SERIALUL CESIUNILOR DE CREDITE Surse: Raiffeisen Bank - următoarea ţintă a ANPC

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 august 2018

Surse: Raiffeisen Bank - următoarea ţintă a ANPC

Cesiunile de credite par să constituie una dintre preocupările principale pe care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) le are în acest moment.

După sancţionarea Bancpost şi demararea investigaţiei la OTP Bank pe tema creditelor cesionate în afara ţării, se pare că următoarea ţintă a ANPC este Raiffeisen Bank, după cum afirmă surse apropiate situaţiei.

De altfel, în mediul online au apărut unele informaţii care vorbesc despre o "adevărată explozie" ce va avea loc în curând, pe lângă care cazul Bancpost "o să pară un mizilic".

ANPC a sancţionat, recent, Bancpost pentru creditele cesionate ilegal în Olanda, banca urmând să plătească o amendă de 150.000 de lei şi să restituie debitorilor toate sumele achitate în ultimii zece ani cu titlu de dobândă şi comisioane aferente acestor împrumuturi, care ar depăşi 300 de milioane de euro.

Primul care s-a sesizat asupra subiectului şi a întocmit şi proces verbal a fost Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC). Bancpost a deschis proces în instanţă atât împotriva CJPC, cât şi împotriva ANPC, contestând documentele emise de cele două instituţii.

Bancpost, controlată de EFG Eurobank, a cesionat credite către EFG New Europe Funding II B.V. (ulterior ERB New Europe Funding II B.V.), deţinută, la rândul ei, de o societate cu răspundere limitată - EFG New Europe Holding B.V. (redenumită ERB New Europe Holding B.V.), care face parte din EFG Eurobank Ergasias. În data de 28.03.2018, s-a constatat cesionarea creditelor aflate în portofoliul EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) către Eurobank Ergasias S.A. Grecia.

În legătură cu externalizarea creditelor Bancpost, ANPC a sesizat BNR, ANAF, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, acesta din urmă sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totodată, ANPC analizează şi creanţele cesionate de alte bănci, precum OTP Bank şi Credit Europe Bank, potrivit informaţiilor apărute în mediul online, care arată că ANPC se apropie de final cu analiza ce priveşte OTP Bank. Conform informaţiilor apărute în presă, perioada asupra căreia se concentrează instituţia este de şase ani, timp în care clienţii împrumutaţi la OTP Bank ar fi plătit societăţii către care le-au fost cesionate creditele dobânzi şi comisioane în valoare de peste 200 de milioane de euro.

Anul trecut, ANPC a emis un Ordin prin care a sancţionat Raiffeisen Bank cu o amendă de 50.000 de lei şi a dis­pus încetarea practicilor incorecte din contractele de credit.

În această speţă, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) urmează să decidă, în circa o lună, după ce Raiffeisen Bank a deschis un proces împotriva ANPC, contestând procesul verbal emis de Autoritate şi solicitând anularea lui. Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a respins, în 17 aprilie, sesizarea Raiffeisen Bank, urmând ca, în 28 septembrie, CAB să se pronunţe pe caz.

Raiffeisen Bank a obţinut suspendarea Ordinului ANPC emis în baza procesului verbal, până la soluţionarea definitivă a procesului.

Motivarea deciziei date de Judecătoria sectorului 1 precizează, printre altele, că Raiffeisen Bank nu i-a informat pe clienţii săi cu privire la toate aspectele care au influenţă asupra situaţiei lor contractuale în viitor.

Instanţa constată că este neîntemeiată susţinerea privind neîncălcarea prevederilor legale de către Raiffeisen Bank, în condiţiile în care, din analiza specialiştilor şi a constatărilor şi explicaţiilor date de client rezultă că faptele săvârşite de bancă reprezintă contravenţiile imputate acesteia.

ANPC obligă Raiffeisen Bank să-şi refacă toate contractele de credit în franci elveţieni, lei şi euro, readucându-le la condiţiile din perioada 2006-2008, când au fost încheiate. Acest lucru presupune, printre altele, aplicarea dobânzii de la acea vreme, dar şi refacerea scadenţarului.

Decizia a fost luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie 2017, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni.

Documentele scurse în mediul online în vara anului trecut arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.

Reprezentanţii băncii subliniază că înstituţia financiară a respectat şi respectă dispoziţiile legale în vigoare.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Postaculeee, sari, ca o fura la cioc idolii tai, groh si burduja! Da anpc cu gaz pe ei!

    1. Burduja nu mai este la aceasta banca de ani buni! Ratardatule!

      Apara-l, ca te radiaza cu lumina sfanta a securitatii, evoloatule! Iti da si tie un covrigel cu mac-mac?

      Burduja este intradevar antipatic dar nu mai e la Raiffeisen Bank de o mie de ani.

      De pe vremea cand cesiona ilegal credite de sute de milioane de euro si se sustragea de la plata a tone de impozite catre statul roman? Cum mai trece timpul...

      Asta este o nevinovatie fata de ceea ce faceau adversarii lui din conducerea Raiffeisen Bank.

      Ce faceau? Daca tot suntem la momentul adevarului, cand ies toate mizeriile la suprafata, nu strica sa vorbim pe fapte concrete. Ce zici?

    Mai demult trebuia sa nu le permita sa-ai bata joc de oameni.Prea mult au profitat ca prin guverne si protectia consumatorului au fost mai mult excroci care aveau grija de ei nu de oameni.

    Cât au putut să fure, nenorociții ăștia de cămătari bancari!Merită ani grei de pușcărie ordinarii ăștia, și să le închidă mizeriile astea așa zise bănci.

    de luni bune citim aceleasi informatii puse in fraze diferite, nimic nou sub soare, vad ca anpc se ocupa cu astia mici, sa vedem cad se ia la tranta cu bcr, aia au vandut (au dat de pomana) credite neperformante de miliarde de euro si multe alte scimbari de casute postale prin locuri cu taxe mici (paradisuri fiscale) toate bancile au furat (inselat) fara numar, nu conteaza tara sau continentul.

    doar americani si australieni le au amendat su milioane.

    ai nostri nu le au luat nici bani d tigari 

    le-a sunat ceasul gata cu hotia,deh nu va convine hotilor,asta e cauza sponsorizarii protestelor

    le-a sunat ceasul gata cu hotia,deh nu va convine hotilor,asta e cauza sponsorizarii protestelor

    aceasta bc. de cacat a fost banca agriculturii romanesti acuma e banac din parc de cacat in rominia dupa ce am mincat porumbul in forma de mamaliga acum ma cac pe banca in parc..,mnbvbnm

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb