Ţara noastră va plăti costuri reputaţionale foarte mari, dar şi costuri care vor rezulta din acţiunile de arbitraj înaintate de companiile petroliere, dacă acestea vor stopa investiţiile în perimetrele de gaze concesionate în Marea Neagră, a declarat, ieri, Radu Dudău, director al organizaţiei Energy Policy Group (EPG), în cadrul unei dezbateri pe tema gazelor offshore.
El a arătat că, în 2010, când companiile petroliere au semnat acordurile de concesiune cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, acestea au primit asigurări privind stabilitatea cadrului fiscal, însă, de atunci, în anul 2013, au fost introduse două impozite noi, cel pe profiturile extraordinare din reglementare, plus 0,5% impozit pe producţia de hidrocarburi lichide asociate producţiei de gaze.
Radu Dudău subliniază, conform Agerpres: "Acestea au ridicat România destul de repede în prima parte a clasamentului privind impozitarea la nivel european în sectorul petrolier. Pentru că ne apropiem de momentul unei decizii, operatorii din Marea Neagră au toate datele geologice pentru a-şi întemeia o decizie de investiţii, dar aşteaptă clarificarea regimului fiscal, legea offshore era necesară, dar mesajul companiilor a fost că aceşti termeni din lege nu le convin".
El a mai spus că în spaţiul public au fost vehiculate tot felul de sume care nu au nicio legătură cu realitatea în legătură cu beneficiile statului român în urma acestor proiecte: "S-a vorbit de impozite de ordinul a zecilor de miliarde de euro, însă analize mai aşezate ne arată că impozitarea, care merge la 50% din profit atunci când preţul gazelor ar ajunge la 190 de lei pe MWh, va aduce 3-4 miliarde de euro venit suplimentar statului român, adică o sumă importantă, care depinde însă de evoluţia pieţei de gaze".
Potrivit acestuia, dacă investitorii vor alege să nu investească mai departe în aceste proiecte, statul român va avea de pierdut pe mai multe paliere.
"Să ne uităm la reversul medaliei, ce se întâmplă dacă statul nu oferă un deal acceptabil, pentru că investitorii vor dori să aibă condiţii acceptabile, deductibilităţi - noua lege va trebui să acopere toate investiţiile făcute de la început pentru ca noul deal fiscal să fie acceptat, este de neînchipuit că ar fi acceptaţi noii termeni în alte condiţii. Dacă în cele din urmă deal-ul nu se mai face, costurile reputaţionale vor fi foarte mari pentru România şi vor fi şi costuri care vor rezulta din arbitraj. Dacă, aşa cum cred eu, deal-ul se va realiza totuşi, statul român va câştiga nişte bani importanţi, aceasta, repet, dacă va oferi deductibilităţile cerute de companii".
La începutul lunii august, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.
Printre altele, în cererea de reexaminare se arată: "Considerăm că legea supusă reexaminării se impune a fi reanalizată de Parlament din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector şi pentru evitarea potenţialelor efecte negative. Totodată, apreciem că prevederile legii supuse reexaminării ar trebui să cuprindă dispoziţii clare, lipsite de echivoc şi cu perspectivă durabilă, astfel încât să fie asigurat cadrul necesar dezvoltării parteneriatului stat-investitori, în sensul asigurării predictibilităţii necesare, iar economia românească să beneficieze pe termen lung de pe urma exploatării resurselor naturale din perimetrul Mării Negre".
1. Ati innebunit?
(mesaj trimis de Mariana în data de 30.08.2018, 11:23)
Stoparea investitiilor in Marea Neagra ar insemna dezastru! Din 2020 expira contractul cu Gazprom, care va utiliza Turk Stream (va fi dat in functiune din 2020), ocolind Ucraina si Romania. Niet gaze! Deci fara gazul din Marea Neagra am deveni fii ploii...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2018, 16:29)
au jumulit romania de toate resursele, au luat gratis tot, si fierul vechi a fost mai scump decat au platit ei.
au distrus paduri virgine, au mai ramas alea in marea neagra, macar astea sa fie exploatate si platit pretul corect, cel platit la nivel mondial, nu pe 2 lei plus 10 lei comision.
nu fug astia de la cas, ei vor sa nu piarda nici zerul, raman fraieri cu laturile din spalatul putini si cu dezastrul ecologic.
nu zice nimeni sa nu -si recupereze investitiile, dar o data recuperate sa aiba un profit decent de 10-15 % (riscul e mare, profitul tb justificat) dar nu profit de cateva zeci de ori mai mult ca in cazul snp-ului.
tb sa fie egalitate intre off shore si on shore, la nivel de taxe odata ce sunt recuperate investitiile care sunt cei drept mult mai mari
3. jenantilor
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2018, 17:55)
Ati devenit lobisti ai companiilor energetice transnationale?
Iarasi veniti cu propaganda mincinoasa de genul: daca nu dam gratis gazul, pleaca "saracii" investitori?
Daca tot vrem sa exploatam gazele alea atunci sa beneficieze si Romania si romanul de rand prin taxe si impozite consistente platitate de banditii internationali.