Pescuirea scoicilor Saint-Jaques, motiv de dispută franco-britanică

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2018

Pescuirea scoicilor Saint-Jaques, motiv de dispută franco-britanică

Cele mai cunoscute moluşte din lume, scoicile Saint-Jaques au ajuns motiv de dispută între pescarii francezi şi cei britanici. Conflictul a ajuns la faza violenţei, din cauza faptului că pescarii de pe coasta Normandiei susţin că englezii, scoţienii şi irlandezii pescuiesc fără limite, chiar în apele teritoriale franceze.

Aproape patruzeci de pescadoare franceze au ieşit în largul Canalului Mânecii şi au înconjurat cinci ambarcaţiuni britanice pe care le-au obligat să se întoarcă spre casă cu plasele goale.

Conform cotidianului Le Monde, francezii au intrat în contact cu britancii, au existat incidente şi ambarcaţiunile englezilor au fost atacate cu pietre, fără ca să existe vreun rănit sau să fi fost provocate distrugeri materiale.

Incidentele au fost confirmate şi de Ingrid Parrot, purtător de cuvânt al prefecturii departamentului Manche, iar conform postului de televiziune France 3 Normandie, trei dintre pescadoarele implicate în incident s-au ales cu găuri în coca navei.

Relaţiile sunt tensionate din cauza reglementărilor pentru pescarii dintre cele două ţări. În timp ce francezii au voie să culeagă scoicile în perioada 1 octombrie-15 mai, britanicii nu au nicio limitare a perioadei, putând pescui oricând doresc. Francezii susţin că vecinii lor de peste Canalul Mânecii şi-au făcut un obicei în a pescui scoicile cu o lună-două înainte de data de 1 octombrie, iar atunci când încep şi ei sezonul, cantitatea de scoici Saint-Jaques este mult diminuată din cauza "jafului făcut de britanici" - după cum menţionează cotidianul Le Monde.

Dimitri Rogoff, preşedintele comitetutlui regional al pescarilor din Normandia a declarat pentru postull de televiziune France 3 Normandie, declaraţie preluată şi de ziarul Le Monde: "Pentru britanici, Canalul Mânecii este ca un open bar: ei pescuiesc când vor, unde vor şi ce vor. Noi nu ne dorim să îi împiedicăm să îşi desfăşoare activitatea. Dar când o fac înainte cu o lună de începerea sezonului nostru de pescuit, lucrurile nu sunt în regulă".

El mai susţine că aceste tensiuni durează de mai bine de 15 ani, deoarece eneglezii, scoţienii şi irlandezii şi-au crescut considerabil activitatea prin achiziţionarea unor ambarcaţiuni cu o lungime de 30 de metri, pentru un pescuit industrial, în timp ce pescadoarele francezilor nu au voie să depăşească o lungime de 15 metri, iar pescuitul este unul tradiţional. Conform lui Dimitri Rogoff, în largul coastelor Normandiei pescuiesc zilnic aproape 62 de ambarcaţiuni britanice.

În urmă cu cinci ani, a fost încheiat un acord pentru detensionarea situaţiei, dar anul acesta francezii au refuzat să îl reînnoiască, deoarece ei susţin că s-a ajuns la un blocaj al activităţii lor din cauza pescarilor britanici.

Pe de altă parte, reprezentanţii organizaţiei britanice Pro-Brexit Fishing for Leave îi acuză pe pescarii francezi de ipocrizie, deoarece aceştia împreună cu alţi europeni ar fi colectat "60% din cantitatea de peşte prezent în apele britanice, în ultimii 40 de ani".

Se pare că această dispută se va sfârşi odată cu finalizarea, în cursul anului 2019, procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. După cum susţine Dimitri Rogoff, după 29 martie 2019 pescarii britanici vor fi consideraţi ca făcând parte dintr-un stat terţ faţă de UE şi nu vor mai avea acces la zonele de pescuit din cadrul Uniunii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Azi e zi de îngurgitat în sec noi realități în domeniul securității naționale? :))))))))))

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb