Contestaţia lui Nicuşor Constantinescu faţă de arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Capitalei, la propunerea DNA, a fost admisă, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), decizia fiind definitivă.
Prin decizia de marţi, CAB a respins înlocuirea controlului judiciar, dispus iniţial în cazul lui Constantinescu, cu arestul preventiv.
Instanţa a stabilit, de asemenea, că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în SUA, a stat în mod legal în afara ţării între 18 iunie şi 1 iulie.
În aceste condiţii, mandatul european de arestare emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu rămâne fără obiect.
După judecarea contestaţiei, avocaţii lui Constantinescu au declarat că viza prin care acesta mai poate rămâne pe teritoriul SUA va expira la începutul lunii octombrie.
Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Constanţa a transmis, tot marţi, noi documente medicale pentru a demonstra că Nicuşor Constantinescu nu poate fi adus în România, unul din documente fiind o scrisoare semnată de un medic român care susţine că Şeful CJ mai are nevoie de tratament şi intervenţii chirurgicale.
"Eu sunt medicul care îl tratează pe domnul Nicuşor Constantinescu şi el este în prezent în grija mea datorită condiţiilor care îi ameninţă viaţa. Domnul Nicuşor Constantinescu necesită în continuare alte tratamente şi intervenţii chirurgicale. În prezent, el nu este stabil medical să călătorească până când problemele medicale prezente nu vor fi rezolvate", se arată într-un document datat 11 iulie şi semnat de către Doru Paul, profesor asistent de medicină de la Centrul de Cancer Monter.
Nicuşor Constantinescu a fost dat în urmărire internaţională, printr-o hotărâre din 7 iulie a Tribunalului Bucureşti, care a dispus, totodată, emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia. În aceeaşi zi, apărătorul lui Constantinescu a contestat cele două decizii la Curtea de Apel Bucureşti.
Surse judiciare au precizat, în 11 iulie, potrivit Mediafax, că autorităţile judiciare româneşti continuă demersurile legale de punere în executare a deciziei instanţei româneşti care a stabilit ca Nicuşor Constantinescu să fie arestat preventiv.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost dat în urmărire naţională la finalul lunii iunie, după ce Tribunalul Bucureşti a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Tribunalul Bucureşti a decis, în 23 iunie, arestarea preventivă a lui Constantinescu, hotărând în 10 iulie că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa putea părăsi ţara până în 25 iunie. Constantinescu, care se află deja în SUA, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale distincte, fiind acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi şi că a atribuit nelegal terenuri.
Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.