Polonia aşteaptă ca programul de pensii private să impulsioneze bursa

Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2018

Bursa de valori de la Varşovia ar putea primi un implus de capital în valoare de cel puţin 12 miliarde de zloţi (3,5 miliarde dolari) pe an în urma noului program de pensii private aprobat recent de Guvernul polonez, a apreciat miercuri vehiculul de investiţii de stat al statului polonez (PFR), informează Reuters, redat de Agerpres.

Guvernul polonez a aprobat, marţi, un nou program de pensii private, care permite polonezilor să contribuie mai mult la pensiile lor. Potrivit acestui plan, angajaţii vor putea să direcţioneze, în mod voluntar, 2-4% din salariul lor brut la noua schemă de pensii, pe lângă sumele pe care le plătesc obligatoriu în fiecare lună pentru pensii, în timp ce angajatorul va plăti până la 4% din salariul lucrătorului.

Noua schemă de pensii ar urma să intre în vigoare în luna ianuarie 2019, iar contribuţiile vor fi gestionate de firmele private de asset management.

"Implementarea acestei scheme va da un impuls puternic dezvoltării bursei de valori de la Varşovia în centrul financiar al regiunii noastre. Estimăm că impactul total al economiilor acumulate în noua schemă ar urma să se ridice la cel puţin 12 miliarde zloţi pe an", a menţionat PFR într-un comunicat de presă.

Bursa de la Var-şovia este deja cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, regiune unde concurează în principal cu bursa de la Viena. În prezent, bursa poloneză încearcă să îşi revină după o ieşire semnificativă a investitorilor ca urmare a reformei fondurilor de pensii din 2013. Atunci, precedentul guvern a preluat controlul asupra pachetelor de obligaţi-uni deţinute de fondurile private de pensii, ceea cea dus la ieşiri de capital de pe bursă.

Principalul indice al bursei de la Varşovia, WIG20, a înregistrat un declin de 3% de la începutul acestui an, după un avans de 26% în 2017. Însă rulajul la bursa de la Varşovia a scăzut la fel ca şi numărul de noi listări.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb