, şapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii îi cer directorului SRI, Eduard Hellvig, într-o scrisoare deschisă, să transmită Consiliului Superior al Magistraturii, de îndată, protocolul încheiat între Inspecţia Judiciară şi acest serviciu. Potrivit documentului, Inspecţia Judiciară, deşi a confirmat încheierea unui astfel de protocol, este singura instituţie care a refuzat în mod nejustificat să le comunice CSM, cu toate că protocolul încheiat cu SRI i-a fost solicitat în două rânduri, în lunile martie şi aprilie 2018.
În 4 aprilie, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru a transmis că "Inspecţia Judiciară a comunicat CSM toate informaţiile solicitate, inclusiv cele cu privire la denunţare şi desecretizare. Nu sunt abilitat să ofer mai multe detalii".
În aceeaşi lună, vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a anunţat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară, CSM şi Parchetul General au încheiat protocoale cu serviciile, celelalte entităţi din justiţie neavând astfel de protocoale.