PROMISIUNI ELECTORALE NEONORATE DE GABRIELA FIREA Fluidizarea traficului, amânată pentru 2019

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 30 august 2018

Fluidizarea traficului, amânată pentru 2019

Bucureşti este cel mai aglomerat oraş al ţării, indiferent de anotimp, cu un număr foarte mare de autovehicule, autoturisme, mopede şi motociclete, care fac ca traficul rutier să fie infernal în timpul zilei, de dimineaţă până seara. Fluidizarea acestui trafic a fost un subiect fierbinte de dezbatere în campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2016 şi toţi candidaţii, inclusiv actualul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, au susţinut că au soluţii pentru reducerea timpului de staţionare în trafic pentru conducătorii auto.

Cu câteva zile înaintea alegerilor locale, Gabriela Firea spunea: "Se va pune accent pe prioritizarea formelor sustenabile şi alternative de circulaţie. Un traseu cu prioritate pentru pietoni şi biciclişti va crea o alternativă viabilă pentru transport. Se propune configurarea unei reţele integrate de circulaţie pietonală şi pentru biciclete într-o zonă largă a centrului, care să reprezinte nu numai oportunităţi de circulaţie, ci şi spaţii publice de calitate".

Acest lucru se afla înscris şi în programul pregătit de Firea pentru conducerea Capitalei, la capitolul Managementul traficului. În acesta, candidatul PSD la fotoliul de primar general sus­ţinea că managementul traficului întâmpină "în acest moment o serie de probleme semnificative. Numărul de intersecţii cuprinse în programul de semaforizare inteligentă sunt relativ puţine iar primăria duce lipsă de experţi care să poată gestiona resursele IT destinate programului. (...) Direcţii de acţiune: extinderea numărului de intersecţii incluse în sistemul de management al traficului din Bucureşti; sistemul de coordonare să fie funcţional; angajarea de personal calificat pentru a opera Centrul de Control.

Imediat după câştigarea alegerilor pentru funcţia de primar general al Capitalei, Gabriela Firea declara, în 8 iunie 2016, la Digi 24: "Voi face revoluţie în materie de trafic în capitală. Am foarte multe soluţii care vor deconges­tiona traficul. (...) Împreună cu Poliţia Capitalei vom face în aşa fel încât să avem un sistem de semaforizare inteligent aşa cum se întâmplă în orice Capitală europeană. (...) În jumătate de an se va vedea că se vor schimba lucrurile în Bucureşti. Într-o jumătate de an se va circula mult mai uşor în Bucureşti. Sunt soluţii identificate".

De atunci au trecut doi ani şi aproape trei luni, iar fluidizarea traficului promis de primarul general al capitalei este încă departe de a fi pusă în practică. Nu după jumătate de an cum susţinea în 8 iunie 2016 Gabriela Firea, nici după un an de mandat, nici după doi ani, ci abia la sfârşitul lui 2019 le-a promis, ieri, primarul general al Capitalei cetăţenilor că vor avea condiţii de trafic mult mai bune.

Străpungerea către A1, finalizată la sfârşitul anului viitor

Dar să luăm pe rând investiţiile prezentate cu mare pompă, în faţa personalului Primărieri Generale şi în faţa presei, aşezată, la ordin, undeva în spatele sălii de şedinţă, de către Gabriela Firea.

Ea a susţinut că străpungerea Ciurel-Nod Virtuţii, proiect demarat în urmă cu zece ani şi care trebuia să fie finalizat în anul 2014, în valoare de 128 milioane de euro, nu este încă gata.

Gabriela Firea a spus: "Proiectul iniţial a fost realizat greşit. S-au făcut eforturi pentru recuperarea întârzierii, iar în acest moment am realizat 90% din podul hobanat şi 70% din întregul tronson. Mai avem câteva exproprieri şi demolări de făcut, 20 faţă de 200 câte erau proiectate iniţial, şi de mutat reţelele care aparţin societăţii Enel". Conform datelor furnizate, podul Ciurel nu va fi gata la finalul acestui an, dar se speră ca, până la finele lui 2019, el să fie dat în folosinţă. Angajaţii Primăriei Capitalei susţin că întârzierea a fost cauzată de autorizaţia eliberată iniţial, pe baza căreia s-a lucrat haotic, situaţia fiind cu totul alta în teren, în privinţa reţelelor de utilităţi care trebuiau relocate.

Referitor la extindera drumului Prelungirea Ghencea, cetăţenii mai au mult de aşteptat, deoarece în prezent abia a fost finalizat studiul de fezabilitate care va fi prezentat pe 6 septembrie şi care a costat 320.000 de euro, bani primiţi de Compania Municipalităţii pentru Dezvoltare Durabilă. Prelungirea Ghencea va fi lărgită şi modernizată pe o distanţă de 6 kilometri, cu câte două benzi pe sens, trotuare, cu un nod intermodal, cu o parcare ce va avea iniţial 300 de locuri şi cu acces la nodul rutier de la Domneşti.

Proiecte privind fluidizarea traficului, aflate în fază de studiu

Gabriela Firea nu are veşti prea bune nici pentru cei care circulă zilnic în zona de nord a Capitalei. Proiectul privind lărgirea şoselei Fabrica de Glucoză deşi se află în faza de execuţie, el a fost la un moment dat blocat, apoi proiectul iniţial a fost modificat, astfel că în acest moment orizontul de aşteptare pentru fluidizarea traficului în această zonă este cuprins între 12 şi 15 luni.

Gabriela Firea s-a referit şi la pasajele Doamna Ghica, Andronache şi Petricani. Pentru obiectivul din zona Doamna Ghica a fost efectuat studiul de fezabilitate care a costat 160.000 de euro, iar pentru Andronache şi Petricani vor fi refăcute studiile iniţiale. Pentru Andronache, studiul de fezabilitate se va realiza în trei luni şi va costa Municipalitatea 87.000 de euro, iar pentru podul de la Petricani a fost depusă oferta tehnică pentru studiu în valoa­re de 210.000. euro şi va fi realizat în 4 luni.

La fel se prezintă situaţia şi cu cele patru piste de biciclişti propuse de Gabriela Firea. În acest moment, lucrările sunt executate doar la pista care va lega Piaţa Constituţiei de Arena Naţională, celelate trasee urmând a fi executate ulterior.

Deşi fluidizarea traficului mai are de aşteptat, primarul general promite că va realiza şi alte obiective, printre care se numără şi 11 pasarele ciclo-pietonale în nouă zone cu trafic ridicat din Capitală, care vor fi dotate cu rampe şi lifturi pentru persoanele cu dizabilităţi şi care vor scoate din bugetul Municipalităţii 126 milioane de euro.

Gabriela Firea s-a referit şi la situaţia Centurii Capitalei, pe care ar dori să o preia în administrarea Primăriei Generale. Şefa administraţiei publice locale a Bucureştiului a spus: "Nu am înţeles nici până la această oră, îndârjirea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră de a continua lucrările într-un ritm nesatisfăcător. Nu înţeleg de ce Ministerul Transporturilor a refuzat până acum să preluăm centura ocolitoare, pentru că vă asigur că sistemul de lucru va fi cu totul altul, mult mai rapid. Anul trecut, pe vremea fostului ministru al transporturilor, ni s-a răspuns că nu putem prelua centura pentru că s-ar pierde finanţarea europeană. O minciună, deoarece, aşa cum mi-a spus comisarul european Corina Creţu, fondurile sunt acordate pentru obiectivul investiţiei şi nu pentru beneficiar".

Primarul General speră ca actualul ministru Lucian Şova, cu care susţine că are o colaborare bună, să facă toate demersurile pentru ca centura ocolitoare a Capitalei să treacă de la Ministerul Transporturilor în administrarea Municipiului Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Iar a facut duamna Gabi bilantul celor DOAR 2ani si 3 luni de mandat? In care a zis ca OSA faca? Cine o critica, e rai, a luat spaga de la Otokar in cei DOAR 2ani si 3 luni de mandat, no?

    1. Era sa uit: n-are primaria specialisti IT ca sa gestioneze traficul inteligent? Sa nu cumva sa externalizeze contractul, sa-si faca o firma municipala de IT care sa faca asta, unde sa plateasca angajatii cu cat le plateste pe handbalistele CSM, sigur ar avea succes

    a uita sa spuna de cele 101 firme noi infiintate, cele cateva zeci sute de rude angajate, sa nu amintim de milioane tocate, hai cu ei la parohie, darar dumnezeu sa fie, inca o noua avutie in conturi si pravalie de la sfanta primarie.

    amin 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb