ZIARUL BURSA

30 august 2018
Ediţia din 15.08.2024
Luminile (şi umbrele) Centenarului

Luminile (şi umbrele) Centenarului

Politică / 30 august 2018

(Interviu cu profesorul Ilie Bădescu, directorul Institutului de Sociologie al Academiei şi membru corespondent al Academiei Române)

Mişcări şi mulţimi sociale în 1918 şi în 2018

Victor Roncea: Domnule profesor, aş vrea ca, înainte de a vorbi despre anul Centenarului, să faceţi o referire la mişcările recente din 10 august şi de după aceea, din Bucureşti. Ce înţeles le atribuiţi? Cum trebuie abordată ches­tiunea aniversării celor 100 de ani de la Marea Unire Întregitoare din 1918-2018 în contextul unor asemenea sfâşieri lăuntrice?

Surse: Raiffeisen Bank - următoarea ţintă a ANPC

SERIALUL CESIUNILOR DE CREDITE Surse: Raiffeisen Bank - următoarea ţintă a ANPC

Emilia OlescuBănci-Asigurări / 30 august 2018

Cesiunile de credite par să constituie una dintre preocupările principale pe care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) le are în acest moment.

După sancţionarea Bancpost şi demararea investigaţiei la OTP Bank pe tema creditelor cesionate în afara ţării, se pare că următoarea ţintă a ANPC este Raiffeisen Bank, după cum afirmă surse apropiate situaţiei.

De altfel, în mediul online au apărut unele informaţii care vorbesc despre o "adevărată explozie" ce va avea loc în curând, pe lângă care cazul Bancpost "o să pară un mizilic".

"Va dura un timp până când oamenii se vor obişnui cu această situaţie şi vor constata că sunt tot macedoneni şi că vorbesc aceeaşi limbă ca şi înainte de schimbarea numelui ţării", a declarat Vlatko Dibrean Dimov.

SCHIMBAREA DENUMIRII ŢĂRII, Preţul plătit de Macedonia pentru aderarea la UE

Internaţional / 30 august 2018

Vlatko Dibrean Dimov, consilier politic: "România nu face aproape nimic pentru comunitatea aromână, ci o foloseşte doar în scop de negociere sau de tranzacţionare a anumitor situaţii diplomatice"  

Vlatko Dibrean Dimov: "Referendumul creează un precedent în dreptul internaţional privind modul de schimbare a denumirii unei ţări"

Reporter: Ce reprezintă acest referendum pentru Macedonia?

Vlatko Dibrean Dimov: Este foarte important momentul de faţă pentru viitorul unei ţări mici, aflată în afara unui spaţiu politic, economic şi militar.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii nu schimbă Pilonul II

ASOCIAŢIA PENTRU PENSIILE ADMINISTRATE PRIVAT: Proiectul de lege privind sistemul public de pensii nu schimbă Pilonul II

A.I. Piaţa de Capital / 30 august 2018

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii nu aduce nicio schimbare în calculul pensiei publice viitoare pentru cei peste şapte milioane de participanţi la Pilonul II de pensii administrate privat, faţă de legea pensiilor aflată în vigoare în prezent, a anunţat, ieri, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Când ai negociat, ca deponent, ultima oară cu banca?

Când ai negociat, ca deponent, ultima oară cu banca?

Cristian DogaruBănci-Asigurări / 30 august 2018

M-a ferit soarta de credite în ultimii zece ani, dar din postura de deponent am reuşit să smulg câteva mici victorii în relaţia cu oamenii din cealaltă parte a ghişeului bancar înarmaţi cu o armă redutabilă: contractul-tip. Ei bine, când banca are nevoie de lichidităţi sau statul vine cu oferte concurente tentante, dorinţa de negociere începe să-şi facă simţită prezenţa, mai ales la sume mai mari (cel puţin 100.000 lei). Prima dată când am descoperit că se poate negocia a fost la începutul crizei financiare, după faimosul atac speculativ împotriva leului. Atunci cerberul Isărescu a strâns repede lichiditatea din sistem, iar dobânzile explodaseră. Cum băncile aveau nevoie de bani şi pentru a-şi reface capitalul avariat de spargerea unei bule speculative, cine negocia ferm, ameninţând cu mutarea economiilor la altă bancă, obţinea dobânzi la care era greu de visat cu un an înainte. De exemplu, ţin minte un fenomenal 20% la depozitele la un an la Alpha Bank. N-a ţinut mult, dar a fost un moment în care piaţa depozitelor la termen a fost una a clientului şi nu doar a băncilor.

Pescuirea scoicilor Saint-Jaques, motiv de dispută franco-britanică

Pescuirea scoicilor Saint-Jaques, motiv de dispută franco-britanică

George MarinescuInternaţional / 30 august 2018

Cele mai cunoscute moluşte din lume, scoicile Saint-Jaques au ajuns motiv de dispută între pescarii francezi şi cei britanici. Conflictul a ajuns la faza violenţei, din cauza faptului că pescarii de pe coasta Normandiei susţin că englezii, scoţienii şi irlandezii pescuiesc fără limite, chiar în apele teritoriale franceze.

Aproape patruzeci de pescadoare franceze au ieşit în largul Canalului Mânecii şi au înconjurat cinci ambarcaţiuni britanice pe care le-au obligat să se întoarcă spre casă cu plasele goale.

Conform cotidianului Le Monde, francezii au intrat în contact cu britancii, au existat incidente şi ambarcaţiunile englezilor au fost atacate cu pietre, fără ca să existe vreun rănit sau să fi fost provocate distrugeri materiale.

Transgaz ar putea primi 46 de milioane de euro de la UE

PENTRU A CREŞTE CAPACITATEA CONDUCTEI DE GAZE SPRE REPUBLICA MOLDOVA: Transgaz ar putea primi 46 de milioane de euro de la UE

Companii / 30 august 2018

Transgaz ar putea primi fonduri europene nerambursabile în valoare de 46 de milioane de euro pentru a creşte capacitatea conductei care va transporta gaze spre Republica Moldova, a declarat, miercuri, Ciprian Alic, directorul Departamentului de Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul companiei, prezent la o dezbatere pe tema gazelor din Marea Neagră.

Fluidizarea traficului, amânată pentru 2019

PROMISIUNI ELECTORALE NEONORATE DE GABRIELA FIREA Fluidizarea traficului, amânată pentru 2019

Gheorghe IorgoveanuCompanii / 30 august 2018

Bucureşti este cel mai aglomerat oraş al ţării, indiferent de anotimp, cu un număr foarte mare de autovehicule, autoturisme, mopede şi motociclete, care fac ca traficul rutier să fie infernal în timpul zilei, de dimineaţă până seara. Fluidizarea acestui trafic a fost un subiect fierbinte de dezbatere în campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2016 şi toţi candidaţii, inclusiv actualul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, au susţinut că au soluţii pentru reducerea timpului de staţionare în trafic pentru conducătorii auto.

Gabriela Firea, nemulţumită de mafia taximetriei şi parcărilor

Gabriela Firea, nemulţumită de mafia taximetriei şi parcărilor

George MarinescuCompanii / 30 august 2018

Au trecut doi ani de mandat şi abia acum Primarul General al Capitalei încearcă să îi înlăture de pe traseu pe taximetriştii certaţi cu legea, care îşi fac veacul în preajma Aeroportului Internaţional Henri Coandă, în apropierea Gării de Nord şi în Centrul Vechi.

Tot mai puţini: declinul demografic, o problemă majoră

Tot mai puţini: declinul demografic, o problemă majoră

O.D.Macroeconomie / 30 august 2018

Veştile proaste legate de demografie vin în continuare. Populaţia rezidentă în ţara noastră a scăzut în 2017 cu 120.700 de persoane. Sporul natural negativ, mortalitatea crescută şi mai ales migraţia contribuie din plin la această stare de fapt. În absenţa unor politici coerente legate de încurajarea natalităţii şi de stoparea migraţiei, situaţia nu are cum să se îmbunătăţească în viitorul apropiat.

FOTBAL ŞI BANI Şansă pentru spălarea onoarei

D.N.Sport / 30 august 2018

Play-offul Ligii Europa se poate transforma într-un coşmar pentru cele două reprezentante ale fotbalului autohton prezente în această fază a competiţiei: CFR Cluj (campioana naţională) şi FCSB (vicecampioana). Dacă pentru formaţia din Bucureşti o eliminare în faţa austriecilor de la Rapid Viena poate fi scuzabilă (în tur Rapid a câştigat cu 3-1), pentru CFR Cluj, scoatere din competiţie de către o echipă din Luxemburg reprezintă o mare ruşine. Cum Dudelange a câştigat pe teren propriu cu scorul de 2-0, o surpriză nu este atât de departe pe cât şi-ar dori fanii formaţiei din Cluj. Despre banii care pot fi câştigaţi prin calificarea în grupele Ligii Europa am relatat înainte de partidele tur, acum însă mult mai importantă este onoare a celor două formaţii.

Oltchim - pe poziţia a treia în topul rentabilităţilor de la BVB

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 - 28 AUGUST Oltchim - pe poziţia a treia în topul rentabilităţilor de la BVB

A.I.Investiţii Personale / 30 august 2018

Cu o apreciere de 4,49%, faţă de moneda euro, în intervalul 21 - 28 iulie, titlurile combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) se situează pe cea de-a treia poziţie în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 21 - 28 august, după acţiunile Electroputere (EPT) şi Fondul Proprietatea (FP), a căror creştere a fost de 8,6% şi 4,66%, în aceeaşi perioadă de raportare.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
Lichiditatea se meţine sub media anului

BVB Lichiditatea se meţine sub media anului

VLAD DOBREAPiaţa de Capital / 30 august 2018

Şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii a fost caracterizată printr-o evoluţie preponderent negativă a cotaţiilor bursiere, şapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) încheind ziua în scădere.

Andrei Bobar - numit director economic la Romgaz

A.I.Companii / 30 august 2018

Consiliul de Administraţie al producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG) l-a numit pe Andrei Bobar în funcţia de director economic al companiei, pentru o perioadă determinată, respectiv 28 august 2018 - 2 noiembrie 2021, arată emitentul...

Inspecţia Judiciară ţine secret protocolul cu SRI

G.M.Politică / 30 august 2018

Mână forte a ministrului justiţiei, Inspecţia Judiciară nu este străină de protocoalele încheiate de diferite insitituţii cu Serviciul Român de Informaţii (SRI). Deşi Inspecţia Judiciară este în centrul atenţiei în aceste zile privind evaluarea...

Guvernul va împrumuta 450 de milioane euro de la BEI

Guvernul va împrumuta 450 de milioane euro de la BEI

Macroeconomie / 30 august 2018

Guvernul României va contracta un împrumut de 450 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru cofinanţarea proiectelor susţinute din fonduri europene din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, după...

MACRO NEWSLETTER 30 August 2018

MACRO NEWSLETTER 30 August 2018

Macroeconomie / 30 august 2018

Preţul mediu al locuinţelor din primele 20 de zone metropolitane din SUA şi-a temperat creşterea anuală în iunie 2018, până la 6,3%, de la 6,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare 0,5%, după un avans de 0,8% în luna anterioară.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo